Zoek jij een goede oppas voor je kind met ADHD of autisme?

Heb je een kind met ADHD of autisme dan vraagt dat veel van jou als ouder. Een goede oppas of begeleider voor jouw kind biedt uitkomst. Iemand die opvangt en begeleidt in de vertrouwde omgeving van het kind. Er zijn gemeentes met initiatieven waarbij het ene gezin het andere helpt. Oppas, een begeleider, een steungezin, dit kan een uitkomst zijn voor het welzijn van je kind, van jezelf en van je hele gezin. Maar waar moet je op letten als je een oppas of begeleider of steungezin zoekt? En waar kun je terecht?

Waarom een oppas of begeleider?

Er zijn tal van situaties denkbaar waarin je een oppas of begeleider voor je kind nodig acht. Zeker als je kind net even wat extra aandacht nodig heeft, zoals met autisme en ADHD.

  • Je wilt er samen met je partner af en toe tussenuit
  • Je doet een studie of opleiding
  • Je hebt een baan en kunt daarom niet altijd thuis zijn
  • Je taken liggen je zwaar en je hebt tijd voor jezelf nodig.

Wat is autisme, wat betekent het voor je kind?

Autisme kent verschillende vormen, we spreken daarom van een autisme spectrum stoornis (ASS). ‘Spectrum’ wil zeggen een bredere groep, een verzamelnaam. Wat alle vormen overeen hebben, is moeite met communiceren.

Kinderen met autisme vinden het moeilijk de taal, het denken en de emoties van anderen te begrijpen. Autisme kan zich ook uiten in ongeremd gedrag. Kinderen met autisme vinden het lastig om zich in te leven in de ander. Dat komt omdat kinderen met autisme zich vaak richten op details. Een kind met autisme heeft veel behoefte aan regelmaat, structuur en voorspelbaarheid. Onbekende situaties zorgen voor onrust.

Wat is ADHD, wat betekent het voor je kind?

Heeft je kind moeite de aandacht ergens bij te houden? Is het snel afgeleid, druk, onrustig en impulsief? Het kan heel goed zijn dat het met de leeftijd te maken heeft. Ook kan het aan de omstandigheden liggen, aan stress thuis, op school of in de omgeving.

Is dit niet het geval? En heeft je kind er dagelijks last van? Dan kun je het drukke gedrag ook ADHD noemen. Bij ADHD filteren de hersenen de prikkels niet goed. Elke dag is het dan moeilijk je te concentreren. Alle prikkels komen binnen, de belangrijke en de onbelangrijke.

Het belang van een passende oppas

Of je kind nu ADHD of autisme heeft, een goede oppas is essentieel. Niet iedere oppas is geschikt. Je kind moet zich veilig voelen. Ontspannen. Niet ieder willekeurig buurmeisje is geschikt wanneer je kind ADHD of autisme heeft.

Waar moet je op letten bij een goede oppas?

Zoek je een oppas dan hebben we de volgende tips voor je.

  1. Vermeld in je zoekvraag expliciet dat je kind autisme of ADHD heeft.
  2. Het is belangrijk dat je oppas kennis heeft van en kan omgaan met autisme of ADHD.
  3. Kijk eens op zorgoppas.nl. Dit is een platform speciaal voor ouders. Zorgoppas noemt zichzelf een ‘sociale onderneming’ die ouders van kinderen die extra zorg nodig hebben, aan een geschikte oppas helpt.
  4. Heb jij een klik met de oppas en kom je tot afspraken, neem dan vooral vooraf de rituelen van je kind samen door. Juist bij ADHD en autisme is dit belangrijk. Wat heeft je kind het liefst in de ochtend, in de middag en ’s avonds?
  5. Kijk uiteraard ook of je kind een klik heeft met de oppas, zonder klik heeft het geen kans.

Thuisbegeleiding, is dat iets voor jou?

Naast oppas, is er voor kinderen met autisme ‘thuisbegeleiding’ mogelijk. Er zijn instanties die kinderen met autisme begeleiden: thuis, op school of op de sportclub. Ze ondersteunen ouders met opvoeden. Maar ze passen ook op jonge kinderen met autisme, gaan sporten of een spelletje doen. Ook helpen ze bij het maken van huiswerk of het samen opruimen van de kamer.

In midden Nederland heb je een organisatie als Gezinsbegeleiding AutismeAutismeSupport geeft ook thuisbegeleiding, net als KompAss. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw gemeente.

Je kind even bij een ander gezin, is dat iets voor jou?

Voor sommige kinderen met autisme of ADHD helpt het om bij een ander gezin over de vloer te zijn. En daar leuke dingen te doen. Vooral als er thuis veel stress en weinig ontspanning is, kan dit helpend zijn.

Er zijn gemeenten waar ze dit aanbieden, denk aan Buurtgezinnen en SteunouderNL. Dit zijn initiatieven die een steun- of buurtgezin eerst trainen. Dan zijn ze klaar om kinderen een of twee dagdelen per week een gastvrij thuis te geven. En zo een steuntje in de rug aan ouders die wat extra hulp (zonder kosten) kunnen gebruiken. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw gemeente.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over ADHD?

Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen