Coronavirus: goed voorbereid op tweede golf (tips ouders)
We hopen het natuurlijk niet, maar met een oplopend aantal coronabesmettingen kan er zomaar een tweede golf komen. Het iHub ontwikkelplein is voor én door ouders. Daarom delen ouders met kinderen met een gedragsprobleem of stoornis hun tips met jou. Hoe kwamen zij de coronatijd door? We hebben de tips voor jou op een rij gezet, zodat jij na het lezen van dit artikel beter voorbereid bent op een tweede golf.
Vraag naar de coronaregels op school
Informeer goed bij de school hoe ze de coronaregels naleven. Ben je hier tevreden over, vertrouw dan ook dat het zo gebeurt. Anders heb je nooit rust! Probeer daarnaast te zorgen dat je alle regels goed naleeft. Dan weet je, áls je kind corona oploopt, waar het vandaan komt. Als dat van de school is, kun je deze waarschuwen, zodat ze erop kunnen inspelen.
Wat als je kind niet naar school durft
Bespreek de voor- en nadelen. Pak er pen en papier bij en ga er even goed voor zitten. Bedenk vooral wat je kind zelf kan doen om veilig te blijven. Komt er iemand te dichtbij? Je kan een stapje terug doen. En doet iemand lastig, dan staat de leerkracht voor je klaar. Speel de situatie thuis alvast na, om te oefenen hoe je het beste kan reageren. Zorg in ieder geval dat je je kind steunt en vertrouwt op zijn of haar oordeel over wat er wel of niet kan.
Werkt je kind ijverig thuis: beloon hem of haar
Houd de balans tussen schoolwerk en vrije tijd goed in de gaten. Grote kans dat je kind geen uren achter elkaar geconcentreerd kan werken. Daarnaast is er allerlei afleiding thuis die er op school niet is. Als het dan toch lukt om te concentreren, mag dat best beloond worden met een kwartiertje iets anders doen, een gezellige lunch samen of even bellen of appen met vrienden.
Houd goed contact met de leerkracht
Zorg dat de leerkracht op de hoogte is van de situatie van je kind. Bijvoorbeeld of jouw kind het spannend vindt om weer naar school te gaan, of het eventuele contact met jeugdzorg goed gaat en of je dingen met elkaar hebt afgesproken over corona. Vraag ook of de docent jou op de hoogte wil houden. Als jij en de docent op de hoogte zijn, weet je kind wat hij kan verwachten. Dat geeft rust en maakt het makkelijker om het goed te doen op school.
Weer in lockdown of in quarantaine? Maak een dagritme
De eerste lockdown kwam onverwacht, daarom waren veel ouders de eerste weken wat losser met de regels dan anders. Begrijpelijk, want het was schrikken voor ons allemaal. Deze keer weten jij en je kind beter wat er aan de hand is. Maak daarom een dagritme en zorg dat jij je er zelf ook aan houdt, hoe moeilijk dat ook kan zijn.
Noteer ook de leuke dingen
Als je een dagschema maakt, neem daarin dan ook de leuke dingen mee voor jou en je kind: even tijd voor jezelf, een kwartiertje sporten of een half uurtje gamen. Noteer vooral ook wanneer het schoolwerk klaar is voor vandaag! Sommige kinderen halen ook plezier uit leuke klusjes in en om het huis. Kijk of je daarmee voor wat afleiding en afwisseling kan zorgen.
Zorg voor beweging
Neem extra de tijd voor beweging. Bewegen is goed voor iedereen, maar vooral voor kinderen! Ze missen de gymles en ravotten met vrienden op het schoolplein. Ga daarom met je kind eropuit: samen een stuk fietsen of een balletje trappen. Een van onze ouders is zelfs creatief geweest in de achtertuin met een heuse stormbaan. Gewoon gemaakt van kussens van de bank, verfpotten en een paar planken.
Jeugdhulp via videobellen
Therapeuten moeten ook nog hun weg vinden in de overgang naar digitale zorgverlening. Gelukkig doen de meeste echt wel hun best om in contact te blijven met je kind, meestal met videobellen. Het voordeel hiervan is dat je kind kan rekenen op een uur lang onverdeelde aandacht. Tegelijkertijd blijf je als kind in je eigen omgeving zitten, terwijl het voor sommige jongeren juist zo goed is om eruit te zijn.
Geef ze privacy
Zorg dat je je kinderen de privacy geeft die ze nodig hebben als ze met hun therapeut bellen. Laat ze op hun kamer zitten en geef de garantie dat je niet meeluistert. Woon je klein? Ga even een blokje om of zet een koptelefoon op en luister naar je favoriete muziek. Zo heb jij ook een momentje voor jezelf.
Therapie in de buitenlucht
Online contact met je therapeut is voor lang niet alle kinderen een succes. Spreek in dat geval met de jeugdzorgwerker af dat hij of zij met je kind naar buiten gaat. We weten inmiddels dat contact in de buitenlucht een stuk veiliger is dan binnen. Als de coronasituatie verergert, denk dan samen na over een plek buiten waar je toch kan afspreken. Grote kans dat het persoonlijke contact in de buitenlucht dan toch door kan gaan.
Pak weer gewoon de telefoon
Voor sommige jongeren werkt online bellen met beeld erbij niet zo goed. Ze worden bijvoorbeeld zenuwachtig doordat ze zichzelf in beeld zien. Of de video van iedereen die erbij zit, leidt ze teveel af. Bedenk dat je in dat geval ook nog gewoon kan telefoneren. Bijvoorbeeld met de docent of de jeugdzorgwerker. Soms werkt dat veel beter en je hoeft er niet per se voor stil te zitten. Je bent tijdens het bellen daarom ook vrijer om te bewegen.
Opvoedtips
In onzekere tijden is het fijn als ouders consequent zijn. Dan heb je als kind nog iets om op te rekenen. Zorg dus dat je kind kan vertrouwen op wat je zegt en doet. Beloof je om samen iets te doen of ergens over te praten, doe dat dan ook echt. Als je je altijd aan de afspraken houdt, hoe moeilijk dat soms ook is (we zijn altijd druk en hebben ook zo onze eigen behoeften), dan weet je kind waar hij of zij aan toe is.
Help met plannen en richting geven
Pubers kunnen nog niet zo ver vooruit kijken. Dat heeft te maken met de hersenontwikkeling. Plannen maken doe je vooral met je voorhoofdskwab en deze is pas op je 25ste volgroeid. Tot die tijd ben jij als ouder nodig om richting te geven aan het leven van je kind. Helemaal in deze onzekere coronatijden, waarin niet zeker is hoe lang het duurt en wat je wel of niet mag. Zijn je kinderen uit huis? Ook zij kunnen nog met vragen zitten. Zorg dat je er in dat geval voor ze bent.
Overleg wanneer je tijd maakt
Zoals één van onze ouders zegt: “Je hebt er zelf voor gekozen om kinderen te krijgen. Dus of je er nou tijd voor hebt of niet: je moet er voor ze zijn.” Het kan best zijn dat het allemaal even teveel wordt voor je kind, met een emotionele uitbarsting tot gevolg. Je zal zien dat dat nét gebeurt als jij de deur uit moet of een vergadering hebt. Je hebt dan de keuze: kan ik nu tijd maken voor mijn kind of zeg ik dat ik iets te doen heb en er later over wil praten. Overleg dit met je kind en vraag of dat ook echt goed is. Is de nood echt hoog, maak dan toch op het moment zelf tijd.
Eén vriend(in) om mee af te spreken
Helemaal geen contact hebben met vrienden is moeilijk. Wanneer er een tweede coronagolf komt en we allemaal weer thuis moeten blijven, spreek dan met je kind af dat ze één vriend of vriendin uitkiezen waar ze wel mee mogen afspreken en bij elkaar thuis mogen komen. Spreek dan wel heel duidelijk af wat er wel en niet mag, zodat je kind (en jij!) zo min mogelijk risico loopt om corona te krijgen of door te geven.
Zorg ook voor jezelf
Probeer het jezelf niet teveel kwalijk te nemen als iets niet lukt. Het is gewoon moeilijk in deze gekke tijden. Eén van onze ouders kreeg het bijvoorbeeld niet voor elkaar om hun kind zelfstandig aan schoolwerk te laten zitten. Op een gegeven moment kun je dat beter accepteren.
Zorg ook dat je contact onderhoudt met je eigen vrienden en ouders. Om je verhaal kwijt te kunnen, ervaringen uit te wisselen en voor de nodige afleiding. Bijvoorbeeld in ons ouderportaal.
Meer weten over corona?
Lees de verhalen van onze ouders:
of bekijk de andere coronatips en adviezen. Deze vind je hier.
Wil je jouw verhaal kwijt?
Of ervaringen of tips delen? Dat kan in ons ouderportaal! Je kunt hieronder ook een reactie op dit artikel achterlaten.