Mijn kind is altijd zijn spullen kwijt, komt dat door ADHD?
Is jouw kind om de haverklap zijn of haar spullen kwijt? Laat het schoolspullen, sportschoenen en andere zaken regelmatig achter? Lastig natuurlijk, elke keer weer dat gedoe. Je vraagt je natuurlijk af hoe je ermee om kan gaan. Gaat het vanzelf weer over? Heeft het te maken met concentratieproblemen? Of met ADHD misschien?
Spullen kwijt raken, veel kinderen hebben dat
Op school en bij de sportclub zie je vaak bakken of kasten vol met achtergelaten spullen, ‘verloren voorwerpen’. Dat toont maar eens aan dat veel kinderen dingen verliezen. Wanneer raken kinderen spullen kwijt?
- Je kind vergeet zijn sporttas mee terug van de club te nemen (het omgekeerde komt ook voor: je kind fietst weg naar de voetbalclub en komt even later terug om alsnog zijn sporttas te pakken)
- Je kind is thuis van alles kwijt: schoolboeken, de favoriete knuffel, pennen, oplader, enzovoort
- je kind laat de gymspullen in de kleedkamer liggen of vergeet ze mee naar school te nemen
Jay laat van alles slingeren
Jay (10) is de hele dag door met van alles bezig. School, gamen, met vriendjes voetballen, de katten voeren. Jay zit ook op hockey. Vanavond heeft hij training. Zijn moeder haalt hem met de grootste moeite achter de computer vandaan. Jay gaat helemaal op in het gamen en vergeet de tijd. Zijn vriendje Tom staat voor het huis, ze fietsen samen naar hockey. Jay schreeuwt al vrolijk naar Tom door het open raam en zoekt tegelijk zijn schoenen. Hij rent het huis uit op zijn laarzen, springt op de fiets en snelt achter Tom aan. De sporttas ligt nog in de gang…
Hoe komt het dat je kind spullen kwijt raakt, is het ADHD?
Raakt je kind vaak spullen kwijt? Is het vaak druk en ongeconcentreerd? Dan denk je misschien aan ADHD. In feite werken de hersenen van je kind anders. Het brein van een kind met ADHD staat vrijwel altijd in de overactieve stand. Dat maakt het lastig voor je kind om zich te concentreren. Ook leidt het tot hyperactiviteit en impulsief gedrag. Je kind gaat op allerlei prikkels in en kan zich moeilijk voor prikkels afsluiten. Waar je kind twee minuten geleden nog rustig zat te knutselen rent het nu alweer door de tuin. Bij het vergeten van dingen zijn er twee factoren die meespelen:
- Impulsiviteit maakt dat hij/zij plotseling iets anders bedenkt en daardoor in z’n enthousiasme vergeet wat hij aan doen was of zou gaan doen.
- Moeite om te concentreren maakt dat hij/zij het lastig vindt om nog te denken aan de afspraak die een paar uur geleden is gemaakt (vergeet niet om je sporttas mee te nemen)
Hoe ga je hier als ouder mee om?
Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen en de stress van spullen kwijtraken te verminderen? Hier een paar handige tips.
- Werk met een checklist voor school en sport, wat moet je meenemen?
- Creëer vaste plekken voor dagelijkse spullen. Denk aan gymspullen, muts en handschoenen, bekers en broodtrommels, schooltas, sporttas
- Voorzie alle spullen van labels: als het dan zoek raakt is de kans groter dat je het terugkrijgt
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Jouw kind heeft ADHD? Tips om hiermee om te gaan!
- ADHD in het gezin: heb ik het als ouder ook?
- Je kind heeft ADHD, welke boeken moet je dan beslist lezen?
Wil je sparren over ADHD?
Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.