Coronavirus: Hoe gaan andere jongeren om met corona?

Ben je benieuwd hoe andere jongeren omgaan met het coronavirus? We hebben tips voor ouders met pubers.

Op de Instagrampagina van Mind Young Studio vind je ervaringsverhalen en tips van jongeren met psychische problemen. Een fijne community en nuttig als je veel thuis zit, ook als jij of je kind geen psychische problemen hebt.

Digitale huiskamer voor jongeren

MIND heeft samen met Stichting Out of the Box TV een virtuele huiskamer ingericht. Iedere middag is er een livestream, waar experts en ervaringsdeskundige jongeren hun verhalen en ervaringen delen. Zelfs koningin Maxima is er al op bezoek geweest!

Elke werkdag van 11.00 tot 16.00 is er voor jouw zoon of dochter een livestream om ervaringen uit te wisselen.

Effe kletsen

Wil jouw kind met leeftijdsgenoten of vrienden praten over problemen of over wat ze dwarszit met betrekking tot corona, maar weet je niet hoe je dat het beste kunt doen? Lees deze tips van andere jongeren op de site van Brainwiki.

Hoe zit het met die bijbaan?

Heeft jouw kind bijna die nieuwe scooter bij elkaar gespaard, gaat de werkgever dicht! Wat kan jouw kind daar zelf nog aan doen? Op de pagina van de Landelijke Studentenvakbond en het FNV Young and United vind je een meldingsformulier inkomstenverlies, waarmee je kind hulp kan krijgen.

Van dezelfde pagina hebben we ook de meest gestelde vragen voor je samengevat:

Wat zijn je rechten met een nuluren- of min/max contract?

Werkgevers die 20% minder verdienen door de coronacrisis krijgen geld van de overheid. Dat geldt ook voor oproepkrachten met een nuluren- of min/max contract. De werkgever moet loonkosten dan gewoon blijven betalen. Oproepkrachten hebben recht op het gemiddelde aantal uren dat ze de afgelopen drie maanden hebben gewerkt.

Mag een werkgever je kind zomaar van het rooster halen?

Nee, dat mag niet. Verandert de werkgever binnen vier dagen voordat je moet werken het rooster, dan heb je recht op doorbetaling van de oorspronkelijke uren in het rooster.

Wanneer heb je als oproepkracht geen recht op doorbetaling?

Er zijn contracten waarin staat dat je niet betaald krijgt als er geen werk is. Deze uitsluiting geldt alleen voor het eerste half jaar.

Seksualiteit: omgaan met intimiteit in tijden van corona

Jongeren in de puberleeftijd maken voor het eerst kennis met intimiteit of hebben voor het eerst een vriend of vriendin. Zij kunnen elkaar al een tijdje niet zien. Misschien zit jouw kind ook in zo’n situatie. Het kan dan lastig zijn om erover te praten. Een goede website met informatie is dan wel zo handig. Op sense.info staat informatie voor jongeren over seksualiteit en corona. Zoals persoonlijke verhalen van jongeren zelf en veelgestelde vragen. Van de laatste hebben we er al een paar voor je verzameld.

Mag mijn kind seks hebben met zijn of haar vriend of vriendin?

Als ze niet bij elkaar in huis wonen, mag dat niet. Maar als zij elkaar toch al veel zien, bij elkaar thuis komen en samen slapen, geeft seks geen extra risico op besmetting. Let wel op dat je kind geen verschijnselen heeft die je krijgt van corona, zoals hoesten, snotteren of buiten adem zijn. In dat geval is seks of elkaar zien een slecht idee.

Kun je het coronavirus doorgeven met zoenen?

Ja, dat kan. Het virus zit in je longen, keel en neus. Het kan dus ook snel op je lippen of in je speeksel zitten. Door te zoenen, geef je het virus door. Bespreek met je kind dat ze in deze tijd beter niet iemand kunnen zoenen. Of er goede afspraken over maken. Bijvoorbeeld dat ze echt alleen elkaar zoenen en begrijpen dat ze daarmee het virus kunnen doorgeven.

Kan je kind terecht voor een soa-test of spiraaltje?

Nu de zorg niet meer overbelast is, komt hier weer meer ruimte voor. Toch kan het nog steeds zijn dat je kind een tijdje moet wachten voor er plek is. Bespreek daarom hoe belangrijk veilig vrijen is. Er zijn nog veel meer vragen over seks die sense.info beantwoordt. Bekijk het hele overzicht.

Heb jij de andere artikelen uit de coronareeks al gelezen?

Wil je jouw verhalen delen?

Wil je, als ouder, jouw zorgen en verhaal delen met andere ouders en tips van anderen krijgen? Meld je aan bij Ouderpeilpunt ouderportaal. Als ouder sta je er niet alleen voor. Er zijn veel ouders die dezelfde uitdagingen tegen komen. Via het Ouderpeilpunt ouderportaal deel je jouw ervaringen met andere ouders. Het ouderportaal is de plek waar ouders elkaar vinden voor steun en advies. In een afgeschermde en veilige omgeving vind je een luisterend oor van lotgenoten.

Naar het Ouderportaal

Over de schrijver
Caroline van Schubert is freelance journalist. Ze studeerde af als cultureel antropoloog en schrijft het liefst persoonlijke verhalen die een groter probleem of ontwikkeling laten zien. Naast lezen en schrijven, reist ze graag. Suriname is haar tweede thuisland en voor een lekkere moksi alesi mag je haar altijd wakker maken.
Reactie plaatsen