Wat is een vechtscheiding?

Wat is een vechtscheiding? Een vechtscheiding houdt in dat het partners die van elkaar gaan scheiden niet lukt om op een goede manier uit elkaar te gaan.

Vaak hebben ze zulke ernstige conflicten met elkaar dat het niet lukt om samen goede afspraken te maken over de afwikkeling van de scheiding.

Soms hebben de ex-partners helemaal geen con-tact meer met elkaar. Voor kinderen kunnen de emotionele, praktische en financiële gevolgen van een vechtscheiding groot zijn.

In de hulpverlening wordt een vechtscheiding ook wel een ‘complexe scheiding’ of een ‘conflictscheiding’ genoemd. De betekenis is hetzelfde.

Echtscheiding

Wat betekent ‘echtscheiding’? Een echtscheiding betekent letterlijk dat twee ‘echtelieden’ (twee mensen die met elkaar in de echt zijn verbonden ofwel getrouwd zijn) van elkaar gaan scheiden.

Een echtscheiding hoeft geen vechtscheiding te zijn.

Twee mensen kunnen immers ook op goede voet uit elkaar gaan. Je noemt een scheiding pas een vechtscheiding als er in het proces van scheiden sprake is van zulke ernstige conflicten dat het partners niet lukt samen goede afspraken te maken.

Kosten (v)echtscheiding

Wat kost een echtscheiding? Dat is niet precies te zeggen, omdat het afhangt van de si-tuatie en van wat de ex-partners willen. Scheiden kan goedkoop en snel via internet, meestal ben je dan voor een paar honderd euro klaar.

Maar als het niet lukt om snel samen goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de kinderen, dan is het misschien nodig een advocaat of mediator in te schakelen. Die zijn duur: vaak betaal je tussen de € 150 en € 200 per uur.

Lees hier meer over de kosten van een (v)echtscheiding en hoe je een deel daarvan wel-licht kunt terugkrijgen.

Over de schrijver
Sonja Alferink is journalist en freelance schrijver. Samen met haar vriendin heeft ze een zoon. Ze heeft het tot haar missie gemaakt om mensen een stem te geven die te weinig worden gehoord. Op het Ouderpeilpunt onderzoekt ze graag de rechten van ouders en welke stappen je kunt nemen. Sonja schrijft ook voor De Volkskrant, Vrij Nederland, Het Parool en magazine &C.
Reactie plaatsen