00
dagen
00
uren
00
minuten
00
seconden

Kom op de wachtlijst Gids uithuisplaatsing

De Gids uithuisplaatsing is vanaf november 2024 beschikbaar. Wil je als eerste weten wanneer? Reserveer dan je plek op de wachtlijst.   

Your information is safe with us

Ouders uit de paniekstand

Zelfbewuste ouders. Regie voeren over je eigen leven. De verantwoordelijkheid behouden over je eigen kind. Het klinkt allemaal zo logisch. En toch is het niet wat de meeste ouders van kinderen die uit huis zijn geplaatst, ervaren. 

Veel ouders voelen zich onzeker en zitten met allerlei vragen, met name in de eerste periode na de uithuisplaatsing. Mag ik mijn kind nog wel zien? Blijf ik moeder of vader? Wanneer komt mijn kind weer thuis? Maar ook meer praktische vragen: welke spullen geef ik mijn kind mee? Kan ik mee als mijn kind naar de dokter moet? Mag ik straks de verjaardag van mijn kind meevieren?’ Dat gevoel van onmacht en paniek willen we veranderen.

De afgelopen twee jaar hebben we met ouders, jongeren en professionals samengewerkt om zoveel mogelijk relevante informatie en ervaringen te verzamelen. Die worden nu gebundeld in een gids. 

Met deze gids bieden we naast relevante informatie een gevoel van herkenning, zodat ouders weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er veel mensen zijn die hetzelfde meemaken. Dat biedt troost, opluchting en geeft kracht.

Welke informatie miste jij toen je kind uit huis werd geplaatst? Of is er informatie die jij als professional met ouders wil delen? Lees de gids als eerste!

Waarom een gids?

Ouders die ervaring hebben met een uithuisplaatsing zeggen het allemaal: had ik maar geweten dat …, dan was het vast heel anders verlopen of dan had ik me meer gesteund gevoeld. Ouders missen vaak belangrijke informatie in een tijd waarin veel onzeker is. Ze hebben het gevoel dat alles door hun vingers glipt en ze de regie verliezen. Dat kan anders. 

Nu is alle relevante informatie heus ergens vindbaar, maar als je kind net uit huis is geplaatst, zit de emotie misschien hoog en staat je hoofd niet naar een enorme online zoektocht. Wel wil je heel graag de informatie over wat er op je pad kan komen en wat je misschien kan doen. 

Met de gids dragen we bij aan een makkelijkere zoektocht voor ouders én professionals. De gids biedt ouders relevante informatie en professionals halen er onderwerpen uit die belangrijk zijn voor ouders. Dit draagt ook meteen bij aan de communicatie tussen professionals en ouders.

Ouders geven stuk voor stuk aan dat ze veel hadden gehad aan een hulpmiddel met uitgebreide informatie over een uithuisplaatsing. Help jij andere ouders door ze te wijzen op deze gids?

Hoe is deze gids ontstaan?

Ouders weten als geen ander waar je tegenaan loopt zodra je kind uithuisgeplaatst wordt en professionals weten welke vragen ouders nu al stellen. Maar met welke vragen die nu nog niet gesteld worden, worstelen ouders nog meer? Wat willen ze weten? En hoe kunnen we ze het beste helpen? Daarom hebben ouders, professionals en jongeren samen keihard gewerkt om zoveel mogelijk relevante informatie te verzamelen. Een grote groep redacteuren is hiermee aan de slag gegaan en op dit moment wordt alle informatie gecheckt en gebundeld in de gids.

De route naar de gids

Om tot een daadwerkelijke gids te komen die ouders verder helpt, hebben we in verschillende fasen gewerkt. 

  • Fase 1: De brainstormfase 

In deze fase vonden er verschillende startbijeenkomsten plaats met ouders, professionals en jongeren. Op basis van de informatie die we tijdens de eerste bijeenkomsten verzamelden, zetten we een enquête uit onder zoveel mogelijk ouders, jongeren en professionals. Met de uitkomsten scherpten we de vragen aan, stelden we nieuwe vragen en verzamelden we zo steeds meer informatie voor de gids. En er werd een kernteam opgezet samen met ouders: Truusje, Miranda en Marlene vormen samen met Dagmar en Ingrid dit team. 

  • Fase 2: Het verwerken en samenvoegen 

Alle informatie die we in fase 1 hebben verzameld, is samen doorgenomen. We bepaalden wat we willen opnemen in de gids en wat er misschien moest afvallen. Ook in deze fase werkten we samen met ouders, professionals en jongeren, om er zeker van te zijn dat we alles wat nodig is, opnemen in de gids.

  • Fase 3: Vormgeven, opmaken en verspreiden 

Na het verzamelen van informatie was het tijd om de gids in te delen en om de uiteindelijke naam te bepalen. Dit deden we in de laatste live bijeenkomst. Nu wordt de gids opgemaakt en gelanceerd. Dit doen we in de week van de pleegzorg begin november 2024. De titel en de lancering houden we nog even geheim. Wel vinden we het belangrijk dat de gids beschikbaar is voor alle ouders. We hebben subsidies ontvangen om de gids online beschikbaar te maken. Maar omdat er ouders zijn die nog niet heel digi-vaardig zijn, laten we de gids ook drukken. Daarom roepen we alle organisaties die met een uithuisplaatsing te maken hebben, op om zoveel mogelijk gidsen beschikbaar te stellen.  

Ervaringen ouders over uithuisplaatsing van hun kind

Johanna

“Ik weet dat ik bij Jeugdstem terecht kan. Nu hoor ik voor het eerst dat je ook kunt bellen als je met een vraag zit. Dat is wel informatie die ik graag had willen weten.”

Marjan

“Als ouder ben je net zo goed getraumatiseerd als je kind uithuisgeplaatst wordt. Het kind is ook getraumatiseerd, maar dat heeft een team om zich heen. Maar als ouder is er niets.”
Carolina

“Ik vind dat er meer openheid in de dossiers komen. Je hebt het recht om het in te zien, maar als je kind uithuisgeplaatst wordt, dan overzie je het allemaal niet. Ik wist bijvoorbeeld niet bij wie ik terecht kon.”

Stichting OPP is initiatiefnemer van de gids

Op het online platform Ouderpeil.nl vinden ouders met een kind dat een gedragsprobleem of - stoornis heeft al vele jaren steun bij elkaar. Ze wisselen op het platform ervaringen uit, geven elkaar tips en in de blogs vinden ze informatie over uiteenlopende onderwerpen, zoals een uithuisplaatsing. Sinds 2022 is Ouderpeil.nl onderdeel van Stichting OPP, een onafhankelijke organisatie opgericht door en voor ouders. Stichting OPP maakt het mogelijk dat ouders, jongeren en professionals samenwerken om ouders de weg te wijzen binnen jeugdzorg en onderwijs, ze meer zelfbewust te maken en hun inspraak te vergroten. De gids is hier een voorbeeld van.

Kom op de wachtlijst Gids uithuisplaatsing

Reserveer je plek op de wachtlijst  

Your information is safe with us