De zorg voor je kind tijdens uithuisplaatsing
Wanneer je kind uit huis is geplaatst, kunnen er veel vragen opkomen over hoe de zorg wordt geregeld. Het is belangrijk om te weten hoe de medische zorg van je kind verloopt en wat jouw rechten en plichten zijn als ouder. Dit artikel biedt heldere antwoorden op de meest gestelde vragen.
Huisarts bij uithuisplaatsing
Bij een uithuisplaatsing blijft je kind vaak onder de zorg van je eigen huisarts. Maar als je kind naar een andere gemeente verhuist, kan het zijn dat hij of zij bij een nieuwe huisarts wordt ingeschreven. Dit kan vooral gebeuren als er geen mogelijkheid is voor vervoer naar de eigen huisarts.
Als ouder mag je je voorkeur uitspreken. Als je een goede vertrouwensband hebt met je huisarts, is het verstandig om dit ook aan te geven. Maar het is niet altijd mogelijk om je eigen huisarts aan te houden. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk met de betrokken instanties te bespreken.
Medisch geheim en rechten van ouders
Op welk moment heb je als ouder nu recht op welke medische informatie? Bij een uithuisplaatsing blijft het medisch geheim gelden. Dit betekent dat artsen en zorgverleners niet zomaar medische informatie over je kind kunnen delen. Toch heb jij als ouder nog steeds bepaalde rechten.
Als ouder blijf je verantwoordelijk voor de gezondheid van je kind, ook als het niet bij jou woont. Je hebt dus recht op belangrijke informatie over de gezondheid van je kind, maar wel binnen de kaders van de wet. Het is goed om dit in overleg met de jeugdzorgorganisatie te bespreken, zodat je duidelijkheid hebt over welke informatie je kunt inzien.
Sommige ouders vinden dit moeilijk. Omdat ze bijvoorbeeld vol emotie zitten en niet precies weten wat mag en kan.
“Er was iets voorgevallen met onze dochter toen ze in het pleeggezin verbleef, waarvan de behandelaren wel op de hoogte waren. Het pleeggezin ook, maar wij als ouders niet. Die medische informatie kwam pas ter sprake toen onze dochter weer thuis wilde komen wonen. Ik denk dat het veel schade had beperkt als wij over een aantal zaken geïnformeerd waren.” - Sandy
Vaccinaties en medische wensen
Een veelgestelde vraag is of een pleegzorgorganisatie een kind kan laten vaccineren tegen de wil van jou als ouder in. Dit hangt af van de leeftijd van je kind en de situatie. Als je als ouder duidelijke medische wensen hebt, is het belangrijk om deze zo vroeg mogelijk te bespreken met de pleegzorgorganisatie of voogd.
Bij jongere kinderen speel jij als ouder nog een belangrijke rol in de besluitvorming. Vanaf 12 jaar krijgen kinderen zelf ook inspraak in medische beslissingen en vanaf 16 jaar mogen ze zelfstandig beslissingen nemen over hun gezondheid.
“Onze kinderen hadden best veel allergieën. We kwamen daarom tot de conclusie dat het voor de kinderen beter is om de vaccinaties uit te stellen. In het pleeggezin hebben ze gewoon alle vaccinaties zonder mijn toestemming gegeven. Wat kun je als ouder in zo’n geval doen? Ik zou willen dat het door de hulpverlening met ouders besproken wordt.” – Matty
Het gevoel van Matty is dat je als ouder niets te vertellen hebt. Dat is niet juist. Als ouder is het belangrijk om vooraf in gesprek te gaan met de hulpverlener en het pleeggezin en te zeggen wat je wilt en waarom. Dit geldt niet alleen voor medische zorg en vaccinaties. Dit geldt voor alle dingen die jij belangrijk vindt en die je aan je hulpverlener en het pleeggezin wilt uitleggen.
Rechten en plichten van ouders rondom medische zorg
Als ouder van een kind dat uit huis is geplaatst houd je bepaalde rechten en plichten. Je bent nog steeds betrokken bij belangrijke medische beslissingen, zoals behandelingen bij de huisarts, tandarts of specialisten zoals een orthodontist.
Overleg daarom goed met al deze partijen, zodat je op de hoogte blijft van de medische zorg en afspraken rondom je kind. Het kan zijn dat je soms samen met de pleegzorgorganisatie of voogd beslissingen moet nemen.
Zelf beschikken over gezondheid vanaf 16 jaar
Vanaf de leeftijd van 16 jaar wordt je kind in de zorg gezien als een volwassene. Dit betekent dat je kind zelf mag beslissen over medische behandelingen zonder toestemming van jou als ouder. Dit kan natuurlijk lastig zijn, vooral als je het niet eens bent met de keuze van je kind.
Toch is het goed om te weten dat vanaf deze leeftijd je kind zelfstandig keuzes mag maken en zelf bepaalt welke medische zorg hij of zij ontvangt.
Tip van een ouder:
Blijf betrokken bij het schoolleven van je kind, ook na een uithuisplaatsing. Probeer aanwezig te zijn bij tienminutengesprekken of speciale evenementen zoals het eindejaarstheater of kerstvieringen. Dit laat zien dat je nog steeds betrokken bent en zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van de voortgang van je kind op school.
Ouderportaal
Heb jij vragen of wil jij jouw verhaal delen? Meld je dan gratis aan voor het Ouderportaal.