Ontstaan Ouderpeilpunt

Van iHUB ontwikkelplein naar Ouderpeilpunt

Ouderpeilpunt is dé plek waar ouders met een kind met gedragsproblemen of een stoornis hun weg vinden. Zodat zij samen met hun kind de volgende stap kunnen zetten. Ouderpeilpunt is een doorontwikkeling van het iHUB ontwikkelplein, opgericht door iHUB. 

iHUB ontwikkelplein startte in 2016 als een kennisplatform van vier organisaties: Altra, Horizon, De Nieuwe Kans en De Opvoedpoli. Dat kennisplatform ontwikkelde zich al snel naar een platform voor ouders in de jeugdzorg en speciaal onderwijs. 


Samen beslissen

Op het iHUB ontwikkelplein wilden we samen oplossingen vinden met ouders voor maatschappelijke thema’s. We starten altijd vanuit de hulpvraag van jongeren en ouders. En we beslissen samen. Dat noemen we shared decision making.

Vanuit die rol zetten we mooie stappen binnen de organisatie én erbuiten. We organiseerden de Shared Decision Day, waar ouders, jongeren, leraren, hulpverleners en gemeenten met elkaar oplossingen bedachten voor een thema’s binnen zorg en onderwijs die ze zelf vooraf hadden bedacht.

Echt onafhankelijk

Toch was de volgende stap nodig. iHUB zette stappen om de zorg en onderwijs nog beter te laten aansluiten op de behoeften van ouders en kinderen. Minder bureaucratie en meer geld naar zorg en onderwijs.

En de behoefte van ouders groeide in de hang naar een onafhankelijk platform voor ouders. We waren er niet alleen voor ouders die zorg of onderwijs kregen binnen iHUB, maar we werden gevonden door ouders uit heel Nederland. Daarom was daar de wens om een écht onafhankelijk platform te creëren, voor én door ouders met een kind met een gedragsprobleem of een stoornis. 


Ouders centraal

Die wens is uitgekomen, mede door steun en het volle vertrouwen van iHUB. Ouderpeilpunt.nl ondersteunt ouders met waardevolle informatie en ervaringen van andere ouders. 

Het platform ondersteunt het uitgangspunt van iHUB: ouders eerst verantwoordelijk. iHUB draagt hiermee als organisatie concreet bij aan duidelijke en waardevolle informatie voor ouders en minder onnodige jeugdzorg en speciaal onderwijs. 

Met één waardevol verschil: Ouderpeilpunt richt zich echt alleen op ouders met een kind met gedragsproblemen of een gedragsstoornis. Met een onafhankelijke redactie die de positie en verantwoordelijkheid van ouders versterkt. 

Omdat Ouderpeilpunt samen beslissen met ouders omarmt, hebben ouders een leidende rol in het ontstaan van de nieuwe focus en richting van het platform. Een grote groep enthousiaste ouders hebben in diverse werksessies meegedacht over invulling, richting en het bedenken van een nieuwe naam.