Leanne, de dochter van Astrid, kan niet stilzitten. Bij het kringgesprek in de klas en thuis aan tafel bij het eten, het is altijd hetzelfde: Leanne zit te draaien op de stoel en te wiebelen met handen en voeten. Herken je dit? Heeft jouw kind dat ook? Het zijn kenmerken van gedrag dat we ook wel ADHD noemen. Het kan tot lastige situaties leiden, vooral op school. Hoe ga je er als ouder mee om?
Niet stil zitten, hoe uit zich dat?
Waaraan merk je dat jouw kind niet goed stil kan zetten? Het varieert van van draaien op de stoel en wiebelen, tot echt niet stil zitten, opstaan en rondlopen. Ook op momenten dat dat niet handig is voor het kind zelf en/of anderen.
Leanne heeft ‘de wringels’
Leanne (6) zit niet stil. Op school vindt ze de kringgesprekjes erg vervelend. Ze kan niet wachten om weer aan de slag te gaan met wat anders of om het plein op te rennen naar het klimrek. ‘Ik heb de kriebels!’ geeft ze zelf als verklaring. Moeder Astrid bespreekt het onrustige gedrag van Leanne met de juf. Ze komen tot een praktische aanpak. Leanne heeft een favoriet speeltje waar ze graag mee friemelt. Dat mag ze de hele dag bij zich houden om haar handen wat te doen te geven, ook in het kringgesprek. Ook mag ze voor het kringgesprek even naar de binnentuin op de schommel. Dat helpt bij Leanne, ze kan nu het kringgesprek zonder al te veel onrust uitzitten.
Is niet stil zitten een teken van ADHD?
Niet stil kunnen zitten, is een teken van onrust en niet kunnen concentreren. Het is ook een teken van energie. Of dit te maken heeft met ADHD is niet 1-2-3 te zeggen. Wel kan het een aanwijzing zijn voor ADHD. Of het nu wel of niet gerelateerd is aan ADHD: het gaat erom dat je manieren vindt om het gedrag in goede banen te leiden.
Onrustig gedrag kan te maken hebben met het kind zelf, maar ook met de omgeving. Dus de prikkels die het kind thuis en op school en verder om zich heen op zich af krijgt. De onrust maakt dat het kind niet stil kan zitten en altijd in beweging wil zijn. Maar ook kan onrust in het hoofd zorgen voor veel praten en nergens lang de aandacht bij kunnen houden. Elk kind is weer anders, dus hoe onrust zich uit, verschilt nogal.
Waarom is niet stil zitten lastig?
Als je kind niet stil kan zitten, kan dat lastig zijn.
Op school
Als je kind altijd zit te wiebelen, neemt het dan nog wel leerstof op? En hoe is dit gedrag voor klasgenootjes? En voor de leerkracht? Hoe vaak heeft iemand je al gevraagd of je kind ook even stil kan zitten?
Bij anderen thuis
Als je kind bij vriendjes speelt, en die ouders weten niet hoe het gedrag van je kind te plaatsen, dan kan dit leiden tot onbegrip.
Hoe ga je als ouder om met een onrustig kind? Zes tips
Wij hebben zes handige tips voor je op een rij gezet.
Heb begrip voor je kind.
Jouw kind is niet expres onrustig om anderen te pesten, er zit meer achter. Bestraf je kind dus niet voor wiebelen of draaien. Het kan er weinig aan doen. Slimmer is om een modus te vinden die past voor jou, je kind en de omgeving van je kind.
Denk aan de drie R’s: rust, reinheid en regelmaat.
Hoe meer structuur je aanbrengt hoe minder onrust er is. Dat helpt je kind om de onrust in het hoofd te verminderen.
Verdiep je in het gedrag van je kind.
Als het een probleem blijft en je weet niet wat de oorzaak is, praat er dan over met mensen die verstand hebben van kindergedrag, zoals op het consultatiebureau, de schoolmaatschappelijk werker, de schoolarts of de huisarts. Dan kun je ook nagaan of je het ADHD moet noemen en of je meerdere signalen herkent.
Leg uit.
Als je kind last heeft van onrust of ADHD, leg de situatie dan uit op school, in de familie of op de sportvereniging. Wanneer de trainer bij hockey niet weet dat jouw kind ADHD heeft leidt dit onbegrip wat er niet hoeft te zijn. Weet de trainer/docent ervan dan kun je ook samen kijken naar praktische oplossingen. Wel belangrijk om te weten: wij snappen dat dit niet altijd het redmiddel is. Je kunt het gevoel hebben dat je het gedrag van jouw kind continue moet verdedigen. Dit leidt tot veel frustratie
Beweging.
Zorg dat je kind voldoende beweegt om de energie kwijt te raken. Overleg met school dat je kind af en toe even kan lopen of rennen. Lang stil zitten, dat past nou eenmaal niet bij je kind.
Wriemelen is OK.
Als je kind graag wriemelt, kijk of je dit toe kunt staan (ook op school). Het is energie die er toch uit moet.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Mijn kind is druk: de relatie met ADHD
- Mijn kind is altijd zijn spullen kwijt, komt dat door ADHD?
- Mijn kind heeft ADHD en luistert niet, wat kan ik doen?
Wil je sparren over ADHD?
Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.