Is je kind (met autisme) jarig en wil je een verjaardagsfeestje organiseren? Of heeft je kind een verjaardagsfeestje van een ander kind op het programma om naar toe te gaan? Een spannende situatie voor je kind. Een verjaardagsfeestje betekent vooraf veel onzekerheid over wat er gaat gebeuren. Een feestje betekent meestal veel drukte en veel prikkels. Hoe ga je als ouders hiermee om? Hoe zorg je dat het niet uit de hand loopt op het feestje? Wat kun je doen om er een positieve ervaring van te maken voor iedereen?
Waarom is een verjaardagsfeestje spannend?
Waarom is een verjaardagsfeestje spannend voor een kind met autisme? Als je kind autisme heeft, heeft hij/zij veel behoefte aan structuur, regelmaat en voorspelbaarheid. In welke mate, dat verschilt per persoon. Een verjaardagsfeestje lijkt daar haaks op te staan. Een kinderfeestje verloopt deels spontaan en impulsief en is vaak niet precies gepland.
Welke spannende momenten gaan er gepaard met een verjaardagsfeestje thuis of bij een ander?
- Cadeautjes: het is spannend om cadeaus te krijgen (wat krijg ik?) en om cadeaus te geven (wat wil de ander en hoe zal hij/zij reageren?)
- Verjaardagen horen bij onze cultuur: in onze cultuur viert ‘iedereen’ verjaardagen, die verwachting krijgt je kind mee. Het kan vooral voor de eigen verjaardag veel spanning geven. Je kind leeft ernaartoe en kan er mogelijk niet goed van slapen.
- Veel prikkels: een groep kinderen bij elkaar levert meestal veel drukte, lawaai en andere prikkels op. Je autistische kind pikt ze allemaal op en kan er moeilijk mee omgaan.
- Onvoorspelbaarheid: bij een feestje ergens anders weet je kind niet precies hoe het gaat verlopen, dat is lastig. Bij een feestje thuis kun je meer rekening houden met de behoefte van je kind aan voorspelbaarheid.
Hoe kun je als ouders goed omgaan met verjaardagsfeestjes voor je kind?
Als je kind autisme heeft en er komt een verjaardag aan, kun je twee dingen doen als ouders.
- Houd rekening met de wensen van je kind.
- Zorg verder voor een goede voorbereiding. Vertel jouw kind hoe het feestje er uit komt te zien. Wat ga je doen, wat kan hij/zij verwachten? Dit helpt prikkels reguleren.
Houd altijd rekening met de wensen van je kind
Zoals gezegd, de verjaardag vieren is de norm in onze cultuur. Je kind krijgt het mee op school en ziet het bij andere kinderen om zich heen: ‘iedereen’ viert de verjaardag. Dat kan een sociale druk bij je kind veroorzaken maar ook bij jou als ouder. Als je de wensen van je kind op plek 1 zet, zet je de sociale druk eigenlijk even op plek 2. Bekijk vooral hoe kinderfeestjes passen voor jouw kind. Heeft je kind er echt plezier aan of is het alleen maar grote stress en moet je kind er nog lang van bijkomen?
Overweeg dan om het feestje niet te vieren of het feestje op een andere manier in te vullen. Er zijn ouders die meegaan in de wens van het kind om niks te vieren. Er zijn ook ouders die sociale contacten voor hun kind belangrijk vinden en een aangepast feestje samen met hun kind organiseren.
Een goede voorbereiding op het feestje is het halve werk
Hieronder een aantal tips voor als er een feestje aan komt.
Bij een eigen feestje in je eigen huis:
- Maak samen met je kind een plan of vertel wat je gaat doen die dag
- Nodig niet te veel kinderen uit
- Zorg dat het feestje niet te lang duurt
- Bedenk hoe je omgaat met de cadeaus: pak ze bijvoorbeeld samen met je kind in en spreek af wanneer het de cadeautjes krijgt
- Beperk prikkels waar mogelijk: denk aan harde muziek, feestversiering, activiteiten, enz.
Bij een feestje bij een ander:
- Neem contact op met de andere ouder en vraag hoe het feestje gaat verlopen; neem dit door met je kind
- Leg aan de andere ouder uit hoe een feestje kan uitwerken op jouw kind; wees bereikbaar en vraag contact op te nemen als het niet goed gaat
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Een kind met autisme: welke tips zijn er voor de omgang met broertjes en zusjes?
- Een ontspannen dagje weg met een autistisch kind: zes tips!
- Wat is de rol van ouders bij een kind met autisme?
Wil je sparren over autisme?
Wil je jouw zorgen en verhaal over autisme delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij het Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met autisme sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.