Hoe leer je je kind omgaan met anderhalve meter afstand?

Het was flink omschakelen tijdens de coronatijd. Gregory* heeft een zoon met autisme. Hij vertelt over hun coronatijd.

Relaxte maar ook heftige tijd

“Aan de ene kant was het een relaxte tijd. Je hebt minder verplichtingen en doet rustig aan thuis. Toch was het ook heftig: de situatie was heel serieus en er werden veel vrijheden ingeperkt. Voor ons was het vooral aftasten hoe je omgaat met de dagindeling. Het schema van een normale schooldag aanhouden werkte het beste.”

“Vaak is het de afweging of je blijft pushen of dat je even adempauze geeft. Vaak kwam onze zoon tot rust met een kwartiertje gamen of TV kijken, maar sommige dagen ging het gewoon niet. In die gevallen hebben we niet gepushed, maar dat gewoon geaccepteerd.”

Activiteiten in de buitenlucht

“Ik vind activiteit in de buitenlucht heel belangrijk. Als dat verantwoord kan, gaan we vaak met de hond wandelen of een flink stuk fietsen. Voor mijn werk begeleid ik activiteiten met kinderen in het onderwijs. Dat is allemaal buiten, dus al wat veiliger. Toch was het lastig: je doet alles met je verstand in plaats van instinct.”

“Normaal gesproken komt er veel natuurlijke aanraking bij kijken: een schouderklopje als aanmoediging, een boks. Dat kon allemaal niet. Alleen als iemand viel heb ik ze wel gewoon omhoog geholpen om daarna weer afstand te nemen. Er moet toch iets van contact zijn dan.”

Oefenen met anderhalve meter afstand

“Vanwege zijn autisme is mijn zoon best neurotisch over de anderhalve meter afstand. Toen hij weer naar school ging, had hij moeite met kinderen die er minder strikt mee omgaan. We hebben met hem geoefend hoe hij daarop kan reageren. Geef het aan, maar met begrip: laat een ander in zijn of haar waarde. Soms kan je het beste zelf een stapje terug doen om meer afstand te nemen.”

“Voor het nieuwe schooljaar houden we goed contact met de leerkracht en maken we duidelijke afspraken met onze zoon. Zodat het goed gaat op school en zodat hij de ruimte krijgt als iets even niet lukt.”

Beniewd naar tips van andere ouders?

Lees dan deze verhalen van onze ouders:

Wil je jouw verhalen delen?

Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Caroline van Schubert is freelance journalist. Ze studeerde af als cultureel antropoloog en schrijft het liefst persoonlijke verhalen die een groter probleem of ontwikkeling laten zien. Naast lezen en schrijven, reist ze graag. Suriname is haar tweede thuisland en voor een lekkere moksi alesi mag je haar altijd wakker maken.
Reactie plaatsen