Coronavirus: thuiswerken, gezin en thuisonderwijs: hoe doe je dat?
Moeite om het thuiswerken en zorgen voor het gezin te combineren? Je bent niet de enige. Hulpverleners, professionals en psychologen die werken met kinderen vloggen over het thema thuiswerken en gezin: hoe dan? Vaak zijn deze professionals zelf ouders. Ze delen ervaringsverhalen én praktische tips. Bekijk hier hun vlogs.
Thuisonderwijs: hoe doe je dat?
Opeens ben je ouder én leraar. Dat kan lastig zijn. Met onderstaande tips van het NJI kom je al een heel eind:
-
Wees je bewust van je rol als ouder én leraar/docent. Dat is niet makkelijk voor jezelf én voor je kind. Bedenk dat je allereerst ouder bent. Dus lukt het een dagje niet, probeer dat dan te accepteren en ga samen iets ontspannends doen.
-
Iemand iets leren is moeilijk, probeer dus niet zelf uit te vinden hoe je dat doet. Maak gebruik van schoolmateriaal van de school van je kind of online lessen en schoolboeken.
-
Wissel werken af met bewegen. Kinderen moeten hun energie kwijt kunnen, dat is op school ook zo. Ga dus even naar buiten of ga dansen op een Youtube filmpje.
-
Praat met anderen over hoe het gaat. Ervaringen uitwisselen met andere ouders kan je helpen. Vraag vooral ook hulp aan leraren en hulpverlening (als die er is). Grote kans dat ze kunnen helpen bij dingen waar je tegenaan loopt.
Geen computer of internet thuis en toch les volgen?
Voor kinderen die thuis geen laptop, tablet of internetverbinding hebben, worden er iedere schooldag in de ochtend leerzame programma’s uitgezonden op het kanaal NPO Zappelin Extra. NPO Zappelin extra is bij Ziggo te vinden op kanaal 311, bij KPN op kanaal 58 en bij T-mobile op kanaal 195.
Online contact met klasgenoten
Jouw kind gaat momenteel niet naar school. Hij of zij ziet klasgenoten misschien online via digitale klaslokalen. Voor kinderen met autisme is het lastig om namen van klasgenoten te onthouden. De hoeveelheid gezichten in combinatie met de namen (lees: woorden) is één grote brei van informatie. Helemaal als de klasgenoten al een tijd niet in beeld zijn geweest.
Een goede tip om al die namen en gezichten tijdens een (video)gesprek toch te onthouden is om een klassenfoto te voorzien van alle namen. Wanneer je kind deze binnen handbereik heeft, of beter nog uit het hoofd leert, wordt het voor hem of haar een stuk makkelijker.
Coronavirus en onderwijs
Over wel of niet naar school, de manier waarop, toetsing en examinering en les op afstand is veel te doen en zijn veel vragen. Houdt als eerste de communicatie met de eigen school/universiteit goed in de gaten. Vanuit de overheid is er ook een aantal officiële websites waar je terechtkunt voor vragen.
Steunpunt Passend Onderwijs
Op de site van Steunpunt Passend Onderwijs vind je corona-gerelateerde informatie in het geval jouw zoon of dochter voor passend onderwijs in aanmerking komt. Vragen als:
- ‘Wat als mijn kind straks niet op het juiste niveau blijkt te zitten?’
- ‘Hoe zit het met de begeleiding van leerlingen met leesproblemen en dyslexie in deze tijd?’
Primair onderwijs (basisschool)
Het primair onderwijs gaat weer opstarten. Hoe precies? Dat is vooralsnog een vraagteken. Er wordt hard gewerkt aan protocollen. De laatste informatie met betrekking tot het onderwijs op basisscholen vind je op de website van de PO Raad.
Voortgezet onderwijs
Wil je up to date (basis)informatie en richtlijnen voor het voortgezet onderwijs weten? Kijk dan op de website van de VO-raad. Daar staat ook meer informatie over hoe er wordt omgegaan met onderwijs voor kwetsbare leerlingen.
Hogescholen en universiteiten
Hogescholen en universiteiten geven les op afstand. Onderzoek gaat door waar het kan. Op de site van de Rijksoverheid vind je de basisregels en afspraken zijn voor universiteiten en hogescholen.
Heb jij de andere artikelen uit de coronareeks al gelezen?
- Coronavirus 1: ttips en adviezen voor ouders van kinderen met een stoornis
- Coronavirus 2: Hoe ga ik om met de nieuwe thuissituatie?
- Coronavirus 3: Welke thuisactiviteiten kan ik doen met mijn kind?
- Coronavirus 4: thuiswerken, gezin en thuisonderwijs: hoe doe je dat?
- Coronavirus 5: weer naar school
- Coronavirus 6: Hoe voorkom ik spanningen thuis?
- Coronavirus 7: Autisme en corona
- Coronavirus 8: Hoe gaan andere jongeren om met corona?
Wil je jouw verhalen delen?
Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.