Wat moet je doen als je kind 18 jaar wordt en de jeugdhulp stopt? Sabrina zit midden in dit traject. Haar zoon Julian wordt in oktober 18 en hij woont op een jeugdzorglocatie. Sabrina wil dat hij ook na zijn achttiende daar kan blijven wonen.
‘Mijn zoon heeft ADHD en ODD. Hij woont sinds zijn vijftiende op Rijnhove. Dat is een open jeugdzorginstelling in Alphen aan den Rijn. Julian is geen makkelijke jongen. Hij is opstandig, dwars en driftig. Hij laat zich niet makkelijk opvoeden en is moeilijk in de omgang.
Jeugdhulp stopt als hij 18 jaar wordt
Op Rijnhove krijgt hij begeleiding en hij gaat naar school op het Park College. Maar deze jeugdhulp stopt als hij 18 jaar wordt. Je moet dan gaan kijken naar andere wetten, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Zomaar stoppen met alle hulp is niet goed voor mijn zoon. Ik denk dat Julian aanvullende jeugdhulp nodig heeft. Vanaf zijn zestiende ben ik daarom aan het kijken naar de opties. Ik heb aan de jeugdzorginstelling en aan het wijkteam tips gevraagd. Hoe regel ik aanvullende jeugdzorg? Hoe krijgt hij zorg en ondersteuning? Kan hij op het terrein blijven wonen?
Verlengde jeugdzorg
We hebben nu een beschikking van de gemeente Zoetermeer. Deze gemeente betaalt de jeugdhulp, maar de beschikking is geldig tot zijn achttiende verjaardag. Daarom vraag ik nu bij de gemeente Alphen aan den Rijn, dat is de gemeente waar de jeugdzorginstelling staat, een speciale beschikking aan. Samen met een casemanager van de gemeente ben ik bezig om het papierwerk in te vullen voor de 18-plusindicatie.
Ik wil namelijk dat mijn zoon verlengde jeugdzorg tot zijn drieëntwintigste krijgt. Hij kan dan deze zomer de overstap maken van wonen op de groep naar wonen in het trainingshuis. In het trainingshuis leert hij om zelfstandig te wonen. En hij kan dan zijn VMBO TL-diploma halen op het Park College.
Speciale beschikking
Als we geen speciale beschikking krijgen, weet ik niet hoe het verder moet. Komt hij dan weer thuis wonen? En kan hij dan nog zijn school afmaken? Ik merk dat het voor jeugdzorginstellingen ook nieuw is. Ze hebben weinig te maken met 18-plussers.
Zelf ben ik ook bezig om mijn zoon zelfstandiger te maken. Hij werkt nu in de vakantie fulltime. En na de vakantie twee dagen per week. Ik heb met hem de afspraak gemaakt dat hij verplicht spaart. Ik heb ook een tweede spaarrekening voor hem lopen waar hij zelf geen toegang toe heeft.
Voorkomen dat hij schulden krijgt
Die spaarbuffer heb ik opgebouwd voor het geval hij verkeerde beslissingen maakt. Hij mag zelf abonnementen afsluiten en moet ook zijn schoolgeld en eigen risico kunnen betalen. Wij hebben meegemaakt hoe het is om met schulden te leven. Ik wil er alles aan doen om te voorkomen dat hij in de schulden komt.
Binnenkort gaan we ook samen een zorgverzekering afsluiten. Ik geef hem nu al mee dat hij beter kan kiezen voor een hogere premie en een lagere eigen bijdrage. Vanaf zijn achttiende zal hij zelf de zorgrekeningen moeten betalen.
Op weg naar zelfstandigheid
De medicatie voor ADHD blijft hij namelijk behouden. En met ODD zal hij ooit zelf aan de slag moeten, als hij daar klaar voor is. Maar eerst richten we ons op het diploma en op het zelfstandig wonen. Stapje voor stapje, op weg naar zelfstandigheid.’
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Krijgt mijn kind nog jeugdhulp als hij 18 jaar wordt?
- Mijn zoon leefde op straat, zonder dat ik het wist!
- Waarom krijgen sommige kinderen dezelfde problemen als hun ouders?
Wil je jouw verhalen delen?
Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.