Heeft je kind door zijn of haar autisme moeite met gymlessen op school? Dan kun je je hier als ouders zorgen over maken. Je vraagt je misschien af hoe je kind te helpen om van de gymles een positieve ervaring te maken. Welke tips zijn er voor ouders van autistische kinderen over gymlessen op school?
Amir ziet op tegen de gymles
Amir (10) ziet altijd erg op tegen de gymles op school. Zijn ouders merken zijn spanning bij de ochtendrituelen thuis. Als hij weer thuis is na een schooldag met gym, heeft hij uren nodig om bij te komen. Amir vertelt niet veel over de gymproblemen thuis.
Zijn ouders gaan met de gymleraar in gesprek. Hij vertelt dat Amir altijd erg afwachtend is in de gymzaal of op het sportveld. Als de oefening of het spel begint, duikt Amir vaak naar de kleedkamer of moet hij ineens naar de wc. Ook doet hij de oefening bijna nooit zoals het is uitgelegd. Het is net of Amir niet goed weet wat te doen. Luisteren vindt Amir moeilijk, zegt de leerkracht. De leerkracht vraagt of er mogelijk iets van autisme speelt. Hij weet niet goed hoe met Amir om te gaan en zegt ook wel eens geïrriteerd naar hem te reageren.
Waarom is een gymles lastig voor jouw kind met autisme?
Een gymles is een grote uitdaging voor kinderen met autisme. Kinderen met autisme hebben behoefte aan structuur, regelmaat en voorspelbaarheid. Dat ontbreekt vaak in een gymles:
- Een gymles is onoverzichtelijk: bij een spel of oefening loopt vaak iedereen door elkaar.
- Een gymles is niet voorspelbaar: de situatie verandert snel tijdens een gymles en vraagt van het kind dat het snel schakelt.
- Een gymles betekent veel prikkels: zo zijn er vaak harde geluiden in de gymzaal. Voor een autistisch kind kan elke extra prikkel leiden tot overprikkeling. Het geluid van een bal die op de vloer en tegen de muur ketst, komt extra binnen als je autisme hebt.
Kinderen met autisme en problemen met de motoriek
Uit onderzoek blijkt dat kinderen met autisme ook problemen kunnen hebben met de motoriek. Dat maakt de gymles er niet gemakkelijker op voor je kind.
Wat kun je als ouders doen? Zes tips!
Allereerst: accepteer een eventueel autisme probleem bij je kind. In het voorbeeld van Amir merken de ouders dat er iets speelt bij Amir. Dankzij de docent komen ze erachter dat dit blijkt te kloppen. Verdiep je in de materie zodat je jouw kind zo goed mogelijk kunt helpen.
Verder zijn er de volgende tips voor jou als ouder:
Bespreek het autisme
Bespreek het autisme van je kind en de vraagstukken die daarmee gepaard gaan met de gymdocent. Vertel de docent hoe hij jouw kind kan helpen.
Vaste plek in de sportzaal
De gymdocent helpt je kind door hem of haar een vaste ‘basisplek’ in de gymzaal of het sportveld te geven. Daar kan je kind altijd naar terugkeren als hij zich niet comfortabel voelt en weer een stukje zekerheid zoekt.
Werk met een time-out
De docent kan ook helpen door een time-out te geven aan het kind om even bij te komen, bijvoorbeeld een time-out op de ‘veilige basisplek’.
Gymles doornemen met autistisch kind
Verder helpt de docent door vooraf de les door te nemen met je kind, zodat het weet wat er gaat komen.
Blijf in contact met school
Mocht de gymleerkracht er moeite mee houden, overleg dan met school over andere oplossingen. De school kan bijvoorbeeld expertise inzetten tijdens de gymles die gedrag kan duiden en de leerling, de klas en de leerkracht kan helpen hoe het anders kan.
Bereid je kind voor op de gymles
Bereid je kind thuis voor op de gymles, praat over wat er kan gebeuren en hoe je kind dan kan reageren.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Boekentips over kinderen en autisme
- Een ontspannen dagje weg met een autistisch kind: zes tips!
- Wat is de rol van ouders bij een kind met autisme?
Wil je sparren over autisme?
Wil je jouw zorgen en verhaal over autisme delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij het Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met autisme sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.