Boekentips over kinderen en autisme

We krijgen wel eens interessante boekentips over kinderen en autisme. Wil je je als ouder verdiepen in autisme en wat dit betekent voor je kind? Wil je informatie en inspiratie om goed met de situatie om te kunnen gaan? Lezen kan je helpen. In dit artikel gaan we in op twee boeken.

Tip 1: Zondagskind: alsof opgroeien nog niet lastig genoeg is, van Judith Visser

Zondagskind is een autobiografische roman over opgroeien met autisme. Judith Visser is de schrijver. Ze schrijft in romanvorm over haar eigen jeugd. Zondagskind neemt je mee in de belevingswereld van iemand met Asperger. Asperger is een aandoening binnen de autisme spectrum stoornissen (ASS).

Jasmijn praat niet

Jasmijn is de hoofdpersoon. Een jong meisje dat alleen praat met haar hond en met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Ze ziet dat mensen om haar heen prikkels kunnen afhouden, terwijl haar hoofd instort. Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.

Hulphond

In een interview vertelt de schrijver dat ze zich inzet voor hulphonden voor mensen met autisme. Ze is ambassadeur voor een speciale stichting. Ze zegt dat ze vanaf haar vierde al migraineaanvallen krijgt als het te druk is aan haar hoofd. ‘Maar ik richt me liever op het positieve en dat is dat ik mijn eigen wereld heb gecreëerd waarin het voor deze autist goed toeven is.

Tip 2: Jij en stress, een hersenles, van Jacqueline Tournier

Dit is een informatief boekje over wat er gebeurt bij stress en wat je kind en jij hieraan kunnen doen. Het is een boek waar je samen wat aan hebt. Er is een speciaal deel voor ouders en een werkboekje voor kinderen. Het boekje laat met veel plaatjes zien wat er in je hersenen gebeurt als je last van stress hebt, boos of bang bent. Wat voel je, wat doe je?

Wat doet het met de ander?

Ook gaat het boek in op hoe anderen op de situatie kunnen reageren. Zo kun je werken aan begrip voor je zelf als autistisch kind, maar ook voor de ander. Je kunt het boekje samen doornemen en in gesprek komen.

Advies aan jou als opvoeder

Jij en stress kan jou als opvoeder helpen om begrip te krijgen voor stressvolle situaties en hierover dezelfde taal te gebruiken als je kind. Dan weet je waar je het over hebt als je weer eens zo’n situatie meemaakt en erop terugkijkt samen.

Het boekje kan je als opvoeder ook helpen wat afstand van je eigen heftige emoties te nemen. Als je kind ontploft, kun jij ook ontploffen door hulpeloosheid of machteloosheid. Het boekje geeft advies over gezond omgaan met je emoties.

Wil je jouw boekentips delen? Ouderpeilpunt ouderportaal

Wil je jouw boekentips delen met andere ouders of boekentips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een autistisch kind sta je er niet alleen voor.

Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen