Weekendpleegzorg: even een time-out
Weekendpleegzorg is een oplossing om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Kinderen groeien gewoon op bij hun ouders, maar brengen een of meerdere weekenden per maand door bij een pleeggezin.
Weekend pleegzorg
Weekendpleegzorg is geen makkelijke keuze voor ouders. Maria: ‘In het begin schrik je van deze mogelijkheid. Zoiets doen ouders niet. Je geeft je kind niet mee, zeker niet aan wildvreemden. Maar we konden gewoon niet meer.’
Maria en haar man liepen jaren op hun tandvlees voordat ze hoorden over pleegzorg. Na lang wikken en wegen besluiten zij gebruik te maken van deze optie, zodat de jongens (een tweeling) en haar dochter kunnen ontsnappen aan de dagelijkse spanningen. En zij en haar man even op adem kunnen komen.
Toen de tweeling geboren werd merkte Maria al gauw dat de jongens druk waren en elkaar in de weg zaten. De eerste 4 jaar van de opvoeding vielen haar zwaar. Ook voor haar man was het niet gemakkelijk, hij onderging in die periode een niertransplantatie en had al zijn energie nodig voor de revalidatie.
‘Je geeft je kind niet mee, zeker niet aan wildvreemden. Maar we konden gewoon niet meer.’
Geen diagnose
Op de basisschool bleek een van de jongens niet zindelijk. Hij liet alles lopen. Al die jaren werd er geen diagnose gesteld, omdat de jongens te jong waren. Pas in groep 7 kreeg Maria te horen dat haar jongens ADHD en PDD-NOS en ADHD hadden. Ritalin hielp de jongens aardig door de basisschoolperiode heen.
Weekend pleegouders
De situatie voor Maria en haar gezin was inmiddels zo zwaar, dat ze niet meer verder konden. Ze hadden voor hun gevoel alles geprobeerd. Gezinstherapie, thuishulp, speciaal onderwijs. Totdat een hulpverlener opperde om te kijken naar weekendpleegzorg. Maria en haar man besloten om het traject te volgen.
Hoe verloopt het traject van weekendpleegzorg?
Maria: ‘Eerst spraken we af met twee verschillende pleegouders voor een kennismakingsgesprek bij Horizon Jeugdzorg in Rotterdam. Het idee was dat een van de jongens naar een gezin zou gaan en onze dochter en andere zoon naar het andere gezin.’
De eerste indruk was goed. Ze wisselden informatie uit en spraken af om de volgende keer bij de pleegouders thuis te kijken. Zo konden Maria en haar man de thuissituatie beter inschatten. Hebben de pleegouders zelf kinderen? Hoe ziet hun thuissituatie eruit? Hebben Maria’s kinderen een eigen kamer?
De opbouw naar weekendpleegzorg verloopt voor Maria’s kinderen geleidelijk. Eerst gingen Maria en haar man met de kinderen op bezoek bij de pleegouders. Daarna bleven de kinderen voor het eerst een middagje alleen, toen een nachtje en vervolgens een heel weekend.
Voor Maria en haar man een logische stap. Voor haar kinderen niet. Zij wilden niet weg. De situatie bij een pleeggezin was anders dan ze thuis gewend waren.
‘Mijn kinderen krijgen bij ons 1 lepel groente, bij het pleeggezin kregen ze courgettesoep en daarna een bord met groente. Mijn dochter klaagde thuis hierover en wilde niet meer terug. Daarna ging mijn zoon ook stuiteren. Vanaf dat moment was het idee van logeren bij de pleegouders een ramp voor onze kinderen. Ze verstopten zich zodra de pleegouders hen kwamen halen en gilden dat ze niet mee wilden.’
Goede match met pleegouders
Toch heeft Maria doorgezet. Wel merkte ze dat een goede match met een pleeggezin heel belangrijk is. Zowel voor de kinderen als voor het pleeggezin zelf. Iedereen moet zich goed voelen bij de situatie. Om het juiste gezin te vinden, hebben Maria en haar gezin meerdere pleeggezinnen ontmoet.
De situatie is nu al jaren stabiel. Haar jongens gaan 1 keer in de maand een weekend naar hun eigen pleeggezin, en haar dochter 1 keer in de maand. Zodoende hebben Maria en haar man 2 weekenden rust.
‘Het is OK om toe te geven dat je het zelf niet redt’
‘Ik ben dankbaar dat er mensen zijn die dit willen doen. Het heeft ons ontzettend geholpen om de tijd door te komen: even energie opdoen en we konden er weer tegenaan. Je moet erover heen stappen dat je het zelf niet redt. Dat is niet goed voor je eigenwaarde. Ik had daar graag meer over willen praten met een pleegzorgmedewerker.’
Omwille van haar privacy is Maria niet haar echte naam.
E-book met meer ervaringsverhalen en tips van ouders
Wil je meer lezen over ervaringen van ouders met een kind in pleegzorg? Download dan ons e-book speciaal voor ouders met een kind dat tijdelijk in een pleeggezin zit.