Mijn kind heeft ADHD en luistert niet, wat kan ik doen?

‘Kimberly, luister nou eens naar me!’ Als je kind ADHD heeft, lijkt het wel alsof het nooit naar je luistert. Wil je kind niet luisteren of kan het niet luisteren? Het laatste is het geval. Door zijn of haar ADHD heeft je kind snel last van te veel prikkels. Dit maakt dat bepaalde dingen niet direct doordringen Hoe ga je hier als ouders goed mee om? Hoe kun je het voor je kind, voor jezelf en voor de omgeving prettig en positief houden? Wat kun jij als ouder veranderen in je rol ten opzichte van jouw kind met autisme?

Deze voorbeelden van twee kinderen met ADHD laten zien hoe lastig ADHD kan zijn.

Kimberley komt niet naar huis

Kimberly (9) speelt met de bal op straat met andere kinderen. Maria, haar moeder, heeft het eten klaar. Ze loopt naar buiten om Kimberly te halen. Ze roept haar van een afstandje. Kimberly kijkt haar moeder even aan maar reageert verder niet. Integendeel, ze gooit nog harder met de bal en rent in het rond. Maria raakt geïrriteerd. Ze roept nog eens, nu harder. Geen reactie.

Mitchell zit in zijn eigen wereldje

Mitchell (10) zit op de bank en kijkt zijn favoriete tv programma. Rob, zijn vader, is de oplader kwijt van zijn telefoon. Hij weet dat Mitchell die ook wel eens gebruikt. Dus vraagt Rob Mitchell naar de oplader. Mitchell reageert niet. Rob vraagt nog eens, weer geen reactie. Rob gaat geërgerd voor het tv scherm staan en herhaalt zijn vraag. Mitchell wordt boos, en begint te schreeuwen.

Waarom is het voor jouw kind met ADHD lastig om te luisteren?

Bij kinderen met ADHD zoals Kimberly en Mitchell werkt het anders in de hersenen. In feite hebben ze een overactief brein. Dit maakt dat ze niet altijd meekrijgen wat er gebeurt, het brein is immers al overbelast.

Te veel prikkels

Kinderen met ADHD pikken veel prikkels op. Alles wat binnen komt, vraagt om een reactie. Ze vinden het lastig om een prikkel van buiten even te laten voor wat het is. Filteren is lastig. Kimberly hoort haar moeder wel roepen maar is ook met het spel bezig. In haar hoofd loopt het allemaal door elkaar en kan ze de knop niet omzetten om naar huis te gaan voor het eten.

Behoefte om zich af te sluiten

Daarnaast hebben kinderen met ADHD behoefte om zich af te sluiten. Even onbereikbaar zijn. Mitchell heeft zo veel aan zijn hoofd de hele dag, hij komt dan echt even bij als hij zijn tv programma kijkt.

Waar zie je terug dat jouw kind niet luistert?

Behalve thuis en op straat, merk je ook in andere situaties dat je kind moeite heeft met luisteren.

  • Op school: je hoort van de leerkracht dat je kind soms doof lijkt voor de leerkracht of klasgenootjes
  • Op de sportclub: de trainer geeft aan dat je kind de opdrachten niet uitvoert en vraagt wat er aan de hand is
  • Zwemles: de badmeester kan maar niet tot je kind doordringen, als je komt kijken zie je dat hij steeds vaker je kind negeert en zich alleen op de andere kinderen richt
  • Verjaardagsfeestjes bij anderen: je hoort na afloop van de moeder van het jarige kind dat je zoontje erg druk was en niet luisterde toen ze hem aansprak.

Niet luisteren, welke problemen geeft dit?

Als je kind door zijn of haar ADHD moeilijk luistert, kan dit een aantal problemen geven:

  • Op school: niet mee kunnen komen omdat je kind informatie mist
  • Sociaal: problemen met andere kinderen omdat hij niet luistert en druk is in de omgang
  • Zwemles: niet mee kunnen komen en niet aan afzwemmen toekomen
  • Sporten: niet mee kunnen komen in een team of de trainer meld zich bij jou omdat je kind niet luistert.
  • In groepen: vervelende situaties in groepen omdat je kind andere dingen doet dan de trainer/begeleider wil

Niet luisteren, hoe ga je hier als ouder mee om?

Voor je het weet krijg je een negatieve sfeer rond je kind dat moeilijk kan luisteren. Hoe houd je het voor je kind en jezelf en je omgeving toch positief? Hoe voorkom je dat je alleen maar in problemen denkt? Hoe kun je in oplossingen denken? Hieronder een aantal tips voor jou als ouder.

  1. Blijf praten met je kind. Kijk goed wanneer je kind wel aanspreekbaar is, wanneer het wel wil luisteren. Maak van die momenten gebruik.
  2. Communiceer duidelijk en zonder omwegen. Draai er niet omheen. Kom snel tot je punt. Dit helpt omdat het kind geen extra informatie hoeft te verwerken.
  3. Leg contact. Roep je kind niet van een afstand, de kans is klein dat de boodschap overkomt. Stap op je kind af en maak oogcontact. Als je merkt dat er contact is, zeg je wat je wilt zeggen.
  4. Geef je kind positieve aandacht. Geef complimenten voor de kleine dingen die goed gaan. Voorkom dat je jouw kind alleen maar kritiek geeft. Als je kind alleen maar negatieve opmerkingen van je krijgt, gaat dat werken op zijn zelfbeeld en zijn ontwikkeling. Natuurlijk kun je wel eens boos worden of geërgerd, maar maak het dan altijd weer goed, praat dingen uit.
  5. Wees open. Leg in je omgeving uit dat je kind ADHD heeft en geef de docent/sportleraar/begeleider informatie hoe het beste hiermee om te gaan. Vraag of ze het kind ook positief willen begeleiden.

Gerelateerde informatie

In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:

Wil je sparren over ADHD?

Wil je jouw zorgen en verhaal over ADHD delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder van een kind met ADHD sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal kun je je ervaringen delen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Gery Stevens is freelance tekstschrijver, SEO specialist en webdesigner. Ze ondersteunt het team van Ouderpeilpunt met het schrijven van blogs en websitewerkzaamheden. Zo draagt ze bij aan de missie van Ouderpeilpunt om meer ouders te bereiken.
Reactie plaatsen