Samenwerken bij uithuisplaatsing kind

Het is belangrijk dat ouders en hulpverleners samenwerken wanneer een kind uit huis wordt geplaatst. Een goede samenwerking kan ervoor zorgen dat het proces soepeler verloopt en dat er beter voor je kind gezorgd wordt. In dit artikel lees je tips en voorbeelden over hoe je als ouder effectief kunt samenwerken met hulpverleners en wat er nodig is om die samenwerking succesvol te maken.

Vertrouwd gezicht bij uithuisplaatsing

Het is vaak een geruststelling voor een kind als er een vertrouwd gezicht aanwezig is bij de uithuisplaatsing. In sommige gevallen kan een ambulant begeleider die al met het kind werkt het kind begeleiden naar bijvoorbeeld een nieuwe woonplek of een gesloten instelling. Dit biedt het kind steun in een moeilijke situatie.

“De ambulant begeleider heeft onze dochter naar de gesloten instelling gebracht in plaats van dat ze met een busje door onbekenden wordt weggebracht. En onderweg hebben ze toen nog even een extra afslag genomen en bij de McDonald’s nog een hamburger gehaald. Want dat kon de komende tijd niet. Voor mij als ouder was het waardevol dat je weet dat er een bekend gezicht haar gedag zegt.” - Lara

Goede intenties van hulpverleners

Het is belangrijk om te onthouden dat hulpverleners vaak goede intenties hebben. Ze willen het beste voor je kind en doen wat ze kunnen om de situatie te verbeteren. Dit betekent echter niet dat alle beslissingen altijd gemakkelijk zijn voor jou als ouder.

“In het gezinshuis leerde ik dat het goed is om mee te werken met de hulpverlening, want dan bereik je veel meer.” – Fatia

Proactieve samenwerking

Probeer actief en vooruitdenkend samen te werken met de hulpverlener(s). Neem ook zelf initiatief om samen oplossingen te vinden en plannen te maken.

In plaats van te focussen op wat er fout gaat, is het belangrijk om zelf actief doelen te stellen. Wat kun je als ouder doen om je kind weer thuis te laten wonen? Samenwerking is vaak lastig, maar het is cruciaal om zo snel mogelijk te beginnen, omdat de tijd een belangrijke rol speelt in het proces.

Onderzoek naar samenwerking

Onderzoek van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) laat zien dat goede samenwerking tussen ouders en pleegouders of gezinshuisouders heel belangrijk is voor het welzijn van het kind. Dit noemen ze "de relationele route". Het is een methode om ouders en opvoeders beter te laten samenwerken als een kind uit huis is geplaatst. Door duidelijke afspraken te maken, samen te praten en regelmatig te evalueren, wordt de samenwerking versterkt en krijgt het kind een stabielere omgeving.

Belangrijke tips uit het CHE-onderzoek

  1. Zorg voor korte, informele momenten, zoals even praten als je je kind brengt of ophaalt. Dit kan helpen dat kinderen zien dat papa en mama het goed vinden dat ze hier wonen.
  2. Betrek ouders bij dagelijkse beslissingen over het kind, zodat ze mee kunnen doen in de opvoeding.
  3. Laat pleegouders openstaan voor tips van biologische ouders, omdat zij hun kind vaak het beste kennen.

Wil je meer tips over hoe je goed kunt samenwerken? Bekijk dan deze 5 korte video’s met gouden regels in de samenwerking tussen ouders en pleegouders. 

“Kinderen hebben recht op een opvoedbesluit binnen een redelijke termijn, want ook zij leven in onzekerheid over waar ze gaan opgroeien. Ik motiveer ouders om het als een kans te zien om samen te werken. Dat lukt gelukkig regelmatig.” - Corina, hulpverlener

Betrek beide ouders

Een goede samenwerking begint met het betrekken van beide ouders. Hulpverleners moeten altijd proberen om beide ouders mee te laten doen, ongeacht de situatie. Dit zorgt voor een evenwichtige samenwerking en geeft ouders het gevoel dat ze serieus genomen worden.

Duidelijke communicatie

Duidelijke communicatie is belangrijk voor een goede samenwerking tussen ouders en hulpverleners.  Houd een verwachtingsgesprek aan het begin van het proces. Dit helpt ouders om te begrijpen wat er van hen wordt verwacht, het voorkomt miscommunicatie en zorgt ervoor dat alle partijen op dezelfde lijn zitten.

Het helpt als beide partijen duidelijk zeggen wat ze van elkaar verwachten en goed naar elkaar luisteren. Regelmatig contact en heldere afspraken zorgen voor vertrouwen en maken de samenwerking beter voor het kind. Weet ook dat je vragen mag stellen als je iets niet goed begrijpt.

Houd een verwachtingsgesprek aan het begin van het proces. Dit helpt ouders om te begrijpen wat er van hen wordt verwacht en voorkomt miscommunicatie. Het zorgt ervoor dat alle partijen op dezelfde lijn zitten.

Kwetsbaarheid en openheid

Het kan lastig zijn om je kwetsbaar op te stellen, maar het kan de samenwerking verbeteren. Probeer eerlijk te zijn over je gevoelens, zorgen en twijfels. Dit kan bijvoorbeeld door te delen waar je moeite mee hebt of wat je lastig vindt in de situatie. 

Het helpt niet om boos of beschuldigend te reageren; dit kan de samenwerking juist moeilijker maken. Probeer in plaats daarvan open en respectvol te blijven, zelfs als je het ergens niet mee eens bent.

Door op deze manier het gesprek aan te gaan, kunnen hulpverleners beter begrijpen wat je nodig hebt en gerichter ondersteuning bieden. Het toont ook vertrouwen en kan helpen om een open en respectvolle relatie op te bouwen waarin iedereen zich gehoord voelt.

Volledige informatie voor ouders

Als ouder wil je graag weten wat er rondom je kind gebeurt. Dit betekent dat je volledige informatie nodig hebt over zowel de positieve als de negatieve ervaringen van je kind. Transparantie is hierbij heel belangrijk.

Professionals kunnen ouders beter ondersteunen door eerlijk en duidelijk te communiceren over hun werkwijze en de situatie van het kind. Regelmatig contact en het vermijden van vakjargon helpen jou als ouder om de informatie goed te begrijpen en ermee om te gaan.

"Het is belangrijk dat ouders weten hoe professionals werken, zodat ze leren om daarmee om te gaan." - Joanna 

Reële verwachtingen

Het stellen van realistische verwachtingen is belangrijk voor een goede samenwerking. Soms is het lastig om aan de eisen te voldoen, bijvoorbeeld als je een school moet regelen terwijl niet zeker is of je kind terug naar huis komt. 

Als de verwachtingen van de hulpverlener niet haalbaar zijn, kun je je als ouder gefrustreerd voelen en kan dit de samenwerking in de weg staan. Blijf daarom ook in dit geval open communiceren en geef duidelijk aan wat voor jou wel en niet haalbaar is. 

Als iets niet lukt, bespreek dan samen met de hulpverlener welke alternatieven er zijn. Zo voorkom je misverstanden en blijft de samenwerking positief.

"Ik kreeg te horen dat bepaalde dingen in orde moesten zijn voordat mijn kind terug naar huis kon, maar sommige dingen waren gewoon niet haalbaar. Hulpverleners moeten reële verwachtingen hebben." - Joanna

Actieve luistervaardigheden

Goed samenwerken begint bij goed luisteren. Actief luisteren betekent dat je niet alleen hoort wat er wordt gezegd, maar ook doorvraagt om te begrijpen wat de ander bedoelt. Het helpt om open te staan voor de ideeën en gevoelens van de ander, zodat je misverstanden voorkomt en beter kunt samenwerken.

"Echt samenwerken is echt naar elkaar luisteren en doorvragen. Herhaal de vraag in je eigen woorden om te checken of je het goed hebt begrepen." - Meryem

Probeer samen te werken

Hoewel het soms moeilijk kan zijn, is het als ouder belangrijk om samen te werken met de hulpverlening. Goede samenwerking zorgt ervoor dat je kind de best mogelijke zorg en begeleiding krijgt. Zelfs als je het niet altijd eens bent met de aanpak, helpt het om open te blijven staan voor overleg en actief betrokken te blijven. 

Door samen te werken, kun je ervoor zorgen dat je stem wordt gehoord en dat er oplossingen worden gevonden die in het belang van je kind zijn. Samenwerking kan soms een uitdaging zijn, maar het bevordert vertrouwen en begrip tussen jou en de hulpverleners, wat uiteindelijk het beste is voor je kind.

Tips voor een succesvolle samenwerking

1. Richt je op wat jij kunt doen in de situatie, in plaats van te kijken naar wat anderen fout doen. Door samen te werken met hulpverleners en anderen bereik je vaak meer.

2. Bekijk online bronnen zoals de filmpjes op pleegzorg.nl om meer te leren over effectieve samenwerking. Hier kun je praktische handvatten vinden om de samenwerking met hulpverleners en pleegouders te verbeteren.

3. Durf je kwetsbaar op te stellen en praat over wat je moeilijk vindt. Hulpverleners kunnen je beter helpen als ze begrijpen wat je nodig hebt.

4. Wees eerlijk over wat haalbaar is. Geef duidelijk aan wat je wel en niet kunt doen. Als een eis niet haalbaar is, bespreek dit dan met de hulpverlener en zoek samen naar een oplossing.

5. Blijf positief en denk in oplossingen. Het kan soms moeilijk zijn, maar probeer bij problemen te focussen op wat je wél kunt doen in plaats van te blijven hangen in wat niet lukt. Dit helpt om de samenwerking met hulpverleners constructief te houden en sneller oplossingen te vinden.


Heb jij vragen of wil jij jouw verhaal delen? Meld je dan gratis aan voor het Ouderportaal.