Kies ik speciaal of regulier onderwijs voor mijn kind?
Als je kind vastloopt op school, kom je als ouder voor een nieuwe beslissing te staan: wel of geen speciaal onderwijs? En is dat eigenlijk wel een keuze? Hopelijk helpen deze tips je bij het vinden van het beste onderwijs voor jouw kind.
Mijn kind kan niet meekomen
De school meldt dat je kind niet goed kan meekomen. Je kind vertoont agressief gedrag, slaat kinderen en maakt veel ruzie. Soms zegt de school dat je kind niet te handhaven is en dat het beter is om een andere school te zoeken. Dit overkwam Michel, de vader van dochter Robin: “De directeur wilde dat ik mijn kind van school haalde.”
Hoe verder? Gesprek met de school
Een van de eerste stappen die ouders vaak nemen is een gesprek met een intern begeleider of zorgcoördinator op school. In zo’n gesprek bespreek je: wat gaat er niet goed en kunnen jullie het samen oplossen? Je kind wordt geobserveerd en van daaruit volgt een bepaalt advies. Soms kan het kind met extra begeleiding op school blijven. En soms adviseert de school speciaal onderwijs voor je kind.
Wat jullie school ook adviseert, ze zijn altijd verplicht om met een alternatief te komen. Bijvoorbeeld een andere school die geschikt is. Lukt het niet om samen met de huidige school een goede oplossing te vinden? Een onderwijsconsulent biedt gratis hulp.
Voor wie is speciaal onderwijs
Het speciaal onderwijs in Nederland is onderwijs voor kinderen met een handicap, chronische ziekte of stoornis. Deze kinderen krijgen in het speciaal onderwijs meer aandacht en ondersteuning dan in het gewone onderwijs. Je kunt als ouder niet zelf beslissen dat je kind naar een school voor speciaal onderwijs gaat. Het samenwerkingsverband in jouw regio moet daar een toelatingsverklaring voor afgeven. Dat contact verloopt via de huidige school.
Op zoek naar een nieuwe school
Waar kies je voor: probeer je het beste eruit te slepen op de huidige school, plaats je je kind over naar een andere school of heb je een toelatingsverklaring voor speciaal onderwijs? Voor iedereen is deze keuze anders, omdat iedere situatie anders is.
Wil je op zoek naar een nieuwe school, bekijk dan het aanbod van de scholen in de buurt nog eens een keer. Bieden de scholen extra zorg? Wat verstaan ze onder passend onderwijs? Kijk ook naar wat je kind belangrijk vindt en nodig heeft.
Ik ben het niet eens met de school
Soms vindt de school dat je kind het beste op zijn plaats is in het speciaal onderwijs, maar ben je het daar niet mee eens. Bij het schoolbestuur kun je bezwaar maken tegen de beslissing om je kind van school te verwijderen. Dat moet binnen zes weken. Als jullie er niet uitkomen, kun je contact opnemen met het samenwerkingsverband passend onderwijs in de eigen regio. Die organisatie beslist of extra hulp op school of een overstap naar speciaal onderwijs nodig is. Neem voor onafhankelijk advies contact op met de organisatie Ouders & Onderwijs in Utrecht .
Blijf niet te lang doormodderen
Achteraf begrijpt vader Michel niet waarom hij “twee jaar lang heeft zitten tobben”. Toen zijn dochter vastliep, koos hij ervoor het te proberen op een nieuwe reguliere school in plaats van zijn dochter naar het speciaal onderwijs te laten gaan. Want: “Je wilt niet dat er een labeltje op je kind wordt geplakt, dat je kind een buitenbeentje is.” Achteraf had Robin beter gelijk naar het speciaal onderwijs gekund. “De heftige uitbarstingen die ze had, namen enorm af.” Blijf het dus niet te lang proberen op de reguliere basis- of middelbare school als het echt niet gaat. Dat is “gezinsontwrichtend en traumatiserend voor het kind”, zegt Michel.
Waarom wél speciaal onderwijs? De voordelen
Het belangrijkste voordeel van speciaal onderwijs is dat er extra aandacht is voor je kind, of dat nu een gedragsprobleem is of een psychische stoornis. Ook zijn de klassen een stuk kleiner en laat de docent de kinderen nooit alleen. De dochter van Michel – “een frietje moeilijk” – kwam “enorm tot rust”.
Diploma is net zoveel waard
Je hoeft niet bang te zijn dat jouw kind op het speciaal onderwijs minder leert. Je kind verlaat de school met precies hetzelfde diploma als een kind dat naar een reguliere school gaat.
Waarom níet speciaal onderwijs? De nadelen
Op het middelbaar speciaal onderwijs werken ze niet met vakdocenten. Een vaste docent onderwijst alle vakken. Zo hoeven de kinderen niet steeds naar een ander lokaal te verhuizen, wat voor veel prikkels zorgt. Het nadeel is dat kinderen uit minder vakken kunnen kiezen.
Weinig keus uit scholen
Het aanbod aan scholen voor speciaal onderwijs is veel kleiner dan dat aan regulier onderwijs. Daarbij ben je verplicht om je kind naar de school in je eigen gemeente te laten gaan. Vaak is er maar één en is er dus weinig te ‘kiezen’. Michel: “Je moet maar net geluk hebben dat je kind zich thuis voelt op de school in jouw gemeente.”
Verder reizen
Bijna elke wijk heeft een eigen basisschool. Dat geldt niet voor speciaal onderwijs. Je moet er vaak verder voor reizen. Het voordeel is wel dat je kind wordt opgehaald met een busje.
Tips om te kiezen
Ester Batenburg, directeur van de Gelinckschool in Spijkenisse (speciaal onderwijs) geeft als tips:
- “Ga je te lang door op het regulier onderwijs, dan stapelt je kind onnodig faalervaring op faalervaring.”
- “Kijk eerlijk naar je eigen kind. Heeft je kind veel structuur nodig? Dan kan speciaal onderwijs de beste keuze zijn.”
- “Het doel van speciaal onderwijs is om kinderen in twee jaar weer klaar te stomen voor een gewone klas. Bij ons kon vorig jaar veertig procent terug.”
Michel, de vader van Robin, geeft als tips:
- “Neem een kijkje op de school. Je moet er een goed gevoel bij hebben.”
- “Zijn de kinderen op school heel druk of juist rustig: en past jouw kind daartussen?”
meer lezen over onderwijs?
In onze kennisbank vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Alles over speciaal onderwijs in Nederland
- Van de basisschool naar het speciaal onderwijs: tien tips!
- Welke soorten middelbare scholen zijn er en welke kies ik voor mijn kind?
- Houdt mijn kind het vol op de middelbare school
Meepraten over onderwijs?
Wil je jouw vragen over onderwijs of je ervaring met school delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij ons ouderportaal. Als ouder met vragen over school sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.