Welke invloed heeft autisme bij je kind op het dagelijks leven?
Als je kind autisme heeft, heeft dat een grote invloed op zijn of haar dagelijkse leven. Ook jouw leven als ouder en het leven van het hele gezin wordt er dagelijks door beïnvloed. Wat kom je zoal tegen en hoe ga je daar als ouders mee om?
Invloed autisme thuis en buitenshuis
Een kind met autisme heeft gevolgen voor het leven thuis en voor de activiteiten van je kind buitenshuis. Op school en in de sociale contacten speelt autisme een rol. Je kind moet ermee leren omgaan. Ook het hele gezin heeft er dagelijks mee te maken. In dit artikel gaan we in het algemeen in op de invloed van autisme. Natuurlijk is de invloed persoonlijk en in ieder gezin weer net even anders.
De invloed op broertjes en zusjes
Heb je meerdere kinderen, dan zullen de broertjes en/of zusjes dagelijks de invloed van autisme bij hun broertje of zusje ervaren. Dat kan lastig zijn voor hen, want op jonge leeftijd ben je volop met je eigen ontwikkeling bezig. Het kan spanning in het gezin geven. Omdat de broertjes/zusjes het gevoel hebben dat de aandacht niet eerlijk verdeeld wordt. Of omdat het gezin niet altijd functioneert als een normaal gezin. Dit kan voor jou als ouder gevoelens van schuld met zich meebrengen. Want hoe verdeel je de aandacht op de juiste manier zonder één van je kinderen tekort te doen.
Zie ook: Een kind met autisme: welke tips zijn er voor de omgang met broertjes en zusjes?
De invloed op school
Voor je kind met autisme maakt school een groot deel van zijn of haar leven uit. Hoe ga je als ouders met school om? Een paar tips.
Communicatie met de docent
Als je open bent over autisme, kun je veel vervelende situaties voorkomen. Het is zeker aan te raden met de leerkracht voorafgaand aan het schooljaar het autisme van je kind te bespreken. Wat betekent autisme voor je kind? Hoe reageert je kind op bepaalde situaties? Als de docent dit op tijd weet, kan hij/zij er rekening mee houden en reacties van je kind in de juiste context plaatsen.
Voorbereiding op de schooldagen
Als je in goed contact staat met de leerkracht, kun je je kind beter voorbereiden op de schooldagen. Je kunt het programma op hoofdlijnen doornemen met je kind in de ochtend. Zo zijn er geen of zo min mogelijk verrassingen. Ook kun je met je kind manieren bedenken hoe om te gaan met bepaalde, stressvolle schoolsituaties.
De invloed op gym en sportactiviteiten
Autisme heeft ook invloed op de gymles, zwemles en sportactiviteiten van je kind. Je kind kan zich nu eenmaal anders gedragen dan andere kinderen. Hoe begeleid je dit het best?
- Geef uitleg: vertel de zwemdocent/gymleraar/trainer over de situatie van je kind en vraag hem of haar rekening te houden met het gedrag van je kind.
- Ondersteun je kind: bereid hem of haar voor op wat er komen gaat, spreek het programma door en (net als op school) bedenk samen een manier om met stressvolle situaties om te gaan.
Zie ook: Gym op school: hoe gaat dit voor je kind met autisme?
De invloed op vakantie
Staat de vakantie voor de deur? Dit heeft invloed op jouw kind met autisme, op het gezin en op jullie als ouders. Vooral in het begin van de vakantie kan autisme tot stress leiden. Je kind komt uit zijn dagelijkse ritme en moet wennen aan een nieuwe dagindeling. Hoe zorg je als ouders voor een rustgevende dagstructuur?
- Plan de dagen vooraf in en communiceer erover. Spontane acties zijn voor de meeste autistische kinderen niet fijn, ze krijgen er stress van.
- Niet te veel prikkels. De dag vol plannen met ‘leuke activiteiten’ kan te veel zijn voor je kind. Liever 1 gerichte activiteit per dag dan 3 nieuwe activiteiten op 1 dag. Op die manier houd je het behapbaar. Je doet je kind er een plezier mee. En jezelf ook.
- Goed kaderen. Als je activiteiten samen doet, wees dan vooraf duidelijk over het begin en eindmoment. Wees ook duidelijk over wat je samen doet en wanneer er momenten zijn voor je kind alleen.
Zie ook: Kind met autisme en vakantie. Hoe vul je de vakantie in?
Invloed op verjaardagsfeestjes
Verjaardagsfeestjes zijn vaak een uitdaging voor kinderen met autisme. Een druk feestje met veel prikkels, is een enorme stressbron. Je zult dus een eigen feestje moeten plannen in goed overleg met je kind. En is er een feestje bij een ander? Dan doe je goed aan het programma vooraf te hebben en je kind voor te bereiden. Ook kun je met de gastheer of -vrouw de situatie van je kind bespreken vooraf.
Zie ook: Verjaardagsfeestje en autistisch kind: hoe leid je dit in goede banen?
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Een kind met autisme: welke tips zijn er voor de omgang met broertjes en zusjes?
- Een ontspannen dagje weg met een autistisch kind: zes tips!
- Waar loop je als ouder van een kind met autisme tegenaan: de top-5 van een moeder!
Wil je sparren over autisme?
Wil je jouw zorgen en verhaal over autisme delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij het Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met autisme sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.