‘Wat kan ik doen? Ik weet het even niet meer.’ Als je kind een gedragsprobleem of stoornis heeft, kun je bijzondere situaties meemaken. ADD, ADHD of een andere diagnose bij je kind, kan je in situaties brengen waarin je het even niet meer weet. Over welke bijzondere situaties gaat het dan?
Goede hulp van goede hulpverleners is niet vanzelfsprekend. Je kind kan ook op de verkeerde plek zijn beland. Bij een instantie waar je niet tevreden over bent of waar je kind geen vooruitgang boekt. Ook kan de specialist de verkeerde diagnose hebben gesteld.
Je kunt verder het gevoel krijgen dat je als ouder of als gezin niet serieus genomen wordt. Dat er vooroordelen over jullie zijn die goede hulp in de weg staat. Sterker nog, je kunt ervaren dat je gediscrimineerd wordt. En helaas komt het soms ook voor dat kinderen in de hulpverlening worden misbruikt of mishandeld.
Ook werk gerelateerde problemen komen regelmatig voor bij ouders met een kind met een gedragsprobleem of stoornis. De aandacht en zorg die je kind nodig heeft, kan ertoe leiden dat je geen tijd hebt om te werken. Vooral als je er alleen voor staat, komt dat voor. Dat kan leiden tot financiële problemen.
Het komt ook voor dat je problemen krijgt op je werk vanwege het gedrag van je kind. Je kunt je niet altijd aan de werktijden houden misschien. Of de leidinggevende bemoeit zich ermee. Of je hebt moeite om je te concentreren, waardoor je fouten gaat maken of waardoor collega’s vervelend reageren.
Als je kind een diagnose heeft, kan dat relaties in het gezin flink onder druk zetten. Tussen jou en je kind, tussen jullie beide als ouders, tussen broers en zussen. Ook kunnen andere problemen ontstaan door de druk die op de ketel staat.
Hoe is de relatie van jou met je kind? Kun je het gedrag een plek geven en kun je ermee omgaan? Wordt je blik vertroebelt door het gedragsprobleem? Of kun je het probleem relativeren en door alles je kind liefhebben?
Tussen jou en de andere ouder kan de spanning hoog zijn, vooral als je het niet eens bent over hoe met het gedrag van je kind om te gaan. Of het kan zijn dat een van de ouders ook een gedragsprobleem heeft. Je kind kan het immers geërfd hebben. Wat doet dit alles met jouw relatie?
Broers en zussen reageren ook op je kind met het gedragsprobleem. Gaat dat goed? Kunnen ze ermee dealen? Of levert dat ook problemen op? En hoe ga je daar als ouder mee om?
De moeilijkheden in het gezin kunnen tot nieuwe problemen leiden, zoals verslaving. Een van de ouders kan verslingerd raken aan gamen, roken of wat dan ook.
De verslaving leidt af van de stress rond het gedragsprobleem, maar heeft allerlei nadelen voor het gezinslid en de anderen in het gezin.
Hoe zorg je voor jezelf als ouder als je kind een gedragsprobleem heeft? Je kind vraagt veel van je. Altijd maar ‘aan staan’ voor je kind kun je lang volhouden, maar kan ook tot klachten leiden.
De stress kan zich in je lichaam en hoofd opbouwen. Je kunt moeite krijgen met slapen en het vinden van ontspanning. Je kunt oververmoeid raken en overspannen.
In de kennisbank van Ouderpeil vind je talloze blogs vol met handige tips die helpen als je het even niet meer weet. Lees je mee?