7 tips om een goede band op te bouwen met de pleegouders

Acht jaar geleden werd de zoon van Juul gedwongen uit huis geplaatst. Een traumatische ervaring. Ondanks het verdriet lukte het haar om een goede band op te bouwen met de pleegouders en ziet ze haar zoon regelmatig. Daarom deelt ze, samen met haar moeder Jet, in dit artikel 7 tips die jou kunnen helpen bij het opbouwen van een band met pleegouders. “Wat er is gebeurd, is niet de schuld van de pleegouders. Het is heel belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.” 

Traumatische jeugd, geen contact met vader en te kleine woning

Juul heeft twee kinderen van dezelfde vader, maar zij en haar man zijn niet meer samen. Haar oudste zoon woont in een pleeggezin, de jongste woont bij haar. Juul vertelt over de situatie rondom de uithuisplaatsing van haar oudste zoon. “Ik was op dat moment 20 jaar oud en woonde in een jongerenwoning met één slaapkamer. Het contact met de vader van mijn zoon was niet goed. Door een traumatische ervaring in mijn jeugd had ik bij sommige dingen ondersteuning nodig. Zo hielp mijn moeder me iedere dag met het huishouden en eens per week kwam er een ambulant maatschappelijk werker die me ondersteunde met rekeningen en dergelijke.” 

Plotseling door jeugdzorg uit huis ‘gestolen’

“Een week na zijn eerste verjaardag wilde ik mijn zoon in bed leggen, toen de deurbel ging. Het was de gezinsvoogd met wel tien man politie. Ik was totaal overdonderd. Ik heb nooit een brief of andere informatie gehad dat dit zou gebeuren. Ze hebben mijn kind toen meegenomen, maar ik noem het eerder gestolen. Hij is ondergebracht op een geheim adres. De pijn die ik toen voelde, voel ik nog altijd. Ik was helemaal in shock.” Haar zoon werd gedwongen uit huis geplaatst

Te maken met 24 verschillende voogden

“Ik vind het heel jammer dat er door WSG (William Schikker Gezinsvormen) nooit gekeken is naar opvang in mijn eigen netwerk. Sinds de uithuisplaatsing kregen we in vier jaar tijd te maken met 24 verschillende gezinsvoogden en er was helaas maar weinig openheid. We hebben bijvoorbeeld nooit rapporten mogen ontvangen. Daarnaast bleven veel mails, telefoontjes en voicemails onbeantwoord.” 

Hij mag ‘papa’ en ‘mama’ tegen de pleegouder zeggen

Ondanks dat Juul en Jet veel moeite hebben met de gebeurtenissen, is de band met de pleegouders erg goed. “Al na een paar bezoeken wist ik dat mijn zoon daar goed zat. Zijn pleegouders zijn hele lieve en eerlijke mensen. Hij zegt ‘papa’ en ‘mama’ tegen ze en dat vind ik goed. Ik zeg dan tegen hem: ‘Jij bent rijk en dat is niet ieder kind. Jij hebt twee papa’s en twee mama’s en heel veel opa’s, oma’s, tantes, ooms, neefjes en nichtjes.’” 

Ook pleegouders kennen vaak niet het hele verhaal 

“Het pleeggezin had door jeugdzorg in eerste instantie een heel ander idee over ons, maar daar zijn ze gelukkig van teruggekomen”, zegt Juul. Wat dat idee precies was, weet ze niet. Wel merkte ze dat de pleegouders na persoonlijke gesprekken een stuk meer begrip kregen voor haar situatie. 


Jet vult aan: “Het is goed dat er pleegouders zijn die uit liefde opvang bieden aan kinderen en het niet voor het geld doen. Een kind moet je opvoeden als je eigen kind, maar wel in de achterhoofd houden dat er ook nog de familie is waar je mee te maken hebt. Het is belangrijk om het contact met de de ouders te houden, want ook pleegouders horen niet het hele verhaal via de gezinsvoogd.”

Maak ook afspraken met de pleegouders zelf

In het begin liepen alle afspraken tussen Juul en de pleegouders via de gezinsvoogd, maar dat vond ze niet ideaal. "Ook de pleegouders zelf hadden moeite met WSG door alle personeelswisselingen; ze kregen moeilijk contact met de medewerkers. Uiteindelijk maakten we onderling steeds meer afspraken en kwamen we op het punt dat het beter was dat zij het gezag zouden krijgen.” 

Bezoeken in onderling overleg

Voordat Juul het gezag overdroeg aan de pleegouders, heeft ze nog geprobeerd haar zoon terug bij haar thuis te krijgen. “Ik heb onder andere een traject in een moeder-kindhuis gevolgd. Mij is beloofd dat ik daarna mijn zoon terug zou krijgen, maar WSG besliste dat dit niet mocht. Ik heb nooit begrepen waarom, behalve dat mij dingen zijn beloofd die niet zijn waargemaakt. 

Het leek me hierna beter dat de pleegouders het gezag zouden krijgen, in plaats van WSG. Hoe moeilijk en wrang het ook is, dat is het een goede keuze geweest. Nu gaan de bezoeken onderling in overleg en dat werkt perfect voor alle partijen. Via Kenter Jeugdhulp hebben we nu eens of twee keer per jaar en evaluatiegesprek en dat gaat goed.”

 

Filmpjes en foto’s doorsturen via Whatsapp

“Een keer in de drie of vier weken spreken we af. Door corona is het wel lastiger geworden om te reizen met het openbaar vervoer, dus dan stappen de pleegouders ook zelf in de auto om met mijn zoon op bezoek te komen. Ze sturen ook regelmatig filmpjes of foto’s door via Whatsapp. Het is belangrijk om in gesprek te blijven en interesse in elkaar te tonen. Als ouders ben je vaak boos om wat er is gebeurd, maar dat is niet de schuld van de pleegouder.” 

Denk aan de behoefte van de ouders

“Het is belangrijk om te luisteren naar elkaar en niet met het vingertje te wijzen. Pleegouders moeten ook aan de behoeften van een de ouders denken. Velen hebben bijvoorbeeld een klein budget om naar de bezoeken te gaan.” 

Blijf niet verbitterd

Volgens Juul en Jet kan het soms moeilijk zijn om een goede band op te bouwen met de pleegouders. Toch is het belangrijk, denken zij. “Veel ouders zijn natuurlijk verbitterd dat hun kind uit huis is geplaatst, maar daardoor mis je ook de mooie dingen. Laat van beide kanten aan het kind zien dat hij geliefd is, waar of bij wie hij of zij ook woont.” 


7 tips om een goede band op te bouwen met de pleegouders

1. Leg jouw situatie uit aan de pleegouders: zij kennen vaak niet het hele verhaal

2. Maak, indien mogelijk, ook onderling afspraken met elkaar

3. Probeer eens per maand het pleeggezin te bezoeken

4. Vraag de pleegouders foto’s en filmpjes door te sturen. Zo blijf je in gesprek over je kind 

5. Luister naar elkaar

6. Wijs niet te snel de pleegouder aan als schuldige voor de situatie

7. Blijf niet verbitterd, want hierdoor mis je ook de mooie dingen


Wil je meer informatie over pleegzorg en uithuisplaatsing? 

In onze kennisbank staan honderden blogs met tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen? 


Hoe bouw jij een goede band op met pleegouders?

Is jouw kind ook uit huis geplaatst? Of heb jij om een andere reden contact met pleegouders? 

Deel jouw tips en ervaringen met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Dat kan in het Ouderportaal. Dat is een afgeschermde en veilige omgeving waar jij een luisterend oor vindt van lotgenoten. Aanmelden is gratis en duurt slechts 1 minuut. 

Over de schrijver
Caroline van Schubert is freelance journalist. Ze studeerde af als cultureel antropoloog en schrijft het liefst persoonlijke verhalen die een groter probleem of ontwikkeling laten zien. Naast lezen en schrijven, reist ze graag. Suriname is haar tweede thuisland en voor een lekkere moksi alesi mag je haar altijd wakker maken.
Reactie plaatsen