Als ouder wil je dat je kind goed terecht komt. Je houdt onvoorwaardelijk van je kind en het zijn vaak de omstandigheden waardoor je kind tijdelijk bij pleegouders gaat wonen. Je wilt je kind dan ook goed voorbereiden op zo’n situatie. Hoe doe je dat?
Bij een gedwongen uithuisplaatsing is dat lastig. Hoewel er vaak een gegronde reden is, heeft deze plaatsing impact op zowel ouders als kinderen. Je kunt je kind meestal niet voorbereiden hierop.
Leg je kind uit waarom het naar een pleeggezin gaat
Voorbereiden op pleeggezin
Gaat je kind vrijwillig naar pleegouders toe? Dan kun je hem of haar wel langzaam voorbereiden op de overgang. Greta en Maria besloten na jaren tobben om hun kinderen bij weekendpleegouders te laten logeren. Zo konden ze zelf op adem komen. Zij leggen uit hoe zij hun kinderen hebben voorbereid.
‘Bij alles wat mijn zoons gaan doen, bereid ik hen goed voor. Als ik dat niet doe, dan kunnen er vreselijke dingen gebeuren’, vertelt Greta. Haar zoons hebben ADHD en Autisme.
Dus toen het moment aanbrak dat haar zoons daadwerkelijk bij vreemde mensen zouden gaan slapen, nam ze goed de tijd om hen voor te bereiden. Ze zette de radio en tv uit en ging samen met haar man en zoon aan tafel zitten. Zonder afleiding, zonder externe prikkels.
Uitleggen waarom hij naar een pleeggezin gaat
‘Ik legde hem uit dat we bezig waren met een pleeggezin. Ik vond het belangrijk dat hij zou begrijpen waarom we dat deden. Hij voelde zich gelukkig niet boos. Hij zag zelf ook in dat er problemen waren en dat het voor hem goed zou zijn om er af en toe een weekendje uit te zijn. Hierna vertelde ik hem stap voor stap wat hij kon verwachten.’
Pleegzorgorganisaties adviseren vaak om de kinderen eerst kennis te laten maken met de pleegouders en vervolgens de kinderen stap voor stap te laten wennen. Maria heeft net als Greta kinderen met autisme. Ook zij besloot, na een lang traject, om haar kinderen bij weekendpleegouders te laten logeren.
Praat met je kinderen over de situatie en beantwoord hun vragen
Kennismaken en wennen
Na de match ging ze samen met haar man en kinderen op bezoek bij de pleegouders. Zo konden de kinderen het huis en de gezinsleden leren kennen. Hierna gingen haar kinderen voor het eerst een middagje alleen. Dit werd een nachtje en vervolgens bleven ze een heel weekend.
Wordt je kind gedwongen uit huis geplaatst, dan is de situatie natuurlijk heel anders. Het gaat dan vaak om een crisispleeggezin. Je hebt als ouder geen tijd om je kind voor te bereiden en je kunt niet kiezen waar je kind terecht komt.
Voorbereiden na gedwongen plaatsing
Melanies zoon (9) werd op jonge leeftijd in een crisispleeggezin geplaatst. Dat is inmiddels 5 jaar geleden. Nu woont hij nog steeds bij hetzelfde pleeggezin. Eens in de 6 weken blijft hij een weekend bij Melanie.
Haar zoon vindt het lastig om naar huis te gaan. Haar huis is een thuis, maar hij heeft ook een thuis bij het pleeggezin en bij zijn vader. Ze probeert hem daarom steeds voor te bereiden op het moment dat hij weer teruggaat naar zijn pleegouders. ‘Ik praat er met hem over en laat hem zelf zijn spullen pakken. Zo leert hij wat hij nodig heeft als hij van gezin naar gezin verplaatst. Ik ben niet altijd bij hem, daarom probeer ik hem eigen verantwoordelijkheid bij te brengen.’
E-book met meer ervaringsverhalen en tips van ouders
Wil je meer lezen over ervaringen van ouders met een kind in pleegzorg? Download dan ons e-book speciaal voor ouders met een kind dat tijdelijk in een pleeggezin zit.