Kind met ADHD en verjaardagsfeestje: hoe organiseer je dit?
Voor een kind met ADHD is een verjaardagsfeestje een explosie van prikkels. Hoe organiseer je als ouder een verjaardagsfeestje voor je kind zonder dat hij of zij een week moet bijkomen? Hoe bereid je je kind voor op een verjaardagsfeestje bij een ander? Met AHDH is elk verjaardagsfeestje een uitdaging. Hoe pak je dit als ouder aan? Niet vieren en nergens naar toe gaan, is dat een optie?
Waarom is een verjaardagsfeestje een uitdaging voor jouw kind met ADHD?
Voor je kind met ADHD gaat elk verjaardagsfeestje gepaard met spanning en een explosie aan prikkels. Al die prikkels kunnen zorgen voor overprikkeling. Als je kind overprikkeld is, kan het hyperactief worden tijdens het feestje, erg druk. Ook kan je kind impulsief reageren op andere kinderen op het feestje.
Wat is er spannend aan een verjaardagsfeestje voor je kind?
- De emotionele lading van jarig worden. De eigen verjaardag is voor elk kind een happening. Je staat in de belangstelling thuis en op school. Je krijgt bezoek van familie. En er wordt van alles van je verwacht: bedanken voor de felicitaties en cadeaus, de klassen rondgaan, kiezen welke kinderen je uitnodigt, enzovoort. Zo’n dag zelf is heel wat, maar ook de aanloop ernaartoe is spannend. Je kunt er vooraf zelfs van wakker liggen.
- Cadeaus krijgen: bij een eigen feestje is het voor je kind spannend om cadeautjes te krijgen. Alleen al het vooruitzicht, wat ga ik krijgen?
- Een verjaardag betekent drukte. Het feestje van je kind zelf of het feestje van een ander waar je kind naar toe gaat, is vaak een drukte van belang. Kinderen bij elkaar in een groep zorgen voor drukte en een opgewonden sfeer. Dat geeft drukte in het hoofd van je kind.
Wat is ADHD?
Druk gedrag bij je kind kan komen door de leeftijd, de omstandigheden of doordat de hersenen niet goed filteren. In het laatste geval spreken we van ADHD. Bij ADHD is het elke dag weer moeilijk ergens je aandacht bij te houden. Prikkels komen harder binnen, wat kan leiden tot hyperactief en impulsief gedrag.
ADHD: de filterfunctie werkt minder goed
Bij mensen zonder ADHD filteren de hersenen prikkels die op je af komen. De belangrijke prikkels komen binnen, de andere niet of minder. Bij mensen met ADHD functioneert het filter minder goed: álle prikkels komen binnen.
- Gesprekken zijn dan lastig: je hoort de stem van degene met wie je praat even hard als de stem van iemand die verderop staat.
- Prikkels komen harder binnen: het tikken van een klok bijvoorbeeld kan veel harder binnenkomen dan bij mensen zonder ADHD.
- Informatie is niet terug te halen: met ADHD kun je in een gesprek je moeilijk concentreren, waardoor je achteraf moeite hebt om het gesprek terug te halen, je bent de informatie (deels) ‘kwijt’.
“Vaak is er sprake van onmacht. Een overprikkeld kind krijgt niets meer voor elkaar. Het denken functioneert niet meer, het kind is onbereikbaar geworden en valt terug in één of andere primitieve overlevingsstaat.” Karla Mooy
Hoe ga je hier als ouder goed mee om? Vijf tips
Verjaardagsfeestjes en ADHD: het is een uitdaging. Maar met een goede aanpak kun je er een feestelijk moment van maken. Een paar tips.
1. Trek je niks aan van sociale druk
Je hebt het recht om de verjaardag te vieren op een manier die past bij je kind. Trek je niks aan van ‘hoe het hoort’ en sociale druk. Je hoeft het belang van de ander niet zwaarder te laten wegen ten koste van het belang van je kind. Het kan zelfs zijn dat je kind geen enkel plezier beleeft aan een verjaardagsfeestje…
2. Houd het klein
Om de drukte binnen de perken te houden, kun je een beperkt aantal kinderen en gasten uitnodigen. Denk ook aan de beperking van de tijdsduur. Zorg dat het feestje niet te lang duurt.
3. Bereid je kind voor
Zorg ervoor dat het feestje geen verrassing wordt voor je kind. Vertel vooraf wat het programma is, neem door wie de gasten zijn en wanneer de cadeaus gegeven worden.
4. Beperk prikkels
Er zijn meer mogelijkheden om de prikkels voor je kind te beperken. De cadeaus kun je vooraf bekend maken of laten zien aan je kind. Dit haalt een spanningselement weg. Ook kun je de spelletjes aanpassen.
5. Feestje bij een ander? Houdt een vinger aan de pols
Als het feestje bij een ander is, neem dan contact op met de andere ouder en vraag hoe de dag eruit ziet. Neem het programma vooraf met je kind door, zodat het niet voor verrassingen komt te staan. Leg ook uit aan de andere ouder hoe een druk verjaardagsfeestje werkt bij jouw kind. En vraag eventueel om contact op te nemen als het niet goed gaat.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Mijn kind is druk: de relatie met ADHD
- Autistisch kind opvoeden
- Wat als je autistische kind niet begripvol reageert op emoties van anderen?
Wil je sparren over ADHD?
Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouder Peilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouder Peilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.