Kind met ADHD en het gezinsleven: hoe ga je hiermee om?

Als je een kind met ADHD hebt, hoe houd je dan oog voor de rest van het gezin? Zeker als je meerdere kinderen hebt, kan dit een hele uitdaging zijn. Je kind met ADHD vraagt aandacht en begeleiding. Maar de anderen in het gezin zijn er ook nog. En je moet ook goed op jezelf passen. Hoe bewaar je de juiste balans? Welke praktische tips zijn er om het gezinsleven in goede banen te leiden? We hebben er vier voor je.

Maakt ADHD alles anders in het gezin?

Maakt een kind ADHD het leven voor jouw gezin zwaarder of moeilijker dan in andere gezinnen? Die vraag is niet 1-2-3 te beantwoorden. Het hangt af van veel factoren. Feit is wel dat de situatie anders is. Zoals je ook hieronder kunt lezen in een paar praktijkvoorbeelden.

‘Het is soms gewoon veel’

Manja vertelt: ‘Hoewel ik heel veel van mijn gezin hou, wil ik soms heel graag heel hard weg willen rennen. Want al zie ik ADHD niet als een belemmering en ken ik de kwaliteiten van mijn liefsten, het is soms gewoon veel. Afspraken maken met behandelaars of school, achter de broek aan zitten als er opgeruimd moet worden of iets gedaan moet worden, de emotionele ontremmingen, grenzen stellen… En dan heb ik het nog niet over het huishouden, werk of opleiding!’

‘Dan denk ik: jullie boffen maar’

Rob vertelt: ‘Onze zoon heeft ADHD. We zijn met hem naar de dokter geweest. Er was namelijk altijd wat, we hebben al veel met hem meegemaakt. Ik moet zeggen, dat was een zware tijd. Ook de relatie met mijn vrouw kwam onder druk. De diagnose hielp wel, maar de problemen verdwijnen niet zomaar. Ik vind het moeilijk. Soms zie ik andere gezinnen, en dan denk ik, jullie boffen maar.’

‘Overal is wel wat’

Cynthia vertelt: ‘We hebben twee schatten van kinderen, de ene heeft ADHD en dat is wel eens lastig. Maar toch zou ik voor geen goud willen ruilen. Een nicht van me heeft een kind met een verstandelijke beperking. Onze overburen kunnen geen kinderen krijgen. Overal is wel wat.’

Waarom is ADHD lastig voor het gezin en broertjes en zusjes?

Waarom verloopt het gezinsleven met een kind met ADHD anders dan andere gezinnen? Dat komt omdat ADHD vraagt om een aanpassing in het gedrag van ieder gezinslid. Doe je dat niet, dan ontstaan er makkelijker spanningen en conflicten. Juist voor broertjes en zusjes kan dit lastig zijn, want die willen graag gewoon hun ding doen. Wat is vooral lastig?

  • Het contact met je broer of zus gaat anders dan met klasgenoten.
  • Het kind met ADHD eist gemakkelijk de aandacht op, andere gezinsleden kunnen dan het gevoel hebben dat ze (te) weinig aandacht krijgen.
  • Er kunnen spanningen ontstaan in huis door driftbuien van het kind met ADHD.
  • Je kunt niet alles samen doen: activiteiten waar veel prikkels bij komen kijken, zijn lastig voor het kind met ADHD en daarmee voor het hele gezin.
  • Momenten samen kunnen uit de hand lopen. Zo kan een autovakantietrip met meerdere kinderen achterin een hele uitdaging zijn. Je ene kind vindt het prima om een paar uur rustig in de auto te zitten, je kind met ADHD niet. Door de onrust in zijn of haar hoofd, kan het zijn broertje/zusje gaan uitdagen, met alle gevolgen van dien.

Hoe kun je aandacht houden voor het welzijn van je andere kinderen? Vier tips

We hebben hieronder vier tips voor je om je te helpen het gezinsleven in goede banen te leiden.

1. Plan afzonderlijk tijd in voor de kinderen

Je kunt speciale dagjes uit of momenten plannen met één kind tegelijk. Zo kun je specifiek aandacht hebben voor dat kind en hoef je de aandacht niet te verdelen.

2. Leg ADHD uit

Blijf met de andere kinderen in gesprek en leg uit hoe de dingen werken bij het kind met ADHD. Zo kun je hun vragen beantwoorden en begrip kweken.

3. Laat je kinderen hun verhaal doen

Laat je kinderen in alle eerlijkheid vertellen hoe ze dingen ervaren. Het kind mag boos of teleurgesteld zijn over dingen. Als ze hun gevoel mogen uiten, laat je zien dat er aandacht voor ze is. Onderaan de streep heb je hier meer aan dan wanneer ze gevoelens opkroppen. Ook komt er dan ruimte om over oplossingen voor lastige situaties te praten.

4. Wees open over ADHD

Vertel aan ouders van vriendjes en vriendinnetjes over je kind met ADHD, ze krijgen er toch hoe dan ook mee te maken. Zo snappen ze de situatie van jouw gezin beter. Openheid is ook voor de andere kinderen in het gezin ontspannener dan wanneer alles geheim is.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over ADHD?

Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen