Van overleven naar leven: Truusje van Zanten sluit haar trilogie af met ‘Familie’

Op 14 september presenteert Truusje van Zanten haar derde en laatste boek, Familie, uit de trilogie Achter mijn Voordeur. Tijdens een online interview vertelt ze over de inspiratie achter dit boek en wat lezers kunnen verwachten. 

Na twee eerdere boeken over haar kinderen en de pijnlijke uithuisplaatsing, richt Truusje zich dit keer volledig op haar eigen herstel na een totale instorting. Net als de eerste twee delen is ook dit boek open, eerlijk en rauw. Truusje heeft niets gecensureerd. 

Wie is Truusje?

Truusje van Zanten is moeder, schrijfster en ondernemer.  Ze is actief als moderator en buddy voor stichting OPP, en schreef drie boeken. Ook schreef ze de folder Rouw is Rauw, vol informatie voor ouders van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst. Het interview dat ze hierover gaf, kun je teruglezen op het Ouderportaal.




De instorting: Een onvermijdelijk moment

Van huis uit kreeg Truusje mee: "Gooi maar in je rugzak en doorlopen." Jarenlang stond ze in een overlevingsstand, tot het moment dat ze instortte tijdens haar werk in een mortuarium.


“Ik werkte in het mortuarium en had daar een hele vervelende leidinggevende. Zij heeft het voor elkaar gekregen om mij met woorden volledig te laten instorten.”


Dit werd het begin van haar reis naar herstel. Na haar instorting startte Truusje met intensieve therapie. Ze kreeg vijf maanden EMDR-behandelingen en ging anderhalf jaar lang wekelijks in gesprek met een psycholoog. In Familie neemt ze de lezer mee door haar persoonlijke proces, inclusief de, in Truusje haar woorden, kutopdrachten die ze kreeg van haar therapeut en de inzichten die ze opdeed.

Leven met PTSS

Truusje blijkt te lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS), een stoornis die al in haar jeugd begon en verergerde tijdens haar relatie met haar ex-partner. 

Haar PTSS manifesteerde zich in obsessief gedrag, zoals de noodzaak om altijd een even aantal producten in huis te hebben en overmatig veel boodschappen doen. “Als er nog maar drie pakken melk in huis waren, sloeg de paniek toe. Het aantal moest immers even zijn.” In haar boek beschrijft ze hoe ze met deze en andere uitdagingen omging.

Dromen van reizen en de angst om te gaan

Een zin die eruit springt in het boek is: "Jij bent een nul, jij bent niks, jij zult nooit iets bereiken, en je bent te dom om voor de duivel te dansen." Bij alles wat ze deed of probeerde hoorde ze die zin. Dit gevoel van waardeloosheid hield Truusje jarenlang tegen om op vakantie te gaan of cadeaus te accepteren.

Eén verhaal in het boek gaat over een geplande reis naar Amerika, een cadeau van een klant van haar man. Ondanks dat haar dochter net 18 was geworden, dacht Truusje bij het ontvangen van de tickets: “Hoe kom ik hier onderuit? Ik ga echt niet op reis.” Of ze uiteindelijk haar angsten overwint en toch het vliegtuig instapt, ontdek je in het boek.

Dankbaarheid en verandering

Hoewel Truusje haar oude leidinggevende niet meer hoeft te zien, is ze haar op een bepaalde manier toch dankbaar. 


“Ja, ik ben haar dankbaar dat ze bij mij op de knopjes heeft gedrukt en dat ik daardoor onderuit ben gegaan. Het heeft me zoveel gebracht.”


Tijdens therapie ontdekte Truusje waar haar gedrag vandaan kwam en waarom ze zo lang bleef doorgaan zonder hulp te vragen. Nu bewaakt ze beter haar grenzen en durft ze om hulp te vragen, wat haar relatie met haar gezin enorm heeft versterkt.

Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf gestart en is ze in contact gekomen met stichting OPP. Naast de twee boeken die ze al had geschreven, heeft ze nu ook een derde boek uitgebracht. Haar passie voor sleutelen aan auto’s heeft ze kunnen uitbreiden; ze werkt nu af en toe bij een garage, waar ze begon als autopoetser en nu ook mee mag sleutelen aan de auto’s.

Het belang van bewustwording en hulp

De rode draad in Truusje’s boeken is bewustwording. Ze wil dat ouders weten dat ze niet alleen zijn en dat er hulp beschikbaar is. 

“Wees nieuwsgierig naar wat er achter het gedrag schuilt in plaats van zo snel te oordelen. En zoek hulp, accepteer hulp. Je bent echt niet alleen.”

Door haar verhaal te delen, merkt Truusje dat mensen haar zoveel beter begrijpen. Ze hoopt dat haar verhaal ook anderen inspireert om ook hulp te zoeken.


Quote Ingrid: “Na het lezen van het boek begrijp ik Truusje zoveel beter. Nu weet ik waarom ze dingen doet zoals ze doet. Waarom ze reageert zoals ze reageert. En om haar te ondersteunen, ben ik nu geneigd haar altijd oneven dingen aan te bieden!"


Een veelbelovende toekomst

Hoewel haar zoon grapt over een oneven aantal boeken, is Truusje vastbesloten: Familie sluit haar trilogie af. Ze sluit echter niet uit dat er ooit nog een boek komt over haar werk als buddy bij stichting OPP. Voor nu richt ze zich op de boekpresentatie van haar derde boek.

Truusjes motto is: "Als je het kunt dromen, kun je het doen." Haar dromen worden werkelijkheid: naast het runnen van haar eigen bedrijf en het schrijven van drie boeken, is haar eerste boek onlangs in het Engels vertaald. Deel twee en drie volgen binnenkort.




Een speciale lancering in De Glind

De presentatie van Familie vindt plaats op 14 september in De Glind, Barneveld. De Glind is speciaal gekozen omdat deze plek een belangrijke rol speelt in haar leven en dat van haar kinderen. 

Het belooft een bijzondere middag te worden, waar Truusje openhartig haar verhaal vertelt en waar je de mogelijkheid hebt om een gesigneerd boek te kopen.

Informatie boekpresentatie

  • Waar en wanneer: Datum: 14 september
  • Tijd: 15:00 - 17:00 uur
  • Locatie: Rudolphlaan 2, De Glind, Barneveld
  • Aanmelden: aanmelden boekpresentatie

Interesse in gezinshuisouderschap?

Wil je daarnaast meer weten over het gezinshuisouderschap en de samenwerking tussen ouders en gezinshuisouders? Dan is deze middag ook geschikt voor jou. Tijdens de boekpresentatie zijn mensen aanwezig die al jouw vragen kunnen beantwoorden.

Het boek kopen en stichting OPP steunen

Kan je niet bij de boekpresentatie aanwezig zijn, maar wil je het derde boek toch kopen? Familie en Truusje haar andere boeken zijn beschikbaar via bol.com. Een deel van de opbrengst van haar derde boek gaat naar stichting OPP, een organisatie die Truusje nauw aan het hart ligt. 

Elke aankoop van dit derde boek draagt bij aan het voortbestaan van deze stichting. Wil je nu al een donatie doen aan stichting OPP? Dan juicht Truusje dit alleen maar toe. Doneren kan via deze link: Word donateur van stichting OPP.

Meld je gratis aan op Ouderportaal?

Ben jij zelf ouder en heb je behoefte aan contact met andere ouders van kinderen met een gedragsprobleem of stoornis? Meld je gratis aan voor het Ouderportaal. Een community waar ouders worden gehoord, erkenning en herkenning vinden en waar ouders tips en ervaringen delen. Ook al je vragen stel je hier aan Truusje.