Wat is de rol van ouders bij een kind met autisme?
Ouders hebben een grote rol in de ontwikkeling van kinderen. Heeft je kind autisme dan is die rol misschien nog wel groter. Er wordt veel van je gevraagd als ouders. Onderschat je eigen rol niet Maar overvraag jezelf ook niet. Hoe houd je de balans? Heb je het gevoel dat jijzelf iets kunt veranderen om de situatie voor je kind, je gezin en jezelf te verbeteren? In dit artikel geven we zes praktische tips.
Wat is de invloed van een autistisch kind op ouders?
Misschien heb je net ontdekt dat je kind autisme heeft. Of je weet het al langer. Wat nu? Hoe ga je ermee om? Misschien loop je een beetje vast. Want een kind met autisme doet veel met je als ouders. Welke invloed kan dit hebben op jou?
- Onzekerheid: je bent bang of onzeker dat je het niet goed of goed genoeg doet in de omgang met je kind.
- Heftige emoties: het gedrag van je kind kan ook jou kwaad maken of soms wanhopig. Achteraf kun je met deze gevoelens bij jezelf worstelen. Je voelt je misschien schuldig of weet niet hoe met deze gevoelens om te gaan.
- Overspannen: de rol van jou voor je kind kan je zo in beslag nemen, dat je overspannen raakt.
- Terugtrekken: door alle toestanden en de druk die je op je schouders voelt, kun je de neiging hebben je terug te trekken uit het sociale leven.
Hou houd je de balans tussen je kind, je hele gezin en jezelf? Zes tips
Hoe zorg je goed voor je autistische kind, maar houd je ook het belang van jezelf als ouder/ouders hoog en het belang van de rest van het gezin?
Verdiep je in autisme
Wat betekent autisme, wat gebeurt er in het hoofd van je kind, hoe kun je ermee omgaan? Zorg dat je goed geïnformeerd bent om zo je kind goed mogelijk te begeleiden.
Denk aan je gezin
Heb je een gezin met meerdere kinderen dan wil je aandacht houden voor de behoeften van andere kinderen. Plan dan ook uitjes in met elk van de andere kinderen, sta open voor ieders verhaal en wees open over autisme.
Denk aan jezelf
Zorg ervoor dat jouw batterij, als ouder, steeds weer opgeladen wordt. Zorg dat je adempauzes kunt nemen. Ontspanning kan op allerlei manieren. Zorg dat je tijd hebt voor je hobby, ga eropuit naar vrienden, ga sporten, de natuur in. Stem dit goed af met je partner. Zorg ook dat je tijd met je partner inplant.
We snappen dat dit niet altijd makkelijk is. Toch geldt hier het credo: ‘je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je goed voor jezelf zorgt’. Wanneer jouw emmer vlot overloopt kun je minder hebben van je kinderen. Hoe fitter je bent (fysiek en mentaal), hoe groter je incasseringsvermogen is.
Praat met andere mensen
Houd het contact met anderen niet af omdat je er geen puf meer voor hebt of omdat je jezelf ‘een slechte ouder’ vindt. Wees mild voor jezelf en praat je zelf niet de put in. Praat over je situatie met andere ouders of vrienden. Blaas de stoom af bij mensen die je vertrouwt. En wees gerust, de leerkracht, de huisarts en de mensen op het consultatiebureau hebben begrip voor je situatie en kunnen een luisterend oor bieden en tips.
Schakel hulp in van anderen
Denk niet dat alleen jij de zorg voor je kind moet regelen. Dan bestaat het risico dat je jezelf compleet uitput. Zorg ervoor dat er ook anderen op je kind kunnen passen, buren, vrienden of familie. Een externe oppas kan een een extra prikkel zijn voor je kind. Maar wist je dat er aparte organisaties zijn die ouders met autistische kinderen ondersteunen. Een goede oppas zorgt dat je kind zich veilig voelt. Zodat jij met een gerust hart andere dingen kunt doen.
Zie ook: oppas vinden voor jouw autistische kind.
Zoek lotgenoten op
Voor veel ouders met kinderen met autisme, is het een verademing om met lotgenoten te kunnen praten. Je herkent alle verhalen en begrijpt elkaar. Je krijgt veel vraagstukken op je bord. En ondanks dat de adviezen mooi klinken, blijkt de praktijk vaak weerbarstiger. Een ouder zonder autistisch kind is al gauw geneigd te zeggen: ‘je kunt toch gewoon…’. Alleen zijn het vaak dingen die je al lang geprobeerd hebt. Dit stuit op onbegrip. Waardoor je makkelijk geneigd bent in je schulp te kruipen. Ouders met autistische kinderen snappen je worsteling. Dat helpt enorm. Dan hoef je je niet te verdedigen tegen de oordelen van buitenaf.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Boekentips over kinderen en autisme
- Een ontspannen dagje weg met een autistisch kind: zes tips!
- Wat is de rol van ouders bij een kind met autisme?
Wil je sparren over autisme?
Wil je jouw zorgen en verhaal over autisme delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij het Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met autisme sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.