Mijn kind is snel afgeleid: hoe ga ik hiermee om?

‘Mijn zoon heeft veel moeite om de aandacht vast te houden. Hij is heel snel afgeleid. Is dit ADHD? Wat doe ik eraan?’ Maak jij je zorgen over je kind omdat het snel afgeleid is? Zie je dat het tot problemen leidt op school bijvoorbeeld? Je kind kan op school erg zijn best doen, maar toch moeite hebben alles bij te benen. In dit artikel gaan we in op mogelijke achtergronden en hoe je er als ouders mee om kan gaan.

Snel afgeleid, hoe merk je dat?

Merk je dat je kind niet goed in zijn vel zit? Merk je dat hij snel afgeleid is. Dat kan zich op verschillende manieren uiten.

  • Op school heeft je kind moeite om de opdrachten van de leerkracht te volgen en te snappen.
  • Je kind levert op school daardoor vaak slordig of onafgemaakt werk in.
  • Je ziet en je hoort van anderen dat je kind in de klas onrustig zit te wiebelen en met van alles om zich heen bezig is.
  • Bij taken thuis geeft je kind al snel de brui eraan en is alweer met andere dingen bezig. De kat, de telefoon, maar ook de eigen fantasie of gedachtegang.
  • Je kind heeft moeite om te luisteren. Je vraagt iets en er komt geen antwoord. Of je kind is het even later alweer vergeten wat je zegt.
  • Ook met oefeningen bij sport/muziek/hobby dwaalt de aandacht van je kind gemakkelijk af.

Snel afgeleid, is dat normaal of is er wat aan de hand?

Als kinderen snel afgeleid zijn en zich moeilijk kunnen concentreren, kan dat te maken hebben met de leeftijd, met hoe de hersenen werken, maar ook met de omstandigheden.

  • Snel afgeleid kan heel normaal zijn voor de leeftijdsfase van je kind. Vaak hoort bepaald gedrag bij het opgroeien. Heel veel kinderen zijn wel eens snel afgeleid. Maar als het elke dag voorkomt, is het goed erbij stil te staan.
  • Snel afgeleid kan ook komen omdat de hersenen niet goed filteren. Bij de een komt alles binnen, elk geluid, elke opmerking, wat je om je heen ziet. De ander kan zich gemakkelijker afsluiten en de aandacht vasthouden op iets. Dan kunnen je hersenen goed filteren.
  • Snel afgeleid kan ook aan onrust in de omgeving liggen. De situatie thuis bijvoorbeeld: spelen er spannende dingen momenteel, is er voldoende rust en een positieve sfeer voor je kind?
  • Snel afgeleid kan ook door de omstandigheden op school liggen. Is de klas daar overvol en heeft de leerkracht nauwelijks tijd voor individuele aandacht? Ligt er een druk om steeds flink te presteren op alle vlakken?
  • En ook de vrijetijdsbesteding kan invloed hebben. Wat doet je kind in zijn vrije tijd? Altijd maar achter het scherm met veel (snelle) prikkels over van alles wat? Of is er ook tijd voor beweging? Met beweging kan je kind zijn energie kwijtraken en tot rust komen in het hoofd.

Snel afgeleid, een teken van ADHD?

Wanneer is snel afgeleid zijn ‘gewoon’ en wanneer is het ADHD? Die vraag is niet simpel te beantwoorden. ADHD is een naam die in de medische wereld wordt gegeven voor bepaald gedrag, met als kenmerken snel afgeleid zijn (aandachtsproblemen), concentratieproblemen en hyperactiviteit. Dat gedrag kan dus te maken hebben met de leeftijd, met hoe de hersenen werken, maar ook met de omstandigheden.

Je kind is snel afgeleid, 8 tips om ermee om te gaan

We hebben 8 tips voor je op een rij gezet.

Voorkom overprikkeling voor je kind.

Probeer het aantal prikkels op een dag te beperken. Voor jouw kind met ADHD komen prikkels harder binnen. Kinderen geven zelf aan: ‘mijn hoofd zit soms zo vol’. Je helpt je kind door te kaderen.

Beweging en ontspanning

Help en stimuleer je kind met beweging en ontspanning. Zo kanaliseert hij zijn energie.

Beperk het aantal taken

Beperk het aantal taken voor je kind. Thuis heb je dit zelf in de hand, op school en bij bijvoorbeeld sport staan anderen aan het roer. Praat met deze begeleiders hoe ze je kind het beste benaderen.

Belonen en straffen

Beloon je kind als het iets heeft afgemaakt. Geef complimentjes. Belonen werkt beter dan straffen. Belonen is belangrijk voor een positief zelfbeeld en een gezonde ontwikkeling van je kind.

Leg contact

Leg contact. Roep je kind niet van een afstand, de kans is klein dat de boodschap overkomt. Stap op je kind af en maak oogcontact. Als je merkt dat er contact is, zeg je wat je wilt zeggen.

School

Op school kan het moeilijk zijn voor je kind. De resultaten kunnen achterblijven bij wat je kind in zijn of haar mars heeft. De leerkracht kan moeite hebben met de omgang met je kind en het gedrag in de klas. Daarom is het goed om met de leerkracht te praten over de situatie van je kind. Dat is misschien niet gemakkelijk voor je. Misschien heb je het gevoel dat je jezelf moet verdedigen. Toch is het belangrijk om in gesprek te gaan, in het belang van je kind.

Praat met andere mensen

Als je kind klachten blijft houden, praat erover met deskundigen die je vertrouwt. Bijvoorbeeld op school met maatschappelijk werk, de schoolarts of huisarts.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over ADHD?

Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouder Peilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouder Peilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal