Even bellen met het RIVM deed mijn zoon goed

Hoe ervaren ouders met een kind met een gedragsprobleem of stoornis de coronatijd? Jantien heeft een zoon met autisme. Ze deelt met ons haar ervaring van een toch wel lastige tijd.

Niet naar school

“De coronatijd was lastig voor mij en mijn zoon van 17. Ik woon klein, dus zit je de hele dag dicht bij elkaar. Mijn zoon kreeg les via de computer. Dat ging best goed, maar zelfstandig aan het werk gaan lukte eigenlijk niet. Ik merkte wel dat hij veel rustiger werd van niet naar school hoeven gaan. Dat levert normaal gesproken al veel stress op, met woedeaanvallen tot gevolg.

“Hij leek in dat aspect erg gegroeid. Evengoed kreeg ik thuis soms te maken met geweld. In die gevallen kun je hem het beste laten uitrazen en toch even naar buiten gaan om af te koelen.

Bellen met RIVM

“Mijn zoon heeft vooral moeite met de onzekerheid die erbij kwam kijken. Het stelde hem dan gerust om te bellen met het RIVM. Zij hebben hem echt goed te woord gestaan. In de coronatijd werd hij ook nog ontslagen bij de supermarkt, omdat hij anders een vast contract moest krijgen. Gelukkig vond hij tijdens de zomervakantie een vakantiebaan. Daardoor werd alles even minder onzeker.”

Heb vertrouwen in je kind

“Voor mezelf hielp het om het mezelf niet kwalijk te nemen als het mijn zoon niet lukte om zelfstandig aan school te werken. Het is nu eenmaal een moeilijke periode en als ouder kun je ook niet alles.

“Heb vertrouwen in je kind en probeer toch samen te ontspannen. Zo zijn wij er een paar dagen op uit geweest met een bevriende familie. Niet helemaal volgens de coronaregels, maar het onbezorgde gezelschap deed mijn zoon heel goed. Ik zag hem helemaal ontspannen. Zo kun je er weer even tegenaan.”

Beniewd naar tips van andere ouders?

Lees dan deze verhalen van onze ouders:

Over de schrijver
Caroline van Schubert is freelance journalist. Ze studeerde af als cultureel antropoloog en schrijft het liefst persoonlijke verhalen die een groter probleem of ontwikkeling laten zien. Naast lezen en schrijven, reist ze graag. Suriname is haar tweede thuisland en voor een lekkere moksi alesi mag je haar altijd wakker maken.
Reactie plaatsen