Als je kind een gedragsprobleem zoals autisme of ADHD heeft, krijg je een bak aan informatie over je heen. Er valt immers een hoop te regelen voor de hulp en zorg die je gaat inschakelen. Wellicht heeft je kind al een indicatie ontvangen van het CIZ en ben je nu bezig met de aanvraag van een PGB voor je kind. Dan is de volgende stap het opstellen van een budgetplan.
Een budgetplan klinkt wellicht ingewikkelder dan het in werkelijkheid is, maar tegelijkertijd is het belangrijk dat je deze goed invult. De gemeente bepaalt namelijk aan de hand van het budgetplan, of je kind in aanmerking komt voor een PGB. Dus, wat komt er eigenlijk in een budgetplan te staan? Waar moet je allemaal aan denken?
Alles wat je moet weten over het opstellen van een budgetplan, zetten we hieronder voor je uiteen.
Wat is een budgetplan?
Een budgetplan moet je verplicht opstellen als je een PGB aanvraagt voor je kind. PGB staat voor het persoonsgebonden budget; een budget dat mensen die zorg nodig hebben kunnen gebruiken om dit in te kopen. Met zorg bedoelt men bijvoorbeeld een coach of persoonlijk begeleider.
Met het budgetplan laat je zien wat je van plan bent met het budget van het PGB. Er staat bijvoorbeeld in wat de hoogte is van het aangevraagde budget, welke zorg je wilt inkopen, en welk bedrag je per zorgverlener denkt uit te geven.
Je mag immers zelf kiezen wie je wilt inzetten om jouw kind te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een coach die een kind met ADHD helpt met huiswerk. Of een persoonlijk begeleider die helpt bij de persoonlijke verzorging van je kind met autisme. Zo zijn er nog talloze voorbeelden te bedenken waar je het budget voor kunt gebruiken.
Het budgetplan dien je in tijdens de aanvraag van het Persoonsgebonden budget, maar pas nadat je de indicatie van het CIZ ontvangt. Wacht dus eerst tot je kind de indicatie krijgt, voordat je het aanvraagt.
Nadat je het budgetplan opstelt, is het verstandig om deze met het wijkteam of het Centrum voor Jeugd en Gezin door te nemen. Jullie kijken samen of je het budgetplan volledig en juist invulde. De gemeente of het Zorgkantoor moet het plan daarna goedkeuren. Heb je goedkeuring op het budgetplan? Dan kun je op zoek naar goede hulp bij jou in de buurt.
Het budgetplan is dus niet alleen bedoeld om aan de gemeente of het zorgkantoor te laten zien wat je van plan bent met je budget, het is ook voor jezelf: om goed op een rijtje te krijgen wat je met het budget wilt doen. Dit helpt je om een helder idee te krijgen over wat voor zorg je precies zoekt voor je kind, welke zorgverleners daarbij passen, hoeveel geld het kost en hoeveel uren per week je aan zorg nodig hebt. Als je alles op een rijtje hebt, geeft dat rust en duidelijkheid.
Waarom een budgetplan?
Een budgetplan is verplicht gesteld door de overheid. Het zorgkantoor of de gemeente wil namelijk weten hoe je het PGB wilt besteden. Ook laat je hiermee zien dat je in staat bent het budget ook daadwerkelijk te beheren. De overheid stort het budget namelijk niet direct op je rekening.
De betalingen van het PGB lopen via de Nationale Verzekeringsbank en je bent zelf verantwoordelijk voor het declareren van de facturen van de zorgverleners. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het uitbetalen van de zorgverleners, dit doe je dus ook vanaf je eigen bankrekening.
Als laatste moet je ook een eigen maandelijkse bijdrage betalen aan de Nationale Verzekeringsbank. Zij zijn degenen die het PGB budget beheren en waar je de rekeningen van de gekozen zorgverleners declareert.
Een budgetplan helpt je dus helder te krijgen wat er allemaal komt kijken bij het beheren van een PGB. Door het opstellen van een budgetplan krijg je ook voor jullie zelf helder of het voor jullie haalbaar is om verantwoordelijkheid te dragen over de budgetten. Of dat het misschien wel handig is dat jullie ook ondersteuning krijgen in het beheren van de financiën. Dit is vooral het geval als jullie als ouders al moeite hebben om jullie eigen financiën op orde te houden.
Wat staat er in een budgetplan?
Een budgetplan vraag je aan voor je kind. Als hij of zij oud genoeg is, kan je hem of haar hier ook bij betrekken. Dan vullen jullie het dus samen in. Soms heeft je kind namelijk zelf ook wensen over de zorg die hij of zij gaat ontvangen en dan kan hij of zij dit direct aangeven. Die wensen neem je dus ook in het plan op. Ook kun je jullie vaste hulpverlener vragen wat er allemaal in het plan moet komen te staan. Dit helpt om overzicht te creëren voor jullie allemaal en vaak heeft een vaste hulpverlener nog mooie aanvullingen op wat jullie zelf al invulden.
In een budgetplan komen onder andere de volgende zaken te staan:
- Welke beperkingen/problemen zijn er en welke zorg is daarvoor nodig.
- Wat jullie belangrijk vinden in het leven.
- Wat je kind wel en niet kan, en waar hij of zij hulp bij nodig heeft. Denk hierbij ook aan wat jullie als gezin nodig hebben.
- Wat je van de zorg en hulp verwacht.
- Welke zorgverleners je wilt inschakelen.
- Hoeveel geld je nodig hebt voor deze zorgverleners, bijv. hun uurtarief.
- Waarom je kiest voor een PGB.
- Waarom een PGB beter bij jullie situatie past dan zorg in natura. Hier moet je dus aantonen waarom je zelf wilt kiezen voor een zorgverlener in plaats van dat de gemeente er eentje toewijst.
Het aanvragen van een PGB is best lastig. Het kan verstandig zijn om hulp te vragen van een cliëntondersteuner die met je bekijkt of het PGB goed bij je kind past. Deze persoon helpt en denkt met je mee over de nodige zorg en ondersteuning. De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in jouw buurt en kan bijvoorbeeld aanwezig zijn bij een gesprek. Een cliëntondersteuner helpt je onder andere bij:
- Het duidelijk maken van de hulpvraag.
- Het betrekken van familie, mantelzorgers en vrijwilligers bij het zoeken naar oplossingen.
- Het regelen van de juiste hulp.
Cliëntondersteuning betaalt de gemeente. De professionele cliëntondersteuner is wel onafhankelijk van de gemeente en komt op voor de belangen van je kind. Je kan een cliëntondersteuner aanvragen bij de gemeente waar je woont.
Heb je moeite met het invullen van een budgetplan? Bekijk dan eens de website Informatielangdurigezorg van het ministerie van VWS en download het formulier Budgetplan. Als je dit formulier invult, is je budgetplan klaar.
Toch geen PGB?
Het kan zijn dat je tijdens de aanvraag ontdekt dat het je niet lukt om de budgetten van je kind te beheren, of dat je dit niet ziet zitten. Je kunt dan een paar dingen doen:
- Je zoekt iemand die je helpt bij het beheren van de budgetten en het doen van de administratie.
- Je vraagt Zorg In Natura (ZIN) aan, in plaats van het PGB.
Het kan ook zo zijn dat de gemeente de aanvraag van het PGB afwijst. Dan kan je alsnog aanspraak maken op ZIN. Je kind heeft namelijk niet voor niets zorg en begeleiding nodig.
ZIN is een goed alternatief voor het PGB, waar je zelf geen budgetten hoeft te beheren. ZIN is de hulp die zorginstellingen leveren, bijvoorbeeld door thuiszorgorganisaties. De zorgaanbieder bepaalt welke zorg je kind krijgt en hoe hij of zij deze zorg krijgt aangeboden. Je kunt hier met de zorgaanbieder wel afspraken over maken. Dit verloopt allemaal via de gemeente.