Heeft jouw kind moeite om zich te concentreren op school?

Heeft jouw kind moeite om zich te concentreren op school?

Merk jij dat je kind moeite heeft zich te concentreren op school? Heeft je kind ADHD of ADD of heb je een vermoeden? Voor kinderen met ADHD is het erg moeilijk om de concentratie vast te houden. Dan kun je je daar als ouder zorgen over maken. Wat doet het gedrag van je kind in het contact met klasgenootjes? Wat doet het met de schoolprestaties? In dit artikel gaan we in op concentratieproblemen op school.

Concentratieprobleem van je kind door ADHD

ADHD heeft te maken met problemen om ergens je aandacht bij te houden. Het heeft ook te maken met hyperactief en impulsief gedrag. Als je daar niet af en toe maar dagelijks last van hebt, kan het zijn dat je ADHD hebt. Veel kinderen met ADHD hebben constant het gevoel dat er een tv in hun hoofd aanstaat, op 10 kanalen tegelijk. Sommige kinderen met ADHD ervaren ook constante ruis of muziek in hun hoofd. Anderen kunnen geen seconde stilzitten of hun mond houden.

Concentratieprobleem van je kind door ADD

ADD lijkt op ADHD, maar dan zonder de hyperactiviteit. Een kind met ADD heeft moeite om zich te concentreren. De wereld gaat een beetje langs hem of haar heen. Dagdromen, niet opletten, niet opruimen, spullen kwijt raken, dat zijn kenmerken van ADD.

Zie ook: Kind met ADD

Hoe uiten concentratieproblemen zich bij jouw kind op school?

Als je kind moeite heeft met concentratie op school, kan zich dat op verschillende manieren uiten. Misschien herken je deze situaties:

  • Moeite met stilzitten: je kind kan niet stil zitten en zit maar te draaien of springt steeds in de benen
  • Moeite met focus: je kind kan de aandacht niet bij 1 ding houden maar is steeds ook met andere dingen bezig
  • Moeite met stil zijn: je kind praat erdoorheen als de leerkracht of andere kinderen aan het woord zijn
  • Moeite met opdrachten: je kind mist vaak een deel van de uitleg, het kan er de aandacht niet bijhouden

Duik je hier iets verder in dan zien we dat kinderen slechte cijfers halen op school. Of dat er problemen ontstaan in relatie met andere kinderen. De docent meldt zich bij jou als ouder en je probeert dit te verbeteren. Het brengt je als ouder soms in een lelijke spagaat. Je kind doet dingen namelijk niet bewust.

Waarom is het lastig voor kinderen met ADHD of ADD om geconcentreerd te blijven?

Bij kinderen die last hebben van ADD of ADHD, werken de hersenen anders dan bij mensen die daar geen last van hebben. Hierdoor is het lastiger om de aandacht te richten, vast te houden en/of de aandacht te verleggen. Ook is het lastig om niet afgeleid te raken door interne of externe prikkels.

Wat betekent het voor de leerkracht?

De leerkracht op school heeft een intensieve klus. Iedere leerling in de klas zit anders in elkaar. Kinderen met ADHD en ADD vragen extra aandacht en energie van de leerkracht. Welke doelen kun je met het kind halen? Wat bied je aan lesstof aan en hoe? Op welke manier geef je les? Het helpt enorm wanneer je met de leerkracht in gesprek blijft over jouw kind met ADHD. Uiteindelijk moet je dit samen doen. We weten echter uit praktijkverhalen ook dat dit niet altijd makkelijk is. Niet elke leerkracht heeft het geduld om hier goed mee om te gaan.

Zorg dat je realistische verwachtingen uitspreekt ten opzichte van elkaar. Eén ding is heel belangrijk: je kunt het aspect ADHD niet uit het kind halen. Dus probeer geen rustig en geconcentreerd kind te maken van jouw kind met ADHD. Dit gaan ten koste van het kind. Wat je wel kunt doen, in samenwerking met school, is het kind zo faciliteren dat het tot z’n recht komt in het schoolsysteem.

Probeer een negatieve spiraal op school voor te zijn

Merk je dat jouw kind niet gelukkig is op school? Zorg dat je er tijdig bij bent zodat je niet in een negatieve spiraal terecht komt. Vergis je niet: het is goed mogelijk dat je kind met ADHD gewoon naar school gaat en gelukkig is in deze omgeving. Is dit niet het geval dan spelen er vaak veel factoren mee. Hier snijdt het mes aan twee kanten. Er kunnen allerlei triggers zijn die maken dat je kind minder blij wordt.

Onbegrip vanuit school of vanuit de docent, kinderen in de klas waar het niet mee klikt, de manier waarop les wordt gegeven. Zit er geen vooruitgang in de situatie dan wordt het vervelend. Voor je kind, voor de leerkracht én voor de rest van de klas is het dus belangrijk om de negatieve spiraal voor te zijn. Of zo snel mogelijk te doorbreken.

Het belang van de omgeving?

Je ondersteunt je kind met ADHD door een omgeving te creëren waarom rust heerst. Hier geldt ook: hoe is het op school? Is de klas daar overvol en heeft de leerkracht nauwelijks tijd voor individuele aandacht? Ligt er een druk om steeds flink te presteren op alle vlakken? Heeft het de ruimte om te spelen? Wat doet je kind in zijn vrije tijd? Altijd maar achter het scherm? Of is er ook tijd voor beweging? Kijk waar ruimte zit voor verbetering. Om je kind te helpen.

Handige tips voor wat jij als ouder rond school kunt doen

De volgende tips zijn er om je te helpen met je kind op school.

  • Maak afspraken: Maak met de docent concrete afspraken aan het begin van het jaar. Vertel over je kind in alle openheid en bespreek hoe met situaties om te gaan.
  • Verminder prikkels: Kijk of je samen met de docent de prikkels op school kunt verminderen voor je kind.
  • Betrek de klas: Het kan een goed idee zijn om in de klas uit te leggen wat ADHD of ADD is. Zo kun je werken aan begrip voor je kind en tegelijk begrip van je kind en van jou voor hoe anderen reageren.
  • Bewegen is goed: Zorg dat je kind ook op school de ruimte krijgt om z’n energie kwijt te kunnen. Af en toe een stukje lopen of rennen betekent veel voor een kind met ADHD.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over ADHD?

Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen