Mijn kind heeft autisme: heb ik als ouder ook autisme?
Heeft jouw kind autisme? Of heb je het vermoeden dat je kind autisme heeft? Dan ga je erover lezen natuurlijk en informatie opzoeken. Misschien denk je: ‘hé, ik zou ook autisme kunnen hebben’ of ‘hé, mijn partner zou ook autisme kunnen hebben’. Is autisme erfelijk? En wat zijn de kenmerken van autisme bij volwassenen? Wat betekent het voor de relatie met je kind als jezelf ook autisme hebt?
Is autisme erfelijk?
Kan je kind autisme van je erven? Is het erfelijk? Als de vader of moeder autisme heeft, is de kans dat het kind ook autisme krijgt ongeveer 15 tot 20%. Als beide ouders autisme hebben, is de kans 40%. Ter vergelijking: als de aandoening niet bij de ouders voorkomt, dan is de kans op autisme ongeveer 1%.
Wat zijn de kenmerken van autisme bij volwassenen?
Volwassenen kunnen ontdekken dat ze autisme hebben. Dat valt niet altijd op. Zeker niet wanneer je bent opgegroeid in ondersteunende omgeving. Maar door plotselinge veranderingen in je leven kan het relevanter worden. Ook kan het zijn dat je telkens tegen dezelfde problemen aan loopt. Waaraan merk je dat er autisme in het spel is?
- Je merkt sociale en communicatieve beperkingen
- Je vindt het moeilijk om emoties en interesses aan te voelen en onder woorden te brengen
- Je hebt je eigen belevingswereld en kunt je moeilijk voorstellen hoe een ander situaties beleeft en ervaart
- Je kunt de ander niet of niet goed aanvoelen, je hebt geen afstemming met het gevoel van de ander
- Je hebt een sterke voorkeur voor rationeel, feitelijk en logisch denken
- Je begrijpt woordgrapjes van anderen niet
- Je hebt een neiging om altijd eerlijk te zijn, ook als dit sociaal ontactisch of ongepast is
- Je vangt non-verbale signalen niet op (lichaamstaal)
- Je vangt sociale codes en verwachtingen van anderen niet op; je oogcontact, gelaatsuitdrukking of gebaren passen zich niet aan de omgeving aan
- Je hebt niet zo’n behoefte aan sociale contacten
- Je weet niet hoe je vriendschappen en liefdesrelaties aangaat of onderhoudt
- Je hebt moeite met veranderingen; je wilt het liefst alles laten zoals het is en kan bang zijn voor grote en kleine veranderingen in het leven
- Je hebt bijvoorbeeld moeite met verhuizen, afspraken in de agenda die niet door kunnen gaan, het eten van onbekende gerechten, het dragen van nieuwe kleding, spontaan uitgenodigd worden door vrienden of familie, enzovoort
- Je wilt het liefst de wereld klein en overzichtelijk houden en zo voorspelbaar mogelijk maken
- Je houdt vast aan gewoontes en hecht sterk aan orde en netheid
- Je bent overgevoelig of juist ongevoelig voor prikkels, bijvoorbeeld geen pijn of kou voelen of niet tegen bepaalde stoffen of geuren kunnen
- Je hecht sterk aan vaste rituelen en gewoontes, ook als die sociale problemen geven
- Je hebt een beperkt aantal vaste en soms diepgaande interesses
- Je gebruikt in je taal vaak dezelfde zinnen en woorden
- Je herhaalt vaak bepaalde bewegingen
Hoe ontdek je of je daadwerkelijk autisme hebt?
Het lijstje hierboven kan je helpen. En op internet vind je diverse testen. Als je jezelf herkent, kun je jezelf officieel laten testen. Neem daarvoor contact op met je huisarts.
Wat betekent het als je als ouder en kind beide autisme hebt?
Als je als ouder erachter komt dat ook jij autisme hebt, kun je het als een positief punt zien. Je zult je kind dan beter snappen. Je kunt je ondanks je autisme toch beter verplaatsen in je kind. Zo kun je je kind ook beter helpen en begeleiden. Wat past wel of niet bij je kind? Hoe kun je de klachten verminderen en een goed leven opbouwen? Hoe kun je jouw leefstijl ook aanpassen in het voordeel van de gezondheid en het welzijn van jezelf, je kind en het hele gezin?
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- ADHD in het gezin: heb ik het als ouder ook?
- Kenmerken en symptomen van een kind met autisme
- Een kind met autisme opvoeden? (14 tips!)
Ouderpeilpunt ouderportaal
Als ouder van een autistisch kind sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je je ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.