Heeft je kind moeite met veranderingen? Dat is een uitdaging voor het kind zelf en voor de ouders. Je kunt je hier als ouders zorgen over maken, want het leven is nu eenmaal niet netjes perfect te plannen. Ook veranderingen horen bij het leven. Je kind krijgt met veranderingen te maken. Naar een nieuwe school gaan, een verjaardag
Hoe merk je als ouder dat je kind omgaan met veranderingen lastig vindt?
In allerlei situaties kun je als ouders merken dat je kind het lastig vindt met veranderingen om te gaan.
Op school
Een grote verandering is natuurlijk voor het eerst naar een nieuwe school gaan. Ook naar een andere groep gaan, is een verandering waar kinderen grote moeite mee kunnen hebben. Andere flinke veranderingen voor je kind: een nieuwe leerkracht voor de klas, of een stagiair die erbij komt of een andere nieuweling bij de groep.
Zie ook: Kind met autisme naar school
Zwemles
Beginnen aan zwemles
Zie ook: kind met autisme en zwemles: handige tips
Verandering in dagritme
Kinderen met autisme
Vakantie
In de vakantie is het dagritme sowieso anders. In de eigen vertrouwde omgeving is die verandering gemakkelijker voor het kind dan in een nieuwe omgeving. Dus vakantie en helemaal samen op vakantie gaan naar een nieuwe omgeving, kan veel stress geven voor je kind.
Zie ook: Kind met autisme en vakantie. Hoe vul je de vakantie in?
Weekritme
Niet elke dag heeft hetzelfde ritme. Het verschil tussen weekend en doordeweeks kan ook lastig zijn voor autistische kinderen. De omschakeling tussen schoolstructuur en weekend ritme kan moeilijk zijn.
Verhuizen
Wat zeker een stressvolle gebeurtenis voor autistische kinderen is, is een verhuizing. De verhuisdrukte staat haaks op de standaard dagstructuur. En als je dan het nieuwe huis betrekt, is alles onbekend. Het nieuwe huis kan eerst nog niet als veilig worden ervaren.
Hoe komt het dat kinderen met autisme veranderingen lastig vinden?
Kinderen met autisme hebben veel behoefte aan:
- Structuur
- Veiligheid
- Voorspelbaarheid
- Duidelijkheid
Veranderingen in het dagritme of de omstandigheden, geven bij autistische kinderen stress en een gevoel van chaos, onveiligheid en onzekerheid. Hoe meer of hoe groter de verandering, des te meer prikkels en des te meer onrust. Dan kan de emmer overlopen, eerder dan bij niet-autistische kinderen.
Tips om structuur te geven aan je kind
Veranderingen ga je niet uit de weg, je kunt je kind er niet voor behoeden. Wat je wel kunt doen, is de verandering begeleiden voor je kind.
De verandering begeleiden
De verandering begeleiden wil zeggen dat je niet wacht tot de verandering zich aandient. Je kunt beter niet denken: ‘straks naar de nieuwe school, dat zien we dan wel weer’. Nee, je doet er goed aan je kind op tijd voor te bereiden, en bij te staan als de verandering in gang is.
Je doet dat door met je kind in een vroeg stadium te praten over de nieuwe school en de nieuwe situaties daar. Je kunt ook bij de school vooraf langsgaan en alvast de leerkracht ontmoeten. In de eerste periode kun je thuis en op school extra aanwezig zijn voor je kind, om de overgang zo soepel mogelijk te maken.
Behalve op school, kun je een goede voorbereiding en extra aanwezigheid ook toepassen op vakanties en vrije weekenden.
Vermijd spontane acties
Als je kind veel structuur nodig heeft, valt een spontane actie niet goed
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Ouderpeilpunt vind je honderden blogs met handige tips en adviezen. Heb je deze blogs al gelezen:
- Boekentips over kinderen en autisme
- Mijn kind is altijd bezig met 1 onderwerp, wat te doen?
- Waar loop je als ouder van een kind met autisme tegenaan: de top-5 van een moeder!
Wil je sparren over autisme?
Wil je jouw zorgen en verhaal over autisme delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij het Ouderpeilpunt ouderportaal