Krijgt mijn kind nog jeugdhulp als hij 18 jaar wordt?

Als je kind 18 jaar wordt dan is hij of zij voor de wet volwassen. Je kind valt niet meer onder de jeugdwet en krijgt geen jeugdhulp meer, maar zorg voor volwassenen. Ook financieel verandert er wat. De gemeente betaalt niet meer voor jeugdzorg. De zorg van je volwassen kind valt onder andere wetten, zoals:

Jeugdhulp stopt als je kind 18 is

Als je kind 18 jaar wordt en jeugdzorg krijgt, dan is het belangrijk dat de financiering goed is geregeld. Dit kun je bespreken met je hulpverlener. Deze persoon kan je helpen, zodat jij en je kind niet voor verrassingen komen te staan. Jeugdhulp kan doorlopen tot je kind 23 jaar is, maar dat bepaalt de gemeente of de rechter. Let onder andere op deze dingen:

  • Jeugd-ggz wordt niet meer door de gemeente geregeld. Heeft je kind psychologische zorg nodig dan verwijst de huisarts jullie door.
  • In een gesloten jeugdzorginstelling worden achttienjarigen niet meer geholpen, tenzij anders besloten door de gemeente.
  • Jongeren zijn verplicht een zorgverzekering te nemen.
  • De vergoeding voor pleegzorg stopt; pleegouders kunnen een beroep doen op voortgezette jeugdhulp tot 23 jaar.

Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Vanaf 18 jaar is je kind verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Bekijk goed met welke organisaties de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Als er geen contract is, dan kan je kind voor onaangename verrassingen komen te staan. De behandeling wordt bijvoorbeeld onderbroken of je kind moet overstappen naar een andere zorgaanbieder. En dat is misschien niet de psycholoog of specialist die jullie willen.

Zie ook: Krijgt mijn kind nog jeugdhulp als hij 18 jaar wordt?

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je jouw verhalen?

Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Patricia Jaspers is freelance copywriter en moeder van een zoon (2018). Op het Ouderpeilpunt werkt ze als eindredacteur, en als het even kan schrijft ze zelf ook een verhaal. Met de artikelen op Ouderpeilpunt hoopt ze jou als ouder te helpen en te inspireren over het opvoeden van een bijzonder kind.
Reactie plaatsen