Je hebt het vermoeden dat je kind wordt mishandeld in een jeugdzorginstelling of pleeggezin. Maar voordat je actie onderneemt, wil je het eerst bespreken met je kind. Hoe praat je met je kind over kindermishandeling? Wij hebben 8 tips voor je op een rij gezet over hoe je het beste met je kind over je vermoedens van kindermishandeling kunt praten.
1. Stel open vragen
Vraag niet: gaat het goed? Maar: hoe gaat het met je? Vraag niet: is alles goed op de groep? Maar: hoe is het op de groep (of in het pleeggezin)? Zo nodig je je kind namelijk uit om meer te antwoorden dan alleen ‘ja’ of ‘nee’.
2. Praat een-op-een
Als het even kan, zorg dan dat je alleen bent met je kind. Dan voelt je kind zich vrijer om te praten.
3. Ga het gesprek open in
Trek niet vooraf al je conclusies, want dan ga dingen invullen voor je kind. Besef dat er óók iets anders aan de hand kan zijn. Laat je kind zelf vertellen of er iets mis is en zo ja wat.
4. Vraag niet te veel in één keer
Als er echt iets aan de hand is, kan het emotioneel zwaar voor je kind zijn om daarover te vertellen. Probeer de grenzen van je kind goed in de gaten te houden en respecteer ze ook.
5. Ben jij wel de juiste persoon voor dit gesprek?
Heeft er veel gespeeld tussen jullie? Vraag jezelf dan af of jij op dit moment de meest geschikte persoon bent om hierover te gaan praten met je kind. Misschien juist wel, maar misschien ook niet. In dat geval kun je ook een familielid of een goede vriend(in) vragen met je kind te gaan praten.
6. Neem je kind serieus
Als jij als ouder je kind niet serieus neemt, wie doet het dan wel? Trek niet direct in twijfel wat je kind vertelt. Ontken bijvoorbeeld niet dat er iets aan de hand is. Probeer antwoord te geven op alle vragen, zonder je kind ongerust of bang te maken.
7. Hou je eigen emoties onder controle
Je mag natuurlijk laten zien dat je het heel erg vindt wat er is gebeurd en dat je er verdrietig over bent. Maar hou je eigen emoties wel onder controle. Kinderen kunnen van jouw emoties namelijk erg schrikken. Je kind wil jou geen verdriet doen. Of het schaamt zich. Geef je kind de ruimte voor zijn verhaal en probeer daar rustig op te reageren.
8. Wees eerlijk
Beloof je kind niet dat je alles geheim kunt houden. Want als je kind echt slachtoffer is van mishandeling, dan moet er ingegrepen worden. Maak duidelijk dat je die stappen alleen zet om je kind te helpen. Je kunt je kind wél beloven dat je vertelt welke stappen je gaat zetten.
Als jouw zoon of dochter al wat ouder is, kun je ook samen met hem of haar naar een oplossing zoeken. Je kunt vragen wat je kind zelf zou willen en hem of haar laten meebeslissen over de volgende stap.
Bonustip: realiseer je dat een kind het lastig vindt
Jasper Heijting is in zijn jeugd ernstig mishandeld in een pleeggezin. Hij vertelt daar open over in zijn verhaal: Geweld in een pleeggezin: een hel van een jeugd. Hij heeft een inzicht voor ouders van kinderen die in een pleeggezin opgroeien.
Jasper: “Je moet je realiseren dat kinderen in pleegzorg vaak in een spagaat zitten. Ze willen loyaal zijn naar hun eigen ouders, maar ook naar de pleegouders. Dat maakt het lastig om te praten. Het kan ook zijn een kind bang is voor de pleegouders en daarom niets durft te zeggen.”
Meer lezen over kindermishandeling?
In onze kennisbank vind je honderden verschillende blogs met handige tips en adviezen. Over dit onderwerp schreven we ook:
- Ik vermoed dat mijn kind mishandeld wordt in een jeugdzorginstelling of pleeggezin.
- Wat doe je als je kind mishandeld wordt? Waar meld ik kindermishandeling?
- Wat is kindermishandeling?
Hoe ga jij het gesprek aan over kindermishandeling?
Hoe zou jij het gesprek aangaan met je kind over kindermishandeling? Ga erover in gesprek met andere ouders met een kind in jeugdzorg of een pleeggezin. Meld je aan bij het ouderportaal. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen.
Via het ouderportaal deel je jouw ervaring met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.