Een ontspannen dagje weg met een autistisch kind: zes tips!

Een ontspannen dagje weg met een autistisch kind: zes tips!

Wil je een dagje uit met het gezin? Even veranderen van omgeving? Met een kind met autisme thuis is dat een uitdaging.  Een kind met autisme verwerkt prikkels anders. Door te veel prikkels kan je kind overprikkeld raken. Herken je dit bij jouw kind? Hoe leid je het uitstapje in goede banen? Hoe laat je de dag zo verlopen dat het kind niet totaal overprikkeld thuis komt?

Hoe werkt het in het brein van een kind met autisme?

Een dagje weg: waarom is dit lastig voor een autistisch kind? Een kind met autisme heeft sneller last van nieuwe situaties dan niet-autistische kinderen. Nieuwe situaties betekenen prikkels. En met te veel prikkels kan je kind overprikkeld raken. Dus een uitje naar de rommelmarkt, het pretpark, de dierentuin, de speeltuin, de stad, het kan te veel zijn. Dat kuit zich in druk gedrag, boosheid, angst of andere gevoelens en gedrag.

Elif in het pretpark

Elif (10) is nog nooit in het pretpark geweest. Ze hoort er andere kinderen over en vraagt haar ouders ernaar. Haar ouders hebben het altijd een beetje voor zich uitgeschoven, omdat Elif autisme heeft. Hoe zal ze reageren? Maar ze zien de wens van Elif en plannen een dagje pretpark. Elif is helemaal opgewonden en doet de nacht ervoor bijna geen oog dicht. In het pretpark is het druk. Elif rent overal op af en sleurt haar ouders mee. Na een paar uur besluiten haar ouders de auto weer op te zoeken. Elif is ontzettend kwaad want de dag is nog lang niet om. En ze heeft nog niet alles bezocht. De reis terug naar huis is een uitdaging. Elif is erg emotioneel en komt moeilijk in de ontspanning. Thuis komt Elif pas de volgende dag weer een beetje tot bedaren.

Hoe kun je omgaan met dagjes uit voor je kind met autisme?

Het voorbeeld van Elif herken je misschien. Het is geen ABC-tje om als ouders met je autistische kind een uitstapje te doen. Hoe kun je toch eropuit en een zo ontspannen mogelijk uitstapje hebben? Zes tips.

Persoonlijke voorkeuren van je kind

Ga uit van je kinds persoonlijke voorkeuren. Houdt je kind van bos? Of juist van zee en strand? Of juist van de achtbaan in een pretpark? Leer de persoonlijke handleiding van jouw kind kennen en plan daarop het uitstapje.

Kies voor kleinschaligheid

Kies voor kleinschaligheid. Een kleine speeltuin bijvoorbeeld beperkt het aantal prikkels voor je kind in vergelijking met een hele grote met veel mensen en speeltoestellen.

Bereid je kind goed voor

Bereid je kind goed voor. Vertel je kind niet te vroeg of te laat over het uitstapje. Laat je kind de favoriete knuffel of speelgoed meenemen. Dat doet denken aan thuis en voelt veilig. Plan de dag voorspelbaar in: laat je kind vooraf weten bijvoorbeeld hoe laat je gaat vertrekken en houdt dit tijdstip aan.

Herken signalen van overprikkeling

Voorkom dat de prikkelemmer overloopt. Hoe beter je de signalen van overprikkeling herkent, hoe beter je hierop in kunt grijpen. Neem zelf wat te eten mee zodat je voorkomt dat je kind honger krijgt. Honger is een extra prikkel.

Duidelijke dagplanning

Houd je dagplanning aan en communiceer hierover. Geef tijdens de dag op tijd aan dat je weer naar huis gaat. Bedenk geen spontane acties voor de dag.

Creër een rustige thuishaven

Zorg voor rust na het uitstapje. Zorg ervoor dat je op tijd thuis bent, zodat je kind voordat het naar bed gaat, nog ruim tijd heeft bij te komen. Creëer een omgeving waarin je kind kan ontprikkelen.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over autisme?

Wil je jouw zorgen en verhaal over autisme delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij het Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met autisme sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Romano Sandee
Door

Romano Sandee

op 22 Sep 2023

Dit zijn al hele nuttige tips. Ik liep er zelf tegenaan dat locaties zelf weinig informatie bieden. Daarom ben ik de website www.uitmetautisme.nl gestart. Mensen kunnen zelf ook locaties reviewen op autismevriendelijkheid.

Reactie plaatsen