Kind met autisme

Heb je een kind met autisme? Dan komt er veel op je af. Je kind ervaart de wereld anders. Hoe ga jij daar mee om? In deze blog tips voor ouders zoals jij.

Problemen ouders

Overspannen door een kind met autisme komt vaker voor. Vanaf het moment dat de diagnose autisme is gesteld, komt er veel op ouders af. Zorgen voor een kind met autisme is zwaar. Loodzwaar. Je hebt het gevoel dat je alles op alles moet zetten om het dagelijks leven vol te houden.

Als ouder heb je misschien de neiging om jezelf weg te cijferen. Vergeet niet dat het ook belangrijk is om voor jezelf te zorgen. Het is niet altijd makkelijk, maar door voldoende te slapen, te sporten en gezond te eten kun je eventuele piekergedachten en depressieve gevoelens beter beheersen.

Tips voor ouders

Veel ouders met een ‘moeilijk’ kind schamen zich voor het gedrag van hun kind en trekken zich steeds meer terug uit het sociale leven. Je wilt niet gezien worden als slechte ouder. Dat is heel begrijpelijk, maar door je terug te trekken wordt het juist zwaarder. De mensen om je heen kunnen namelijk ervoor zorgen dat jij de zorg voor je kind beter aankunt.

Probeer daarom om hulp in te schakelen waar het kan. Misschien wil je zelf even opladen bij een vriend of vriendin. Door buren, vrienden en familie in te schakelen ontstaat er misschien een beetje ruimte om op adem te komen.

Praat erover: je bent geen slechte ouder

Het kan ook helpen om te praten over je situatie. Met elkaar, met vrienden, maar ook met de huisarts, leerkracht of op het consultatiebureau. Je mag best even stoom afblazen. Als ouder leg je misschien de schuld bij jezelf. Dat is zwaar. In deze piramide zie je waar jij met je zorgen terecht kunt.

Problemen kind

Je hoeft geen burn-outklachten te hebben om te weten dat het opvoeden van een kind met autisme zwaar is. Je kind met autisme slaat zichzelf misschien. Of anderen. Waarom doet hij of zij dat? Je kind kan gaan slaan uit boosheid, frustratie of angst. Meestal omdat hij overprikkeld is.

Hoe werkt het brein van een kind met autisme?

Een kind met autisme kan de informatie die binnenkomt niet filteren. De informatie komt sterk of juist zwak binnen via zijn zintuigen. Hij krijgt informatie als puzzelstukjes en kan deze informatie niet goed verwerken.Kinderen met autisme hebben begeleiding nodig bij het filteren, verwerken en begrijpen van informatie.

Hoe kun je om gaan met een kind met autisme?

Het belangrijkste is dat jij en jouw omgeving goed naar je kind blijven kijken. Dat ze hem proberen te begrijpen, geduld hebben en proberen te ondersteunen. Dat vraagt veel van jezelf en van een ander.

Tips voor het omgaan met een kind met autisme:

  • Verwacht geen snelle reactie
  • Wees duidelijk: zeg wat je bedoelt en doe ook wat je zegt
  • Gebruik liever geen woordgrapjes. Die nemen ze letterlijk

Wil je je kind met autisme leren zwemmen?

Wil je jouw kind met autisme leren zwemmen? Een zwembad is vaak een bron van prikkels. Harde geluiden, weerkaatsing van het licht op het water, drukte. Hoe zorg je voor een ‘rustige’ zwemles? Het helpt om je kind – net als altijd – zo goed mogelijk voor te bereiden op het zwemmen. Vertel hoe de zwemles zal verlopen.

Probeer ook de leerkracht goed voor te bereiden. Leg hem of haar uit hoe zij het beste met je kind kunnen omgaan. Bijvoorbeeld door korte en duidelijke instructies te geven.

Mijn kind luistert niet

Niet alleen in een zwembad dring je misschien moeilijk tot je kind door. Je hebt wel vaker het gevoel: Mijn kind met autisme luistert niet. Straffen, praten, belonen of negeren. Je hebt waarschijnlijk alles geprobeerd. Net als deze moeder. Onderaan haar blog geeft ze tips om het ongewenste gedrag te corrigeren.

Hoe kan het dat je kind niet goed luistert? Het is vaak geen onwil. Kinderen met autisme hebben moeite met communicatie. Ze kunnen zich minder goed inleven in een ander en ontwikkelen hun taalvaardigheid anders.

Dat merk je al als je kind 1 jaar is. Hij of zij maakt nog weinig geluiden en brabbelt niet. Ook op latere leeftijd praten kinderen met autisme nauwelijks. Je wilt je kind met autisme leren praten. Dat is geen eenvoudige opgave.

Onderzoek (cijfers)

De kans op een kind met autisme laat zich niet zomaar uitdrukken in cijfers. Volgens het  NJI  is het niet standaard een genetisch risico. Uit een recent onderzoek wordt geschat dat 35 – 60 % genetisch is. De omgevingsfactoren spelen ook een relatief groot risico.

Oorzaak

De oorzaken van autisme zijn nog niet duidelijk. Op het NJI staat een lijst met mogelijke factoren die een rol spelen. Het gaat om:

  • genetische factoren
  • structurele en functionele afwijkingen aan de hersenen
  • hogere leeftijd van de ouders
  • voorgeschiedenis van mishandeling bij de moeder
  • medicatie tijdens de zwangerschap
  • complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, zuurstofgebrek tijdens de geboorte en een laag geboortegewicht
  • virale infecties tijdens de zwangerschap, zoals rubella en het cytomegalovirus (CMV)
  • vitamine D-tekort bij het kind
  • fijnstofvervuiling

Kind met autisme en ADHD

Autisme en een verstandelijke beperking. Of autisme en ADHD. Een kind met een dubbele diagnose heeft extra aandacht nodig. Autisme kan op verschillende manieren tot uiting komen. Daarom spreekt men van autisme spectrum stoornis (ASS). Dat is een verzamelnaam voor verschillende gedragskenmerken.

De NVA legt uit wat autisme precies is. Een kind met autisme spectrum stoornis vindt het lastiger om om te gaan met:

  • Sociale interactie
  • Communicatie
  • Flexibel denken en handelen
  • Filteren en toepassen van informatie

Kind met autisme en scheiding

Zorgen voor een kind met autisme is zwaar. Het kan ertoe leiden dat jij en je partner willen scheiden. Of misschien waren jullie ook tot deze beslissing gekomen als jullie geen kind met autisme hadden. Een kind met autisme en een scheiding, dat vergt een doordachte aanpak. Denk goed na over het opstellen van een ouderschapsplan en hoe je dit communiceert naar je kind toe. Maak vooral nu goede afspraken met elkaar en met je kind.

Maatregel kind met autisme

Heb je een autistisch kind, dan kun je diverse maatregelen nemen. Wij geven een overzicht van 8 maatregelen: van activiteiten tot werken. Van vergoeding tot onderwijs.

Maatregel: Vergoedingen kind met autisme 2017 en 2018

Je ontvangt hulp, ondersteuning en zorg voor je kind met autisme. Die zorg kost geld en je hebt recht op een vergoeding van die hulp die je ontvangt. De vergoedingen die je hiervoor ontvangt lopen via de gemeente, je zorgverzekering, de Sociale Verzekeringsbank of via de Belastingdienst.

Hulp voor autistische kinderen valt meestal onder de jeugdwet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van deze zorg. De medicijnen en huisartsenzorg worden vergoed door je zorgverzekeraar. Dat is geregeld via de Zorgverzekeringswet.

Vergoedingen

Meestal ontvang je zorg in natura. Dat betekent dat de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgaanbieders. De zorgaanbieder die je de zorg levert, bepaalt welke zorg je krijgt en hoe je de zorg krijgt. De zorgaanbieder levert zorg en organiseert voor jou de administratie.

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kies je zelf de zorgverlener uit en regel je (bijna) alles zelf. Een pgb vraag je aan bij de gemeente. De SVB betaalt je uit. Voor kinderen met autisme kan een pgb een uitkomst zijn, omdat zij voor een langere periode zorg nodig hebben.