Emoties en rouwverwerking bij uithuisplaatsing kind

De uithuisplaatsing van je kind brengt veel emoties met zich mee. Het verlies van de dagelijkse zorg en nabijheid kan voor ouders voelen als rouw. Hier delen we praktische tips over het omgaan met rouw.

Erkenning van emoties

Als ouder maak je een emotionele periode door wanneer je kind uit huis is geplaatst. Verdriet, boosheid en onmacht zijn veelvoorkomende gevoelens. Het is belangrijk om te erkennen dat deze emoties er mogen zijn. Hulpverleners die begrip tonen en erkennen dat dit een moeilijke situatie is, kunnen helpen bij de verwerking.

“Er zit zo’n schaamte op het uit huis laten plaatsen van je kind en het voelt als falen als ouder. Het is fijn als de hulpverlening je zou geruststellen door dingen te zeggen als ‘Je doet je best, houd moed. Je doet dit omdat het beter is en je erger wilt voorkomen.’ Ik ben het dagelijks tegen mezelf in de spiegel gaan zeggen.” - Thalia

Van negatieve naar positieve flow

Het is makkelijk om te blijven hangen in negatieve emoties, maar het is belangrijk om te proberen om deze om te zetten in een positieve flow. Dit zijn een paar ideeën om positiever te worden:

Kijk naar wat nog wel kan: probeer je te focussen op de mogelijkheden die er zijn. Wat kun je nu doen om de situatie voor jezelf en je kind te verbeteren?

Werk naar een doel toe: stel kleine doelen voor jezelf, zoals meer betrokken zijn bij de begeleiding van je kind. Dit helpt om weer controle te krijgen over de situatie.

Pak oude hobby’s weer op: soms kunnen simpele dingen, zoals een oude hobby weer oppakken, helpen om je beter te voelen.

Rouwverwerking

Het gevoel van verlies bij een uithuisplaatsing kan rouw oproepen, vergelijkbaar met het verliezen van een dierbare. Boosheid, verdriet en onmacht zijn vaak onderdeel van dit proces van rouwverwerking. 

Het is belangrijk om deze gevoelens te uiten en ze niet op te kroppen. Zoek hulp als het je te veel wordt. Het is normaal om je emoties niet volledig te kunnen beheersen, en dat hoeft ook niet. Gun jezelf de tijd om deze gevoelens te doorleven.

Ouders die zelf een diagnose hebben, zoals ADHD of autisme, kunnen extra moeilijkheden ervaren bij het omgaan met rouw. Extra begeleiding kan dan helpen.

Positieve omgevingen en ondersteuning

Soms kan een positieve omgeving helpen bij het verwerken van je emoties. Zoek bijvoorbeeld een rustige plek op waar je je fijn voelt, of praat met iemand die je vertrouwt. Hier zijn een paar manieren om positieve invloeden te creëren:

Vertrouwenspersonen: zoek iemand in je omgeving, zoals een vriend of familielid, om je gevoelens mee te delen. Vergeet ook niet de school van je kind op de hoogte te stellen van de situatie.

Plan je leven opnieuw in: het kan helpen om te accepteren dat je kind misschien niet meer thuis komt wonen. Dit betekent dat je jouw leven misschien opnieuw moet indelen, met nieuwe routines en doelen.

Maak een fotoboek met foto’s van je kind. Je kunt ook een boek voor je kind maken met foto’s van naasten en vrienden, zo heeft hij of zij iets tastbaars.

Voor sommige ouders kunnen foto’s en herinneringen aan je kind helpen, maar voor anderen zijn ze pijnlijk. Zoek uit wat voor jou werkt en volg je gevoel.  

“Ik heb toen mijn kind niet meer hier woonde, zijn foto’s uit de woonkamer gehaald. Ik wilde daar niet de hele dag mee geconfronteerd worden. Maar als ik wist dat hij kwam, dan stonden al zijn foto’s er, want een kind voelt het als dat niet zo is.” - Bea

Samenwerking met hulpverlening

Het is belangrijk om goed samen te werken met de hulpverlening, ook al voel je boosheid of verdriet. Kritisch zijn mag, maar het kan soms tegen je werken als je te emotioneel reageert. 

Je kunt kritisch zijn op de hulpverlening, maar probeer dit op een constructieve manier te doen. Dit voorkomt dat er miscommunicatie ontstaat.

Positieve invloeden en zelfzorg

Negatieve emoties kunnen je uitputten. Het is daarom belangrijk om manieren te vinden om jezelf te versterken. Zorg dat je ruimte maakt voor fijne dingen.

Geniet van kleine dingen: als het mooi weer is, ga naar buiten en probeer te genieten van een wandeling of de zon. Dit kan je helpen om je gedachten te verzetten en een positievere flow te vinden. 

Een positieve omgeving kan helpen om je beter te voelen. Creëer een fijne ruimte voor jezelf waar je tot rust kunt komen.

Verantwoordelijkheid en toestemming

Het is belangrijk om jezelf niet de schuld te geven van de situatie. En net zo belangrijk: geef je kind de ruimte om gelukkig te zijn in de nieuwe omgeving, zelfs als dit voor jou pijnlijk is. Het helpt je kind als je accepteert dat het goed gaat op de plek waar hij of zij nu is.

Wees hierbij ook voorbereid op emotionele veranderingen. Het kan gebeuren dat je kind de pleegouders "papa" of "mama" gaat noemen. Dit kan pijnlijk zijn, maar probeer je hier emotioneel op voor te bereiden.

Praktische tips voor emotionele verwerking

Omgaan met de heftige emoties die komen kijken bij een uithuisplaatsing kan lastig zijn. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om deze emoties beter te verwerken:

  • Neem niet alles wat je kind zegt persoonlijk op: het kan gebeuren dat je kind, door de situatie, dingen zegt die pijn doen. Probeer dit niet te persoonlijk op te vatten.
  • Praat over je emoties, maar niet met je kind: het is belangrijk om je gevoelens te delen, maar niet altijd met je kind. Zoek steun bij vrienden, familie, of een hulpverlener.
  • Denk aan jezelf: probeer negatieve emoties om te zetten in een positieve flow door kleine doelen te stellen, oude hobby's op te pakken en te genieten van kleine dingen zoals een wandeling in de natuur. Soms kan het helpen om bepaalde herinneringen, zoals foto’s, even opzij te zetten als dit je rust geeft.
  • Creëer een positieve omgeving: zoek een rustige plek waar je je fijn voelt en omring jezelf met vertrouwenspersonen. 

“Het doet zeer, maar praat daar met anderen over en niet met je kind. Je kind heeft behoefte aan stabiele mensen om zich heen en dat moet je zoveel mogelijk blijven. En benoem in het contact dat je er alle vertrouwen in hebt dat het weer goedkomt, ook als je dat vertrouwen zelf even kwijt bent. Dat is fijn voor je kind om te horen.” – Judy 

Leestip

In de folder Rouw is Rauw geeft Truusje van Zanten, moeder van twee uithuisgeplaatste kinderen, ook aandacht voor de emotionele kant van deze gebeurtenissen. 

Ouderportaal

Heb jij vragen of wil jij jouw verhaal delen? Meld je dan gratis aan voor het Ouderportaal.