Coronavirus: Welke thuisactiviteiten kan ik doen met mijn kind?
Nu je veel thuis bent met je kind, zoek je afleiding in en rondom het huis. Welke thuisactiviteiten kun je doen met je kind? De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen heeft meer dan vijftig tips voor leuke dingen om thuis te doen. De pagina is voor pleegkinderen, maar de tips zijn leuk voor iedereen. We lichten er alvast vijf voor je uit:
-
Mis je oma en opa? Met Omapost maak je heel makkelijk van elke foto op je smartphone een echt papieren kaartje voor opa of oma.
-
Deze coronatijd is niet leuk, maar ook bijzonder. En als het goed is, is het straks weer voorbij. De bijzondere herinneringen uit deze periode kun je bewaren in een tijdcapsule en over een paar jaar weer bekijken!
-
Zo lang de scholen gesloten zijn, biedt Talent Torens Gratis kunst- en technieklessen aan. Vooral ideaal voor de meivakantie, waarin je waarschijnlijk geen lesstof hebt van je eigen school.
-
De tekenaars van Donald Duck leren je in verschillende lessen hoe je Donald Duck en de andere inwoners van Duckstad kunt tekenen. Ieder werkdag staat er een nieuwe video online op donaldduck.nl.
-
Op safari in je eigen tuin, daar is het nu lekker weer voor! Hoeveel dieren kun je vinden in je eigen tuin? Gebruik de checklist op de website van ‘Heutink voor thuis’ om ze allemaal bij te houden.
De rest van de tips vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen.
Knutselideeën
Is je kind na de afgelopen weken wel door je knutselideeën heen? Pak deze PDF erbij van Jeugdformaat, daarmee kun je weer een tijdje vooruit. Vooral fijn als je thuis jonge kinderen hebt die vermaakt moeten worden.
Lees- en luisterboeken (tips!)
Als je kind al weken thuis zit, kan hij of zij snel door alle lesboekjes heen zijn. Op bol.com vind je lees- en luisterboeken die tijdens de coronacrisis voor maar 1 cent per stuk beschikbaar zijn. Ook staan er dagelijks vier voorleesfilmpjes klaar, voor alle leeftijden. Kijk op de website van Bol.com of er voor jouw zoon of dochter (of jezelf) iets tussen zit.
Dance challenge
Spoor je kind aan om online contact te houden met vrienden. Zoals videobellen met WhatsApp, Facetime, Zoom of Skype. Of bedenk of doe een challenge, zoals de Corona Dance Challenge. Hier vind je er een heleboel. Ook leuk met de hele familie.
Voetbal challenge
Is jouw kind meer een voetbalfan? Verschillende bekende voetballers doen mee aan de #Stay@Home Challenge. Op Insta en Youtube staan voorbeelden van bijvoorbeeld Matthijs de Ligt en Donny van de Beek. Maak samen met je kind een filmpje en deel met familie en vrienden!
Tips tegen verveling
Er zijn allerlei leuke initiatieven, waaraan je (gratis) kunt deelnemen of die ervoor zorgen dat je zoon of dochter niet hoeft stil te zitten. Bovendien kunnen deze activiteiten jou ook helpen om weer wat meer structuur in je (dag- of week-)planning te maken, door de leukste dingen alvast samen met je kind in de agenda te zetten.
Op de website digidagbesteding.nl vind je binnen categorieën als ‘anti-eenzaamheid’, ‘beeldzorg en online’, ‘fit, ontspannen en bewegen’, ‘onbegrepen gedrag’ en ‘vrije tijd en vermaak’ allerlei toffe ideeën om je kind (en jezelf) mee te activeren en te inspireren. Een greep uit het aanbod vind je hieronder.
Gratis fotografie of video cursus
Vind jouw puber het leuk om met beelden bezig te zijn? En heeft hij of zij een foto- of videocamera (gekocht), waar veel meer uit te halen valt. Dan kan hij of zij een fotografiecursus volgen. Bij Kamera-express kan je kind gratis online basiscursussen volgen op het gebied van fotografie, vloggen en video(bewerking). Leuk en leerzaam ineen.
Creatief aan de slag
Als je kind echt een binnenzitter is, dan zijn er ook volop mogelijkheden om binnen aan de slag te gaan. Er zijn genoeg creatieve opdrachten te bedenken die je thuis (aan de eettafel) met eenvoudige middelen samen met je kind kan doen: zoals een gedicht maken, een verhaal schrijven, iets ontwerpen, eten bereiden, koken, tekenen, schilderen, een proeverij organiseren of gewoon lekker fantaseren.
Fit, ontspannen en bewegen
Op de website van ‘ Gym Inspiratie‘ vind je allerlei verschillende thuisopdrachten, huiswerkkaarten om te downloaden en filmpjes en challenges om thuis te gymmen en te sporten.
Zo kun je bijvoorbeeld je kind met een blinddoek door het huis laten lopen en hem of haar een opdracht geven om van de woonkamer naar de badkamer te wandelen. Je kunt er ook bijvoorbeeld vinden hoe je je kind kunt leren jongleren. Eerst gooien met een bal, dan met twee ballen en voorzichtig naar drie ballen met twee handen of twee ballen in een hand. Hoe gaaf is het als dat lukt?
Ontspanning en contact oefeningen
Lichaamscontactpelletjes kunnen helpen om kinderen en ouders te leren om zorg te dragen voor zichzelf en elkaar en om samen te werken. Deze coronaperiode kun je daar mooi mee oefenen. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn. En zo leert je kind op een prettige manier contact te maken en zich te uiten door middel van lichaamstaal.
Pizza’s bakken en schat zoeken
De oefeningen zijn vooral gericht op ouders met wat jongere kinderen. Bak bijvoorbeeld een lekkere pizza op de rug van je kind door meel op de rug te laten dwarrelen, het deeg te kneden en je kind te vragen wat hij of zij op de pizza wil. Als de oven ‘Ping’ doet is de pizza klaar en ga je hem in stukjes snijden. En natuurlijk krijg jij als ouder het grootste stukje. Of toch niet?
En zo kun je ook een tuintje, een barbecue of een ijsbaan tekenen. Of een schat zoeken. Download het werkboek.
Heb jij de andere artikelen uit de coronareeks al gelezen?
- Coronavirus 1: ttips en adviezen voor ouders van kinderen met een stoornis
- Coronavirus 2: Hoe ga ik om met de nieuwe thuissituatie?
- Coronavirus 3: Welke thuisactiviteiten kan ik doen met mijn kind?
- Coronavirus 4: thuiswerken, gezin en thuisonderwijs: hoe doe je dat?
- Coronavirus 5: weer naar school
- Coronavirus 6: Hoe voorkom ik spanningen thuis?
- Coronavirus 7: Autisme en corona
- Coronavirus 8: Hoe gaan andere jongeren om met corona?
Wil je jouw verhalen delen?
Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.