Kind met autisme en vakantie. Hoe vul je de vakantie in?

Kind met autisme en vakantie. Hoe vul je de vakantie in?

‘Eindelijk vakantie’, denk je. Heerlijk. De kinderen zijn vrij van school, jij hoeft niet te werken en jullie kunnen het strakke ritme loslaten. Even geen wekker, geen voetbal, geen muziekles en geen deadlines. Misschien gaan jullie zelfs op vakantie met het gezin. Kortom: je bent helemaal klaar voor de ontspanning.

Of toch niet? Hoe vier je vakantie als je kind autisme heeft? Ben je dan ook vrij van je schema? Kun je dan wel naar een vakantiebestemming? En hoe houd je je kinderen 6 weken lang bezig tijdens de zomervakantie?

Gelukkig ben je niet de enige die hier tegenaan loopt. Hoe gaan andere ouders hiermee om? In dit blog lees je de ervaring van verschillende ouders van een kind met autisme. Lees je mee?

Wat maakt de vakantie voor een kind met autisme zo anders?

Een vakantie voor een kind met autisme is anders. Als je op reis gaat, heeft je kind te maken met nieuwe indrukken. Deze veranderingen zorgen ervoor dat het leven van jouw kind even wordt opgeschud. Hoe komt dat?

Ander ritme

De meeste mensen genieten van even niets moeten. Voor een kind met autisme is het juist lastig als er geen duidelijkheid is en structuur ontbreekt. De dag verloopt anders dan normaal. Daar weet hij of zij geen raad mee.

Andere omgeving

Op vakantie in een onbekende omgeving is vrijwel alles anders dan thuis. Een ander bed, andere geur, andere temperatuur (zeker als je ver weg gaat), andere omgeving (bos, bergen, aan het water). Dat zijn veel veranderingen, dus ook veel nieuwe prikkels.

Lange reis

Ga je met de auto ver weg? Dat is voor je kind een lange zit. Dat betekent veel lege tijd en dus mist er structuur. Dit kan leiden tot paniek. Je kind weet niet wat er gebeurt en hoe de reis gaat verlopen.

Ga je met het vliegtuig? Een vliegreis betekent veel nieuwe prikkels. Dat begint al op de luchthaven. Daarna in het vliegtuig (vooral het opstijgen en landen is spannend). Vervolgens moet je de bagage ophalen, terwijl het druk is op het vliegveld. Uiteindelijk reis je met een bus of taxi naar het vakantieverblijf. Voor veel mensen is dat al spannend genoeg. Wees je ervan bewust dat je kind al die prikkels een plekje moet geven. Ontspannen vakantie vieren is lastig als je kind al volledig overprikkeld aankomt op de bestemming.

Pretpark

Een pretpark is voor veel kinderen een geweldige sensatie. Er zijn volop mogelijkheden om te spelen, te ontdekken en plezier te hebben. Voor iemand zonder autisme is de hoeveelheid prikkels al overweldigend. Lichtjes, geluid, schreeuwende en rennende kinderen, speeltoestellen en attracties. Is het voor een kind met autisme dan onmogelijk om naar een pretpark te gaan? Natuurlijk is geen kind gelijk. Maar met de goede voorbereiding is het zeker mogelijk om er samen van te genieten.

met een autistisch kind op vakantie gaanSmoesjes, huilbuien en woedeaanvallen

Door de autistische stoornis kan je kind zich niet goed uitten. Ze vertellen dan niet wat het probleem is, maar komen met een smoes. Je kind zegt bijvoorbeeld: “Ik heb buikpijn.” Terwijl je kind net nog een banaan met smaak heeft opgegeten. Of je kind zegt: “Ik ben verkouden.” Terwijl hij nog geen kuchje of snottebel heeft gehad. Vaak is dat een teken dat je kind iets spannend vindt.

Als de spanning maar hoog genoeg oploopt, kan dat omslaan in een huilbui of een woedeaanval. Dan valt er even geen land mee te bezeilen. Je kind is niet meer voor rede vatbaar. Het is een uiting van onmacht en frustratie over een wereld die je kind op dat moment niet begrijpt.

Andere kinderen trekken zich juist helemaal terug in hun eigen bubbel. Ze spelen het liefst met hun knuffel of speelgoed en sluiten zich helemaal af voor alles in hun omgeving.

Een goed voorbereide vakantie helpt jouw autistische kind

Op reis

Als je op reis gaat, bereid je kind dan voor op wat er komen gaat. Vertel waar je heengaat en hoelang de reis duurt. Het helpt ook om foto’s te laten zien van de bestemming. Sommige kinderen vinden het prettig om een routebeschrijving te hebben. Dan weten ze waar ze zijn en dat geeft ze houvast. Dus vertel hoe de reis verloopt en geef je kind wat te doen onderweg.

Moet je een lange autoreis maken? Overweeg dan om voor een groot deel ’s nachts te reizen. Natuurlijk kan slapen in de auto voor je autistische kind spannend zijn. Je haalt je kind uit de veilige slaapkamer en uit het eigen bed. In de auto heb je te maken met prikkels als de beweging van de rijdende auto en licht van verkeer en lantaarnpalen (bij rijden in het donker). Wanneer je dit als ouder goed begeleidt, levert het je ook rust op.

Dagje uit

Ook voor een dagje uit is het belangrijk om je kind voor te bereiden. Vertel waar je heen gaat, wat je daar kunt doen en hoe de dag eruitziet. Maak gebruik van rustmomenten. Ook de autipas (https://www.autisme.nl/activiteiten/autipas/ ) kan helpen. Met de autipas voorkom je dat sommige parken lang in de wachtrij moet staan. Vertel je kind tijdig wanneer jullie weer naar huis gaan. Het is verstandig om niet te laat naar huis te gaan. Je kind heeft thuis de tijd om te “ontprikkelen”, voordat hij of zij naar bed gaat.

Thuisblijven in de vakantie

Ga je niet weg? Houd het principe van ritme en structuur in stand. Zorg ervoor dat je een programma hebt. Zelfs als je de hele dag thuisblijft. Je kind heeft behoefte aan duidelijkheid en regelmaat. Hoe beter je dat organiseert, hoe prettiger je kind zicht voelt.

Wees voorzichtig met de hoeveelheid prikkel-activiteiten. Laat je kind eerst bijkomen van de vorige activiteit, voordat je een nieuwe activiteit onderneemt.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over autisme?

Wil je jouw zorgen en verhaal over autisme delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij het Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met autisme sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen