Spelregels bij uithuisplaatsing kind
Wanneer je kind uit huis wordt geplaatst, kan het voelen alsof je de controle verliest over wat er met je kind gebeurt. Toch is het belangrijk dat er duidelijke spelregels zijn, zodat je weet wat je rechten en verantwoordelijkheden zijn. Neem de tijd om je vragen te stellen en afspraken te maken. Het is belangrijk dat jij je gehoord voelt en betrokken blijft bij het leven van je kind, ook al is de situatie veranderd.
In dit artikel leggen we uit wat je nog mag bepalen, hoe je kunt zorgen voor goede communicatie en welke afspraken je kunt maken met pleegouders en hulpverleners.
Wat mag je als ouder nog bepalen?
Wanneer je kind niet meer thuis woont, vraag je je misschien af wat je nog mag beslissen als ouder en wat niet. Het is belangrijk dat je weet welke afspraken er gemaakt kunnen worden, zodat je nog steeds een rol kan spelen in het leven van je kind.
Je hebt nog steeds het recht om bepaalde zaken te bepalen, zoals bijvoorbeeld schoolkeuze en of je kind bepaalde medische behandelingen krijgt. Maar er zijn ook dingen die je misschien moet loslaten, zoals de dagelijkse beslissingen in het pleeggezin.
Transparantie is hierbij de sleutel. Het is goed om vanaf het begin duidelijk te hebben wat jouw rol is en welke afspraken je kunt maken over dagelijkse dingen. Denk hierbij aan zaken als het meenemen van speelgoed of het bepalen van een bedtijd.
Transparantie en communicatie
Goede communicatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat jij, de pleegouders en de hulpverleners op één lijn zitten. Het is helemaal oké om te vragen wie er allemaal voor je kind zorgt. Zo kun je bijvoorbeeld een smoelenboek maken met foto’s en namen, zodat je precies weet wie je kind dagelijks ziet. Dit kan je helpen om betrokken te blijven.
Duidelijke afspraken over wie wanneer bereikbaar is en wie verantwoordelijk is voor welke taken, kunnen ook veel stress wegnemen. Vraag een hulpverlener bijvoorbeeld hoe het proces precies verloopt en wie je wanneer kunt bellen als er iets is. Wat er wel mag en wat nog niet. Het is fijn om te weten waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
"Je wilt de relatie voor je kind ook goed houden en dat is best lastig. Mijn zoon was jarig en werd een jaar of acht. Hij was gek op Lego en we hebben hem drie pakjes cadeau gegeven. Toen hij werd opgehaald, werd er gezegd dat hij maar een cadeautje mee mocht nemen. Dat soort dingen vind ik heel lastig, want ik had het hem beloofd" - Myra
Afspraken over alledaagse dingen
De alledaagse dingen lijken misschien klein, maar zijn vaak heel belangrijk om op de hoogte te blijven van wat zich afspeelt in het leven van je kind. Het kan erg helpen om duidelijke afspraken te maken over zaken als het kopen van kleding of het naar de kapper gaan.
Als je ziet dat je kind ineens een heel ander kapsel heeft, kan dat bijvoorbeeld erg heftig zijn. Daarom is het belangrijk om hier van tevoren over te praten. Zorg ervoor dat je met het pleeggezin bespreekt wat jij belangrijk vindt, zodat er geen verrassingen zijn.
"Ik zou het fijn vinden dat het kopen van kleding in overleg gebeurt. Het is niet vanzelfsprekend dat er afspraken over het kopen van kleding gemaakt worden. Daar mag bij de hulpverlening best wat aandacht voor zijn." - Myra
Checklist bij het startgesprek
Het kan helpen om een checklist te maken van alle dingen die je wilt bespreken bij het eerste gesprek met de pleegouders. Denk aan vragen als: Wie gaat er met mijn kind naar het schooloverleg? Wie regelt de kappersafspraken? En hoe regelen we de overdracht als mijn kind een weekend bij mij is geweest?
Sommige pleegouders vinden het fijn om de overdracht aan de deur te doen, terwijl anderen liever achteraf even een berichtje sturen. Het is goed om hier van tevoren duidelijke afspraken over te maken, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
Gebruik van de kennis van ouders
Niemand kent je kind zo goed als jij. Jij weet precies wat werkt en wat niet. Het is daarom heel belangrijk dat de pleegouders en hulpverleners jouw kennis meenemen in de zorg voor je kind. Kom hierin ook voor jezelf op.
Bijvoorbeeld, als je kind vaak wegloopt en jij weet hoe je dat het beste kunt aanpakken, laat dan van je horen. Hulpverleners of pleegouders mogen daar ook om vragen.
Eerste kennismaking met pleegouders
De eerste kennismaking met de pleegouders is spannend. Je wilt natuurlijk graag weten wie voor je kind gaat zorgen. Je kunt vragen of deze kennismaking met of zonder je kind plaatsvindt. Sommige ouders vinden het prettig om eerst zonder hun kind kennis te maken, zodat ze rustig kunnen praten.
"Ik wilde dat 100% zeker zonder kind doen. Ik wilde de pleegouders eerst zelf vragen kunnen stellen en hun reacties op mijn antwoorden zien. Hun huis voelen. Als mijn kind erbij zou zijn, zou ik het moeilijker vinden om vervelende vragen te stellen of te moeten beantwoorden.” – Trudy
Het kan ook zijn dat je kind, vooral als het wat ouder is, zelf een wens uitspreekt. Bespreek deze wensen dan met de jeugdzorgprofessional en wat in deze situatie het beste is. Durf ook een stapje terug te zetten.
Evaluatie van de taakverdeling
Het is belangrijk om regelmatig te evalueren hoe de taakverdeling tussen jou en de pleegouders verloopt. Dingen kunnen veranderen en het is goed om dan samen te kijken of de afspraken nog steeds werken. Leg deze evaluaties op papier vast, zodat iedereen weet wat er afgesproken is en er geen misverstanden ontstaan.
Tip van een ouder:
Je kunt betrokken blijven bij je kind door te vragen of je met je kind naar de kapper mag of kleren mag kopen.
Ouderportaal
Heb jij vragen of wil jij jouw verhaal delen? Meld je dan gratis aan voor het Ouderportaal.