Komt jouw kind moeilijk tot rust en heeft het moeite met ontspannen?

Komt jouw kind moeilijk tot rust en heeft het moeite met ontspannen?

Zie jij dat je kind veel moeite heeft om tot rust te komen en te ontspannen? Merk je dat je kind altijd ‘aan staat’ en druk is? Maak je je hier zorgen over? Dat is heel begrijpelijk. Drukte en spanning bij je kind is niet altijd leuk voor je kind en kan ook bij jou en je gezin voor stress zorgen. Aan de andere kant heeft drukte en spanning ook een positieve kant. Je kind heeft ook uitdaging nodig. Hoeveel prikkels zijn goed voor je kind en wanneer wordt het teveel? Hoe ga je hier als ouder mee om? Wat heeft ADHD ermee te maken?

Hoe merk je dat jouw kind moeite heeft om te ontspannen?

Je merk op diverse manieren dat je kind moeilijk tot rust en ontspanning komt.

Thuis:

Je kind is snel afgeleid, gaat overal op in, maakt snel ruzie, praat veel, maakt dingen niet af, kan niet lang stil zitten, kan moeilijk in slaap komen

Op school:

Je hoort dat je kind in de klas altijd in de weer is, anderen niet laat uitpraten, het werk niet afmaakt, de uitleg niet goed meekrijgt, regelmatig ruzie of gedoe heeft met andere kinderen

Vrije tijd:

Ook na schooltijd en bij sport en spel komt je kind vaak thuis met ruzie en gedoe met anderen, ouders van andere kinderen komen met opmerkingen of verhalen bij je over het drukke gedrag van je kind

Moeite om te ontspannen en ADHD

Bij kinderen met ADHD werkt het anders in de hersenen. In feite hebben ze een overactief brein. Dit gaat samen met kenmerken als rusteloosheid, niet stil zijn of stil zitten, snel afgeleid zijn en moeite hebben om de aandacht ergens bij te houden. Met deze informatie in je achterhoofd is het niet vreemd dat je kind moeite heeft om te ontspannen? Zijn hoofd zit vol. Hij verwerkt alle prikkels. Reageert van nature impulsief. Na een drukke dag is hij/zij druk bezig met de verwerking van prikkels. Is dit te veel geweest dan is ontspanning lastig.

Is je kind snel overprikkeld?

Kinderen met ADHD klachten, hebben snel last van overprikkeling.

  • De gedachten razen continue door, dat zorgt voor onrustig gedrag
  • Drukte in het hoofd zorgt ook voor lichamelijke onrust: door van alles te doen probeert je kind die onrust kwijt te raken

Samen met je kind en anderen, zoals de leerkracht, kun je zoeken naar minder prikkels voor je kind. En samen zoek je naar wat wel werkt qua ontspanning voor je kind. Waar wordt het wel rustig van?

Ook ‘onderprikkeling’ ligt op de loer

Kinderen met ADHD klachten, hebben ook snel last van onderprikkeling. Te weinig prikkels. Dat klinkt gek misschien, maar als je alleen maar aandacht hebt voor verplichte rustmomenten, vergeet je iets. Je kind heeft ook uitdaging en spanning nodig. Zijn er te weinig prikkels, dan verveelt een kind met ADHD klachten zich snel. Een beetje verveling is niet erg, maar kinderen moeten hun nieuwsgierigheid en energie wel kwijt kunnen. Daar horen dus prikkels bij: school, sport, spel, contacten.

Staar je dus niet blind op alleen rustmomenten, zorg voor gezonde prikkels.

Welke problemen kun je krijgen als er geen rust en ontspanning is?

Loopt je kind te lang door met overprikkeling en ontspant het niet voldoende, dan leidt dat tot problemen. De emmer loopt vol, wat kan leiden tot driftbuien, woede, huilbuien, ruzie en gedoe met anderen.

Hoe laat je jouw kind ontspannen?

Hoe kun je problemen helpen te voorkomen en voor rust en ontspanning zorgen bij je kind? Een paar tips.

  1. Maak een ritueel van het slapen gaan. Zorg dat je kind goed tot rust komt voordat hij/zij naar bed gaat.
  2. Voorkom dat je kind te lang achter elkaar te veel externe prikkels krijgt.
  3. Laat je kind muziek luisteren.
  4. Probeer eens wat uit met ontspannings- of ademhalingsoefeningen.
  5. Ontdek vooral wat voor jouw kind het beste werkt. Niet ieder kind is hetzelfde. Experimenteer om te kijken waar jouw kind ontspannen van wordt.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over ADHD?

Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen