Hoe overleef ik de zomervakantie?

Zodra het schooljaar erop zit, slaat de wanhoop bij Jeannette toe. Hoe overleeft ze de zomervakantie met haar puberzoon van (17)? Zijn dagritme verdwijnt. En het stress- en spanningsniveau in huis neemt toe. ‘Heel eerlijk? Ik heb een hekel aan zomervakanties!’

‘Mijn zoon heeft ADHD en ingewikkelde gedragsproblemen. Elke zomer was het weer de vraag: alle vriendjes zijn op vakantie, wat zullen we gaan doen? Ik heb het inmiddels losgelaten, maar dat was vroeger wel anders.’

Geen structuur in de zomervakantie

‘Van jongs af aan vindt mijn zoon het moeilijk om in het ‘vakantieritme’ te komen. Hij mist de structuur en het vastomlijnde programma van school.Toen hij tien jaar was kregen we een persoonsgebonden budget (pgb). Van dat geld ging hij in de zomer vier dagen naar een zorgboerderij. Zo kon ik blijven werken en mijn vakantiedagen beter spreiden. Ook kon ik zelf even op adem komen.

Na drie jaar stopte het pgb en bleef hij thuis. Ik regelde een buddy die hem op sleeptouw nam, maar dat werkte niet. Maar ook thuis vindt hij haast niets leuk om te doen. En hij wil nergens naartoe.’

Zie ook: Kind met ADHD en vakantie: hoe vul je de vakantie in?

Onmogelijk gedrag

‘Hij gamet het liefst. Uren achter elkaar. Nu laat ik hem gaan. Maar vroeger was ik streng en mocht hij maar twee uur per dag achter de computer. Als hij niet meer mocht gamen, sloeg de verveling toe. Hij gooide dan zijn kamer overhoop of vertoonde ander onmogelijk gedrag.

Hij ondermijnt mijn gezag en zoekt grenzen op. Ik weet nog dat hij me een keer in de tuin heeft opgesloten. Ik zat buiten in overleg met een hulpverlener en hij deed de tuindeur op slot. Ik kon roepen wat ik wilde, maar hij deed de deur niet open.’

Over de grens

‘Als ik alleen was, zou ik het gedrag negeren en buiten blijven zitten. Maar de zorgverlener zei dat mijn zoon ver over de grens ging en adviseerde me om de politie te bellen. Dat is gek hoor, als je dat moet doen voor je zoon. Op het moment dat de politie kwam deed hij doodleuk de deur weer van het slot.

Een oplossing voor deze ellende is volgens mij om de kinderen langer naar school te laten gaan, zodat zij in hun ritme blijven.’

Tips om de zomervakantie gezellig te houden

  • Denk samen na hoe je de dagen wilt doorbrengen
  • Maak een planning per week
  • Hang een pictogrammenbord op (en houd je daaraan)
  • Stem de vakantie af met mensen uit je netwerk (ga op vakantie als vriendjes van je kind ook weg zijn bijvoorbeeld)
  • En vraag aan mensen uit je netwerk of ze af en toe willen bijspringen. (Uit logeren of op stap met opa en oma)

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Deel jouw ervaring

Wil je jouw verhaal delen? Het ouderportaal is de plek waar ouders met een kind met een gedragsprobleem of stoornis elkaar vinden in goede en in slechte tijden.

Alle onderwerpen zijn bespreekbaar. Want de opvoeding van jouw kind is een heel avontuur. Je zit met allerlei vragen en zoekt vaak naar een manier of weg die het beste bij jou past.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Patricia Jaspers is freelance copywriter en moeder van een zoon (2018). Op het Ouderpeilpunt werkt ze als eindredacteur, en als het even kan schrijft ze zelf ook een verhaal. Met de artikelen op Ouderpeilpunt hoopt ze jou als ouder te helpen en te inspireren over het opvoeden van een bijzonder kind.
Reactie plaatsen