Heb jij een kind met ADHD of heb je een vermoeden ervan? Denk je wel eens, volgens mij heb ik ook trekken van ADHD? Als je gaat lezen en je oriënteren waar je kind mee rondloopt, kom je dingen tegen die voor je eigen leven herkenbaar zijn. Of je denkt: ‘Hmm, mijn partner zou ADHD kunnen hebben…’ Is er een verband met je kind, is ADHD erfelijk? En welke kenmerken duiden bij volwassenen op ADHD?
Vader en zoon zijn druk
Dave is vader van twee kinderen, Sam en Noa. Dave is altijd erg druk met van alles. Hij merkt dat Sam ook druk is. Zijn vrouw Nicole heeft de handen vol en is vaak gestrest. Dave spreekt Ferry, een collega op het werk die ook altijd druk was en ervoor naar de huisarts is gegaan. Daar heeft Ferry met de praktijkondersteuner gesprekken gehad. Sindsdien past hij zijn leefstijl aan en heeft hij veel minder last van drukte in zijn hoofd. Dit is een ‘wake-up call’ voor Dave. Hij stapt ook naar de huisarts. Na een paar maanden merkt iedereen het verschil en is er meer lucht thuis. Nu Dave snapt dat hij zelf ADHD heeft begrijpt hij zichzelf en Sam beter.
Is ADHD erfelijk?
Ja, ADHD klachten kunnen erfelijk zijn. En nee, als de ouder ADHD heeft, is het niet vanzelfsprekend dat het kind ook ADHD krijgt. Uit onderzoek blijkt dat ADHD voor ongeveer 70% erfelijk bepaald is. De kans dat iemand ADHD heeft, is hoger als ouders en/of broertjes en zusjes deze klachten hebben. Omgevingsfactoren (zoals roken en/of drinken tijdens de zwangerschap) kunnen leiden tot een verhoogde kans op ADHD bij het kind. Het kan zijn dat je als kind over ADHD klachten heen groeit, maar ze kunnen ook bij volwassenen nog veel voorkomen. Niet iedereen ontgroeit ADHD.
Wat is ADHD?
De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands betekent dat aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De hersenen van mensen met ADHD reageren sneller op prikkels (impulsen, stemmingen en gebeurtenissen).
Welke ADHD kenmerken horen bij volwassenen?
Hoe weet je of je als volwassene ADHD klachten hebt? Wellicht herken je deze kenmerken?
- Je hebt moeite je te concentreren
- Je vindt het lastig de dag goed te plannen en dingen te organiseren
- Je voelt je vaak chaotisch en rusteloos
- Je raakt snel gefrustreerd
- Je komt vaak te laat
- Je praat veel en op een drukke manier
- Je maakt veel spontaan contact met anderen
- Je begint en stopt snel met een baan
- Je hebt problemen in het omgaan met geld
- Je hebt moeite met autoriteit, bijvoorbeeld in organisaties met een leidinggevende
Hoe ontdek je of je daadwerkelijk ADHD hebt?
Op internet vind je diverse testen. Als je jezelf herkent, kun je jezelf officieel laten testen. Neem daarvoor contact op met je huisarts.
Wat betekent het als je als ouder en kind beide ADHD hebt?
Ontdek je als ouder dat je ADHD hebt, dan kun je dit als een positief punt zien. Je snapt je kind dan beter. Je verplaatst je beter in je kind. Zo kun je je kind ook beter helpen en begeleiden. Wat past wel of niet bij je kind? Hoe verminder je de klachten en hoe bouw je een goed leven op? Hoe pas je jouw leefstijl aan in het voordeel van de gezondheid en het welzijn van jezelf, je kind en het hele gezin?
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Wat zijn de kenmerken en symptomen van een kind met ADHD?
- Jouw kind heeft ADHD? Tips om hiermee om te gaan!
- Kind met ADHD
Wil je sparren?
Wil je jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD of autisme sta je er niet alleen voor. er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.