Ik moest mijn dochter gedwongen opsluiten in een jeugdzorginstelling

Wat Richard overkwam is misschien wel de nachtmerrie van elke ouder. Hij verloor de grip op zijn vijftienjarige dochter Michelle. ‘Ik had nooit gedacht dat ik mijn dochter gedwongen zou opsluiten in een jeugdzorginstelling.’

‘Na de echtscheiding ontpopte mijn dochter zich als ongeleid projectiel. Ze had een dubbelleven waar ik geen weet van had. Om dat dubbelleven te kunnen leiden, speelde ze mij en mijn ex-vrouw tegen elkaar uit.

Mijn dochter liep weg

Als ik dacht dat ze bij mijn ex was, was ze heel ergens anders. Ze had op vakantie in Spanje een 43-jarige vrouwelijke prostituee ontmoet. Ze werd verliefd op deze vrouw en liep regelmatig weg om bij haar te zijn.

Toen ik erachter kwam dat ze bij deze vrouw verbleef, verbood ik Michelle om nog langer contact met haar te hebben.

Dat weigerde ze. In overleg met de politie heb ik haar daar weg laten halen. Diezelfde nacht liep ze weer weg. Vanaf dat moment wist ik niet meer wat ik moest doen. Het liefst zou ik haar vastbinden aan de verwarming, maar dat is wettelijk gezien niet mogelijk. Via het Crisis Interventie Team werd besloten een traject met open jeugdzorg te starten.

Opsluiten in jeugdzorginstelling

Maar ook daar in de open instelling overtrad ze alle regels. Ze liep elke avond weg. En sliep bij die vrouw. Toen ze een volle week weg was, en we 14 keer op het politiebureau hebben gezeten, wisten we: dit kan niet langer.

Mijn invloed als ouder stopt. Ik had geen grip op haar. Dat is heel vervelend om te voelen. Ik zag geen andere optie dan mijn dochter gedwongen op te laten nemen in een gesloten jeugdzorginstelling.

Michelle was ontzettend boos dat ze gesloten zat. Ze moest opeens écht luisteren en de regels waren streng. Ze kreeg EMDR-therapie en tijdens die traumatherapie zijn veel dingen naar voren gekomen waar wij geen weet van hadden.

Seksueel misbruikt

Alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Ik kreeg stukje bij beetje meer begrip voor haar gedrag. Michelle was in haar jeugd seksueel misbruikt. Om haar pijn te vergeten startte ze met blowen en raakte verslaafd. Om het geld voor haar drugs bij elkaar te verdienen, begon ze drugs te dealen. En daar was ze vrij goed in.

Bij de vrouwelijke prostituee voelde ze zich veilig. Ze wist dat als de gasten kwamen om haar te bedreigen, dat deze vrouw hen overhoop zou schieten. Zo bracht ze haar eigen familie niet in de problemen. En uiteindelijk werd ze ook verliefd op deze vrouw.

Dubbelleven

Hoewel ik meer zicht kreeg op haar dubbelleven, bleek dat leven nog niet afgesloten. Ze verbleef op de gesloten afdeling van De Vaart, maar zelfs daar kwam ze soms terug op de groep met blauwe ogen. Het bleek dat de gasten waar ze drugs voor verkocht, regelmatig langs kwamen om haar te pakken.

Ik ging samen met een pedagogisch medewerker in gesprek met Michelle. Ze vertelde dat ze drugs had gedeald. Om hier een eind aan te maken en de gasten bij haar weg te houden, hebben we haar laten opnemen op Hestia. Dat is een gesloten jeugdzorginstelling voor meiden die te maken hebben met loverboys, misbruik en eerwraak.

Vanaf dat moment ging het beter. Inmiddels is Michelle 20 jaar en woont ze weer bij mij thuis. Ze start in september een opleiding met als doel om Pedagogisch medewerker te worden. Ze zegt regelmatig dat Horion en De Opvoedpoli haar redding zijn geweest.’

Wat kun je doen als je kind op een jeugdzorglocatie woont?

  • ‘Blijf betrokken, ook al woont je kind niet meer thuis.
  • Onderhoud contact met Bureau Jeugdzorg en de politie als je kind wegloopt. Ik ging vaak zelf naar het politiebureau en liet merken dat ik erbij betrokken was.
  • Blijf om duidelijkheid vragen. Als je iets niet snapt, stel vragen aan hulpverleners. En vraag ook altijd wat er gebeurt en welke kant het opgaat.
  • Sta open voor kritiek en advies. Ik heb in die periode veel geleerd over pubers.
  • Als je je aangevallen voelt, leg dat gevoel dan naast je neer. Lukt het echt niet om met een pedagogisch medewerker door één deur te gaan, vraag om een passende oplossing. Ga eventueel in overleg met een andere pedagogisch medewerker.
  • Bureau Jeugdzorg heeft vaak een negatief imago, maar je hebt hen nodig. Probeer daarom om samen te werken. ‘

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je jouw verhalen delen?

Wat staat je allemaal te wachten als je kind woont op een jeugdzorglocatie? Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Patricia Jaspers is freelance copywriter en moeder van een zoon (2018). Op het Ouderpeilpunt werkt ze als eindredacteur, en als het even kan schrijft ze zelf ook een verhaal. Met de artikelen op Ouderpeilpunt hoopt ze jou als ouder te helpen en te inspireren over het opvoeden van een bijzonder kind.
Reactie plaatsen