Hoe houd je ritme tijdens de coronaperiode?

De coronatijd was voor iedereen een hele omschakeling. Nicolai* is vader van kinderen met autisme. Hoe kwamen zij de coronatijd door? Hij deelt met ons zijn verhaal.

Ritme houden is lastig

“Er zijn drie scenario’s. Onze kinderen zijn thuis, gedeeltelijk thuis of op de groep en permanent op de groep. Mijn zoon is thuis. Zonder weekendbaan, stage, school of groep is het lastig om ritme te houden. Hij slaapt uit en begint aan zijn dag met een lunch in plaats van een ontbijt. Daarna maakt hij een beetje huiswerk, gamet eet en gamet.”

Experimenteren

“We zouden over een maand gaan experimenteren met meer dagen naar huis, maar door het virus is dit ineens veel sneller gegaan. De eerste weken ging het redelijk, maar nu komen de oude foute keuzes weer naar voren en is er een terugval. Onze zoon was een maand geleden van de wiet af, nu is hij er weer mee begonnen.

“We gaan nu proberen terug te schakelen naar door de week op de groep en in het weekend thuis. Toch zijn we ook bang voor invloed van andere kinderen op de groep. Voor besmetting natuurlijk, maar ook voor afwijkend gedrag en kinderen met issues.”

Moeilijke periode

“Onze kinderen kunnen erg slecht tegen veranderingen, dat maakt ze onrustig. De coronaperiode maakt dat extra moeilijk. We geven onze zoon klusjes die hij met plezier doet, maar spelletjes vindt hij saai en hij kijkt andere tv-programma’s dan zijn ouders.

“Ondersteuning van de groep is er wel, maar de Facetimegesprekjes zijn vaak dollen en grapjes maken zonder diepgang. Zijn mentor en de ouderbegeleider zijn op afstand ter beschikking. Je merkt wel dat zij moeilijk grip krijgen op de jongeren en geen connectie kunnen maken. Dat maakt het al met al een moeilijke periode voor ons.”

Benieuwd naar tips van andere ouders?

Lees dan deze verhalen van onze ouders:

*In verband met de privacy gebruiken we niet de echte de namen van ouders.

Wil je jouw verhalen delen?

Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal