Vragen aan hulpverleners bij uithuisplaatsing kind

Vragen aan hulpverleners bij uithuisplaatsing kind

Als je kind uit huis wordt geplaatst, kan dit veel zorgen en onzekerheden met zich meebrengen. Het is belangrijk om te weten welke vragen je kunt stellen aan hulpverleners, zodat je beter begrijpt wat er gebeurt en hoe je betrokken kunt blijven bij de zorg voor je kind.

Dit artikel biedt je handige tips en antwoorden op veelvoorkomende vragen die ouders hebben tijdens een uithuisplaatsing.

Vaste contactpersoon en betrokkenheid

Tijdens een uithuisplaatsing zijn er vaak meerdere hulpverleners betrokken bij het proces. Hoe kun je zorgen voor een vast contactpersoon?

Het kan verwarrend zijn om telkens nieuwe gezichten te zien. Vraag daarom of er een vaste contactpersoon kan worden aangewezen, iemand die jouw gezin gedurende het hele traject blijft ondersteunen. Dit geeft niet alleen meer rust, maar zorgt ook voor continuïteit in de zorg voor jouw kind.

Bespreek met de betrokken instanties hoe zij dit kunnen regelen, zodat je altijd weet bij wie je terecht kunt met je vragen en zorgen. Je kunt dit gewoon vragen. Ook Jeugdstem kan je verder helpen met deze vragen.

“Ik wilde dat de ambulant begeleider betrokken bleef, ook na deze fase, zodat we niet steeds opnieuw ons verhaal hoefden te doen. Het is niet gebruikelijk, maar voor ons voelde het belangrijk om iemand te hebben die ons hele traject heeft meegemaakt. Ik heb het gewoon als verzoek ingediend. Geen idee of dat zo moet, maar zo werkte het voor ons.” - Sandy

Klachten en ontevredenheid

Waar kun je terecht met klachten over de voogd, de pleegouders of een opvolger?

Als ouder kan het gebeuren dat je ontevreden bent over de voogd of de pleegouders van je kind. Dit kun je melden.

Elke jeugdzorginstelling heeft een klachtenprocedure die je kunt volgen. Vraag aan de jeugdinstelling om duidelijke informatie over deze procedure en de stappen die je kunt nemen als je ontevreden bent. Als je hier niet verder mee komt, zoek dan contact met Jeugdstem.

Zij  kunnen bijvoorbeeld helpen bij het voeren van gesprekken, het schrijven van brieven of het indienen van je klacht.

Waar kun je terecht als je voogd ergens anders gaat werken?

Als de voogd van je kind vertrekt of ergens anders gaat werken, vraag dan wie zijn of haar opvolger wordt en hoe je contact kunt opnemen met deze nieuwe persoon. Ook dit regel je met en via de jeugdzorginstelling waar je mee samenwerkt.

Als je tevreden bent over de voogd en als de voogd bij dezelfde zorginstelling blijft werken, kun je als ouder ook vragen om dezelfde gezinsvoogd te houden. Dit lees je verderop.

Omgangsregeling en uitbreiding

Waar kun je terecht voor het uitbreiden van de omgangsregeling?

Als je de omgang met je kind wil uitbreiden, kun je dit bespreken met de voogd of jeugdzorgwerker. Zij kunnen samen met jou bekijken of de huidige omgangsregeling kan worden aangepast. Dit kan bijvoorbeeld als het goed gaat met jouw kind en er meer ruimte is voor bezoek of contact. Blijf hierover in gesprek en vraag naar de mogelijkheden voor uitbreiding van de omgangsregeling.

Vertrouwelijkheid en Jeugdstem

Wordt jouw informatie bij Jeugdstem vertrouwelijk behandeld?

Heb je contact met Jeugdstem? Dan wordt informatie vertrouwelijk behandeld. Bij Jeugdstem werken vertrouwenspersonen met wie je gratis contact kunt opnemen.

“Alles wat mensen tegen ons vertellen, blijft bij ons. Behalve als we samen overleggen om het in een brief te zetten om bijvoorbeeld een klachtenprocedure op te starten. Er gaat van ons geen zorgmelding uit” - vertrouwenspersoon

Wat doet een gecertificeerde instelling?

Een gecertificeerde instelling (GI) is een door de overheid erkende organisatie die toezicht houdt op de uitvoering van jeugdzorgmaatregelen. Een GI bekijkt of zorg nodig is en welke zorg dat moet zijn. De organisatie vraagt daarna toestemming aan de kinderrechter. De kinderrechter beslist of een kind met ernstige problemen verplicht moet worden opgenomen. Dit heet een ‘machtiging gesloten jeugdzorg’.

Wat is het bedrijfsnoodplan van de instelling?

Dit is een document waarin staat wat er moet gebeuren wanneer er sprake is van een noodsituatie. Vraag ernaar bij je zorginstelling.

Behoud van de gezinsvoogd

Kun je je gezinsvoogd behouden als je verhuist of als de gezinsvoogd van werkplek wisselt?

Dit is afhankelijk van de situatie, maar het is zeker de moeite waard om hier naar te vragen. Soms kan de gezinsvoogd meeverhuizen naar een andere regio of blijven werken met jouw kind, ondanks een verandering van werkplek. Bespreek deze mogelijkheden met je zorgorganisatie.

“Ik wisselde van werkplek binnen de organisatie, maar moeder en dochter wilden dat ik hun gezinsvoogd bleef. Dat is intern goedgekeurd nadat zij dit bij mijn leidinggevende hadden aangegeven. Ouders moeten zich laten horen als ze dezelfde gezinsvoogd willen behouden.” - Robert, gezinsvoogd

Als een gezinsvoogd bij een andere instelling of gecertificeerde instelling (GI) gaat werken, kun je als ouder de rechtbank vragen om een nieuwe GI aan te wijzen die de voogdij overneemt. Dit is nodig omdat de gezinsvoogd alleen bevoegd is binnen de organisatie waar hij of zij werkt.

Verschil tussen pleegzorgwerker en pleegzorgbegeleider

Wat is het verschil tussen een pleegzorgwerker of een pleegzorgbegeleider?

Het verschil tussen een pleegzorgwerker en een pleegzorgbegeleider kan soms verwarrend zijn. Vaak worden de termen door elkaar gebruikt. Een pleegzorgwerker houdt zich meestal bezig met de praktische zaken rondom de plaatsing van jouw kind in een pleeggezin, zoals de organisatie van de zorg en de naleving van afspraken. Een pleegzorgbegeleider richt zich meer op de begeleiding van het pleeggezin en jouw kind, zodat alles goed verloopt.

Vraag gerust bij je zorginstelling hoe zij het zien en hoe alle hulpverleners samenwerken om het beste te bereiken voor jou en je kind.

Bereikbaarheid van hulpverleners

Moet je pleegzorgwerker of jeugdbeschermer 24/7 bereikbaar zijn?

Vaak is dit niet het geval. Zo heeft een jeugdbeschermer vaak meerdere casussen onder zijn hoede en is dus niet 24/7 bereikbaar. Veel jeugdzorginstanties bieden wel een noodnummer voor noodgevallen buiten kantoortijden. Vraag naar deze contactgegevens, zodat je altijd weet wie je kunt bereiken in geval van een dringende situatie.

Vind je dat je jeugdbeschermer niet goed bereikbaar is of wacht je op een antwoord, bel dan je pleegzorgwerker. Die kan daar extra aandacht aan geven.

Inzage en correcties in dossier

Kun je vragen om je dossier in te zien voor correcties en aanvullingen?

Ja, als ouder heb je het recht om het dossier van jouw kind in te zien. Dit dossier bevat belangrijke informatie over de zorg en behandeling van jouw kind. Je kunt ook vragen om eventuele onjuistheden te corrigeren of aanvullingen te doen als je vindt dat er iets ontbreekt. Het is jouw recht als ouder om ervoor te zorgen dat het dossier een compleet en correct beeld geeft van de situatie van je kind.

Verblijfplaats van je kind

Als ouder wil je natuurlijk zoveel mogelijk weten en meebeslissen over de verblijfplaats van je kind. Vraag daarom bijvoorbeeld of je de pleegouders kunt ontmoeten en een rondleiding kunt krijgen door hun huis. Misschien mag je helpen met het inrichten van de kamer van je kind, zodat het zich daar meer thuis voelt. Bespreek ook de mogelijkheid om mee te denken over de plek waar je kind komt te wonen, als dat nog niet is bepaald.

Vraag je zorginstelling wat er mogelijk is. Of kijk op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI)  en Jeugdstem. Daar staat veel informatie en zij kunnen je goed verder helpen.

Medische zorg en behandeling

In hoeverre mag jij meebeslissen over medische zorg en behandeling?

Je hebt als ouder ook invloed op de medische zorg en behandeling van je kind. Als je twijfels hebt over de behandeling, kun je bijvoorbeeld vragen om een andere psychiater of om een second opinion. Dit kan helpen om meer duidelijkheid te krijgen of een andere behandelmethode te overwegen. Bespreek jouw zorgen met de betrokken hulpverleners, zodat jullie samen kunnen zoeken naar de beste zorg voor jouw kind.

In hoeverre je mee kunt beslissen, hangt af van verschillende factoren. Lees er meer over in dit artikel.

Vrijwillige uithuisplaatsing

Wie regelt de uithuisplaatsing als je kind vrijwillig uit huis wordt geplaatst?

In sommige gevallen kiezen ouders vrijwillig voor een uithuisplaatsing, omdat ze merken dat ze tijdelijk niet in staat zijn om de juiste zorg te bieden. Dit kan een moeilijk besluit zijn.

Het is belangrijk om te weten dat er bij vrijwillige uithuisplaatsingen ondersteuning is van hulpverleners. De eerste stap is praten met een mediator zijn of een jeugdbeschermer. Zij doen vervolgens een aanvraag bij de gemeente. De gemeente zet verder het proces in gang en is verantwoordelijk voor de plaatsing van je kind.

Vraag altijd naar de mogelijkheden om betrokken te blijven bij de zorg. En vraag hulp om samen te werken aan een plan voor hereniging zodra dat mogelijk is.

Samenwerken met gezinshuisouders

Hoe kunnen jullie samen het beste voor je kind zorgen?

Het kan een uitdaging zijn wanneer je kind uit huis geplaatst is en in een gezinshuis woont. Veel ouders maken zich zorgen over hoe de samenwerking met de gezinshuisouder verloopt. Wat als je als ouder en de gezinshuisouder niet goed met elkaar overweg kunt? Wie mag dan welke beslissingen nemen over de opvoeding van je kind?

Het is heel normaal dat er soms meningsverschillen zijn tussen ouders en gezinshuisouders. Het belangrijkste is dat jullie samen het beste willen voor je kind. Probeer zo veel mogelijk in gesprek te blijven en oplossingen te zoeken die voor iedereen goed werken.

Als dat echt niet lukt, is het goed om te weten wat de regels zijn. Een gezinshuisouder heeft een bepaalde verantwoordelijkheid voor het dagelijks leven van je kind, maar jij als ouder blijft de opvoeder. Grote beslissingen, zoals over school of medische zorg, moeten altijd in overleg met jou genomen worden.

Wat mag je zelf nog bepalen in de opvoeding?

Ook al woont je kind ergens anders, jij blijft een belangrijke rol spelen in de opvoeding. Zaken zoals jouw normen en waarden, cultuur en belangrijke keuzes voor de toekomst van je kind, horen met jou besproken te worden. Heb je bepaalde wensen of ideeën over hoe je kind opgevoed wordt, geef dit dan duidelijk aan. Het helpt om betrokken te blijven en open te communiceren. Zo weet je kind ook dat jij er nog steeds voor hem of haar bent.

Liefde, steun en contact

Hoe kan ik betrokken blijven bij mijn kind?

Ook al is je kind uit huis geplaatst, jouw liefde en steun blijven het allerbelangrijkste. Regelmatig contact hebben met je kind is essentieel. Dit helpt je kind om zich gesteund en geliefd te voelen, ook in moeilijke tijden. Laat je kind weten dat je er altijd voor hem of haar bent, zelfs als jullie niet samenwonen. Toon interesse in wat je kind meemaakt en werk samen met de pleegouder of voogd om ervoor te zorgen dat het goed gaat.

Waarom is contact zo belangrijk?

Kinderen die uit huis zijn geplaatst, hebben vaak veel meegemaakt. Het gevoel dat jij als ouder nog steeds betrokken bent, kan hen helpen zich veiliger te voelen. Probeer afspraken te maken over hoe vaak en wanneer je contact hebt, zoals bellen, videobellen of bezoeken.

Tips voor professionals

Het is voor hulpverleners belangrijk om ouders en gezinshuisouders te ondersteunen bij goede communicatie. Zorg ervoor dat beide partijen gehoord worden en werk samen aan het creëren van een veilige en stabiele omgeving voor een kind.

Aandacht voor cultuurverschillen

Hoe houd je rekening met verschillende achtergronden?

Cultuurverschillen zorgen niet altijd voor problemen, maar ze kunnen wel uitdagingen met zich meebrengen. Verschillende culturele normen, gewoonten en overtuigingen kunnen leiden tot misverstanden of conflicten tussen pleegouders en kinderen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende opvattingen over opvoeding, voeding, religie of uiterlijke verzorging.

Met open communicatie, respect en begrip kunnen deze verschillen echter vaak overbrugd worden. Het is belangrijk dat pleegouders zich bewust zijn van de culturele achtergrond van het kind en hier rekening mee houden, zodat je kind zich begrepen en gerespecteerd voelt.

“Mensen die slecht Nederlands spreken, kunnen zich minderwaardig voelen en als dom worden gezien, terwijl dat niet zo is. Ook kan de plaatsing van een moslimkindje bij een katholiek gezin problemen geven door culturele verschillen.” - Cindy

Hoe om te gaan met cultuurverschillen?

Het kan verwarrend zijn voor kinderen als ze met verschillende normen en waarden worden geconfronteerd. Als ouder is het goed om je cultuur te delen en uit te leggen waarom bepaalde dingen voor jou belangrijk zijn. Op die manier kan de gezinshuisouder daar rekening mee houden in de dagelijkse zorg voor je kind.

Hulpverleners kunnen hierin een rol spelen door open te zijn over verschillen en iedereen te betrekken bij het vinden van een middenweg. Het is daarom aan te raden bij de matching van een kind met een gezin rekening te houden met eventuele cultuurverschillen.

"Het Afrikaanse zusje van mijn pleegkind mocht haar haren niet vlechten bij haar christelijke pleeggezin. De biologische ouders konden niet voor haar opkomen. Gelukkig was ik er om er iets van te vinden, maar sommige kinderen hebben bijna niemand.” - Linda

Betrokkenheid van ouders

Hoe blijf je op de hoogte van wat er gebeurt?

Het is begrijpelijk dat je als ouder wilt weten hoe het met je kind gaat. Het is belangrijk dat je betrokken blijft bij de dagelijkse gang van zaken. Bespreek met de pleegouders of voogd hoe je op de hoogte gehouden kunt worden, bijvoorbeeld door regelmatig contact te hebben.

Vraag de hulpverlener om je actief te betrekken door je regelmatig te informeren over het welzijn en de voortgang van je kind. Dit kan bijvoorbeeld door uitnodigingen voor ouderavonden, updates over dagelijkse routines en activiteiten en de mogelijkheid om jouw mening te geven bij beslissingen die je kind aangaan.

Behoeften van kinderen en ouders

Wat hebben we nodig om ons veilig te voelen?

Zowel je kind als jij hebben de behoefte aan veiligheid, vooral in een situatie waarin een kind uit huis geplaatst is. Voor je kind is veiligheid en stabiliteit enorm belangrijk. Het wil zich geliefd en geborgen voelen.

Dat heeft ook te maken met duidelijke regels en structuur. Voor jou als ouder is het belangrijk om het vertrouwen te hebben dat je kind goed wordt verzorgd en dat je nog steeds een belangrijke rol speelt in het leven van je kind.

Hulpverleners dienen daarom de behoeften van zowel kinderen als ouders in kaart te brengen en daar rekening mee te houden. Steun in het proces, op de hoogte blijven van belangrijke zaken en de persoonlijke klik maken vinden ouders enorm belangrijk. Daarbij kan het helpen als hulpverleners meer van zichzelf laten zien.

“Het moet eigenlijk normaal zijn dat je kunt vragen naar wie de professional is. Ze willen jou leren kennen, maar jij moet ook de professional leren kennen. Je geeft toch je kind uit handen. Als professional gaat het niet om jou, maar je kunt wel benoemen dat je door iets vergelijkbaars heen bent gegaan.” - Patricia en Joris

Goede communicatie, wederzijds respect, steun voor de situatie en oprechte aandacht voor elkaar laten het vertrouwen groeien. En dat is het allerbelangrijkste als je wilt samenwerken aan de veiligheid, geborgenheid en stabiliteit voor je kind én jezelf.

Ouderportaal

Heb jij vragen of wil jij jouw verhaal delen? Meld je dan gratis aan voor het Ouderportaal.


Over de schrijver
Harold Joëls is vader van drie kinderen (2003, 2005 en 2010). Hij is communicatieadviseur en tekstschrijver. Met zijn artikelen voor Ouderpeil.nl wil hij ouders een stem geven zodat ze hun ervaringen betekenis kunnen geven. Schrijft hij niet, dan plogt hij graag: een combinatie van hardlopen en zwerfafval rapen.
Reactie plaatsen