Coronatijd was een zware tijd voor onze kinderen

De coronatijd was voor iedereen een hele omschakeling. Voor vaders en moeders die een kind met gedragsproblemen of een stoornis hebben, geldt dat helemaal. Tijdens de vakantieperiode blikt Marianne terug*. Ze is moeder van vier kinderen. Hoe heeft zij de coronatijd beleefd en hoe ziet zij de toekomst?

Het brengt saamhorigheid

“Ik vond het onwijs gaaf om iedereen bij me aan tafel te hebben tijdens het eten: mijn eigen kinderen en mijn schoondochter, een prachtige meid! Dan merk je pas hoeveel iedereen normaal gesproken buiten de deur te doen heeft. Het brengt saamhorigheid: we hebben veel gelachen, maar ook veel gediscussieerd. Er valt genoeg te bespreken als alles anders is dan je gewend bent.”

Zware tijd

“Voor de kinderen is het een zware tijd. Ze mogen een hoop niet en je hebt maar weinig privacy als je allemaal thuis zit. Je ziet ook dat ze nog niet goed vooruit kunnen kijken, dat heeft te maken met de hersenontwikkeling. Daardoor is alles aan deze tijd onzeker: je weet niet hoe lang het duurt en je kan geen plannen maken. Zelfs mijn oudere zoon die uit huis is, belt op met vragen. Zo zie je hoe belangrijk je advies als ouder voor je kinderen kan zijn.”

“Voor ouders is het overigens ook niet makkelijk. Wij hebben bijvoorbeeld een flinke financiële strop. Dat neem je dan maar op de koop toe. Voor de alledaagse gang van zaken houd ik rust, reinheid en regelmaat aan. Zo weten de kinderen waar ze aan toe zijn en is het ook voor jezelf vol te houden.”

Kinderen hebben recht op onze aandacht

“Het belangrijkste is om er echt te zijn voor je kind. Geef ze momenten van echte aandacht. En komt het even niet uit, dan spreek ik met mijn kind af dat we er later over praten. Dat doen we dan ook echt. Kan het niet wachten, dan maak je tijd. Als ouder heb je zelf gekozen voor kinderen, kinderen hebben dat niet. Daarom hebben zij geen verplichtingen naar hun ouders, ze hebben wél recht op onze aandacht.”

Beniewd naar tips van andere ouders?

Lees dan deze verhalen van onze ouders:

*In verband met de privacy gebruiken we niet de echte de namen van ouders.

Wil je jouw verhalen delen?

Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Caroline van Schubert is freelance journalist. Ze studeerde af als cultureel antropoloog en schrijft het liefst persoonlijke verhalen die een groter probleem of ontwikkeling laten zien. Naast lezen en schrijven, reist ze graag. Suriname is haar tweede thuisland en voor een lekkere moksi alesi mag je haar altijd wakker maken.
Reactie plaatsen