In de problemen door schulden
Shamely kwam 7 jaar geleden in de problemen door schulden. Ze vecht al 6 jaar om uit de schulden te komen en op het dieptepunt in 2011 had zij een schuld van 100.000 euro. Dit jaar start ze opnieuw met schuldhulpverlening.
‘De ellende begon met mijn ex-partner. Hij had geen bankrekening en opende een rekening op mijn naam. Hij zette ook zijn bedrijf op mijn naam en bestelde spullen zonder deze te betalen.
Ik had niets door. Totdat we uit elkaar waren, toen kwamen de brieven van schuldeisers binnen. Ik kon de huur niet meer betalen en werd in 2010 uit huis geplaatst met een huurschuld.’
Een schuld van 100.000 euro
‘Ik belandde met mijn twee kinderen in een vrouwenopvang van het Leger des Heils. Op het dieptepunt in 2011 had ik een schuld van 100.000 euro. Dat gaf mij veel stress. Regelmatig had ik clusterhoofdpijn en rugklachten. Je ziet in de opvang mensen komen en gaan, maar ik kon niet eerder weg voordat ik mijn schulden had afgelost.
Al zes jaar vecht ik om alles op orde te brengen. Ik leef onder bewindvoering. Zij betalen mijn kosten en schulden, en ik krijg leefgeld. De schuldhulpverlening via de gemeente is tot twee keer toe mislukt. Als één partij weigert mee te werken, dan gaat de hele regeling niet door. En bij mij werkt de Belastingdienst niet mee.’
Probleem door schuld: ‘Ik kan niet werken’
‘Ik kan helaas ook niet werken, want mijn kinderen kunnen niet naar de opvang omdat ik dan nog meer schulden opbouw. En de gemeente heeft me verteld dat ik pas mag werken als ik financieel stabiel ben. Maar zo lang de Belastingdienst niet meewerkt, blijf ik zitten waar ik zit.
Niet iedereen heeft het geduld om verder gaan. Maar ik wil door, voor mijn kinderen. Ik wil dat zij een goede toekomst hebben.
Ik wil aan kinderen en jongeren laten zien wat er kan gebeuren als je schulden hebt: je komt er echt niet uit. Ik wil hen laten zien dat ze zelfstandig moeten zijn. Ga niet hangen op je partner.’
Zie ook: Waarom krijgen sommige kinderen dezelfde problemen als hun ouders?
Je komt niet zomaar van je schulden af
‘Ik vind het belangrijk dat kinderen dit vroeg leren, want op een gegeven moment zijn ze volwassen. Als zij dan niet in staat zijn om zelf beslissingen te nemen, maken mensen misschien misbruik van hen. Net zoals bij mij.
Ik leer mijn kinderen elke dag om geld opzij te leggen voor de toekomst. Ik zeg: ‘Je koopt pas iets wanneer je genoeg geld overhoudt na het kopen.’ En soms denk ik: misschien is het beter als mijn zoon onder bewind komt en leefgeld krijgt, zodat iemand voor hem spaart.
Dit jaar start ik opnieuw met schuldhulpverlening. Hopelijk doen alle partijen mee. Ik blijf vechten en denk aan mijn kinderen. Zij verdienen alles. Als ik mijn kinderen niet zou hebben, zou ik emigreren.’
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Wat is schuldhulpverlening?
- Ouders voelen zich niet gehoord door hulpverleners of leerkracht
- Waarom krijgen sommige kinderen dezelfde problemen als hun ouders?
Wil je jouw verhalen?
Herken je het verhaal van Shamely? Heb jij ook schulden? Laat hieronder een reactie achter of praat mee in het ouderportaal? Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.