Welke vereniging is geschikt voor kinderen met autisme of ADHD?

Welke vereniging is geschikt voor kinderen met autisme of ADHD?

Welke sportverenigingen zijn geschikt voor kinderen met autisme? Met die vraag kroop Ondine achter haar computer. Het vinden van een geschikte vereniging is niet altijd eenvoudig. Heeft de vereniging ervaring met een beperking of stoornis? En kan je kind meekomen op sociaal vlak?

Ondine’s zoon Stijn (14) heeft veel interesses. Rennen, fotograferen en ravotten in de natuur. Maar op welke vereniging voelt haar zoon met PDD NOS zich het meest thuis?

Sportvereniging kiezen

Als Stijn jong is, en hij voor een sport mag kiezen, kiest hij voor atletiek. ‘Hij trainde mee met het gewone team. Fysiek ging dat goed, maar op sociaal vlak had Stijn moeite om zich staande te houden.

Vooral het wachten in de rij vond hij lastig. Bij verspringen en hoogspringen gingen de kinderen om beurten. Stijn kan prima wachten. Hij vindt het alleen verschrikkelijk dat andere kinderen dat niet kunnen.

Hij kon het niet verdragen dat kinderen in en uit de rij stapten. Het maakte hem boos. Zo boos, dat de vereniging hem uiteindelijk heeft geschorst na een woedeaanval. Dat was best moeilijk voor hem en voor mij om te accepteren.

Geschikte verenigingen voor kinderen met autisme

Toen ben ik verder gaan zoeken. Welke sport is dan wel geschikt voor kinderen met autisme? Ik kwam op internet uit bij Stichting MEE. Die stichting ondersteunt mensen met een beperking. Zij wezen ons op clubs die geschikt zijn voor kinderen met autisme, zoals honkbal, zeilen of scouting.

Zo belandde Stijn op scouting. Daar heeft hij zijn draai gevonden. Scouting is fijn voor kinderen met autisme. Ze voeren veel rituelen uit en scouting is niet gericht op competitie.

De vereniging heeft ervaring met kinderen met autisme of ADHD. En de begeleiders hebben een pedagogische achtergrond.

Op zomerkamp met de scouting

Stijn gaat elke zomer mee op kamp. Dat vindt hij fantastisch. Ze gaan weg met een schip dat de scouts al kennen. Op dat schip slapen ze ook.

Naast de scouting werkt hij in de vakantie op de kinderboerderij. Dat bijbaantje heeft hij zelf bedacht. Hij ging altijd naar de kinderboerderij en op een dag zei hij: daar wil ik werken. Hij vindt het nog steeds leuk om te doen.’

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je jouw verhalen delen?

Zoek jij nog een leuke vrijetijdsbesteding voor je kind of heb je tips? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Patricia Jaspers is freelance copywriter en moeder van een zoon (2018). Op het Ouderpeilpunt werkt ze als eindredacteur, en als het even kan schrijft ze zelf ook een verhaal. Met de artikelen op Ouderpeilpunt hoopt ze jou als ouder te helpen en te inspireren over het opvoeden van een bijzonder kind.
Reactie plaatsen